Helsingin kaupunki - Helsingfors stad

Helsingin päästövähennysohjelma etenee päätöksentekoon: 147 toimenpiteellä hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä

Jaa

Korjattu 30.11. klo 10.40 toimenpiteiden määräksi 147 ja välitavoitteeksi vuoteen 2030 mennessä 60 prosenttia.

Helsinki asetti kaupunkistrategiassaan vuosille 2017–2021 kunnianhimoisen tavoitteen olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Hiilineutraalius edellyttää kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä Helsingissä 80 prosentilla vuodesta 1990. Välitavoitteeksi asetettiin kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen 60 prosentilla vuoteen 2030 mennessä.

Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelma sisältää tarvittavat toimet hiilineutraaliuden saavuttamiseksi vuoteen 2035 mennessä. Ohjelmassa on yhteensä 147 toimenpidettä, jotka on jaoteltu liikenteen, rakentamisen ja rakennusten käytön, kuluttamisen, hankintojen ja jakamis- ja kiertotalouden sekä Smart & Clean -kasvun toimenpidekokonaisuuksiin. Lisäksi ohjelmassa on kuvattu mm. Helen Oy:n kehitysohjelmaa ja lähivuosien toimia, hiilinieluja ja päästöjen kompensointia. Helsingin kaupunginhallitus käsittelee päästövähennysohjelmaa kokouksessaan maanantaina 3.12.2018.

Pormestari Jan Vapaavuori esittää kaupunginhallitukselle, että ohjelmaa toteutetaan ohjeellisena ja käynnistämään tarvittavat toimenpiteet kaupunkistrategiassa 2017–2021 asetettujen päästövähennystavoitteiden saavuttamiseksi.

”Ilmastonmuutos on aikamme suurin ja vakavin kysymys. Hiilineutraali Helsinki -ohjelma on erittäin konkreettinen ja myös kansainvälisessä vertailussa yksi kunnianhimoisimmista. Helsingin track recordiin kuuluu, että kun asetamme tavoitteen, sen myös toteutamme”, pormestari Jan Vapaavuori sanoo.

Kaupunkien merkitys aikamme suurten globaalien haasteiden ratkaisijoina kasvaa. Kaupungit ovat ratkaisukeskeisiä, pragmaattisia ja ketteriä etsiessään vastauksia aikamme suuriin kysymyksiin. Myös Helsingin nyt asettamat ilmastotavoitteet ovat huomattavasti kansallisia tavoitteita kunnianhimoisemmat kuin Suomen tai EU:n tämän hetkiset tavoitteet.

”Päästövähennysohjelman avulla sekä muilla toimenpiteillä Helsinki pyrkii vaikuttamaan myös maantieteellistä aluettaan laajemmin globaalin ilmastonmuutoksen torjunnassa. Kaupunkien välisellä yhteistyöllä on mahdollisuus löytää konkreettisia ratkaisuja moniin globaaleihin haasteisiin. Helsingillä on paljon osaamista smart&clean -ratkaisuissa ja olemme ottaneet globaalia etunojaa kestävän kehityksen tavoitteiden paikallisessa raportoinnissa, johon yhdessä New Yorkin kaupungin kanssa haluamme houkutella myös muita kaupunkeja mukaan”, Vapaavuori jatkaa.

”Tuore ilmastopaneeli IPCC:n raportti osoittaa, että ilmaston lämpenemisen pysäyttäminen 1,5 asteeseen on sekä mahdollista että maapallon tulevaisuuden kannalta täysin välttämätöntä. Kaupungit ovat avainasemassa monissa ripeissä ilmastonmuutosta hillitsevissä toimissa. Suuri osa päästöistä tulee kaupungeista ja vielä suurempi osa nopeista päästöjen vähentämisen mahdollisuuksista löytyy kaupungeista - esimerkiksi asumisen ja liikkumisen päästöihin on helpointa ja tehokkainta vaikuttaa kaupunkien tasolla. Helsingin päästövähennysohjelma on linjassa 1,5 asteen tavoitteen kanssa”, jatkaa kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki.

Päästövähennysohjelman hyväksymisen lisäksi kaupunginhallitukselle esitetään, että Helsingin kaupunki liittyy uudistettuun EU:n kaupunginjohtajien energia- ja ilmastosopimukseen (Covenant of Mayors for Climate & Energy), jossa sitoudutaan vähentämään kasvihuonekaasuja 40 prosentilla vuoteen 2030 mennessä ja sitoutumaan yhteisiin periaatteisiin ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja siihen sopeutumiseksi.

Lisätietoja:

Laura Åvall, pormestarin erityisavustaja, puh. 050 361 7511
Julianna Kentala, apulaispormestarin erityisavustaja, puh. 040 519 5700

Anne Hämäläinen
Tiedottaja
Helsingin kaupunginkanslia, talous- ja elinkeinoviestintä
Puh. 040 849 6065
anne.hamalainen@hel.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki - Helsingfors stad
Helsingin kaupunki - Helsingfors stad

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

09 310 1691https://www.hel.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki - Helsingfors stad

Helsingin kaupungin rakennusvalvonta tekee toisen esitutkintapyynnön päiväkotien rakennuslupa-asiassa24.5.2019 14:19:57 EESTTiedote

Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren käynnistämässä päiväkotiselvityksessä käytiin alkukeväällä läpi sekä yksityisten että kaupungin omien päiväkotien rakennuslupia. Selvityksessä löytyi yhteensä 71 päiväkotia, joiden rakennuslupa oli puutteellinen. Helsingin kaupungin rakennusvalvonta teki maaliskuussa esitutkintapyynnön poliisille päiväkotiyritys Ankkalampi – Ankdammen Oy:stä. Nyt esitutkintapyyntö tehdään kaupungin omasta toiminnasta.

Helsingissä 71 päiväkotia, joiden rakennuslupa on puutteellinen – sulkemisia ei ole tiedossa15.3.2019 10:45:37 EETTiedote

Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren käynnistämässä päiväkotiselvityksessä käytiin läpi sekä yksityisten että kaupungin omien päiväkotien rakennuslupia. Yhteensä 43 päiväkodille ei ollut lainkaan haettu rakennuslupaa ja puutteita löytyi myös kaupungin omista päiväkodeista. Valmistelu esitutkintapyyntöön on valmisteilla ainakin Ankkalampi Oy:stä. Pormestarin mukaan kaupunki varmistaa, että tilanne saadaan kuntoon syksyyn mennessä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme