Palvelukeskus HelsinkiPalvelukeskus Helsinki

Helsingin päiväkodeille luomun suomenmestaruus

Jaa

Palvelukeskus Helsinki ja Helsingin kaupungin varhaiskasvatus ovat voittaneet Luomu SM -kilpailun suurten julkisten ruokapalvelutuottajien sarjan. Kilpailun voittajat julkistettiin Finlandia-talolla 2.10. järjestetyssä Luomuelintarvikepäivässä. Vuonna 2018 Helsingin päiväkotien elintarvikehankinnoista 17,89 prosenttia oli luomua.

Kuvassa ruokapalveluasiantuntija Sirpa Jalovaara Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta (vas.) ja suunnittelija Susanna Immonen Palvelukeskus Helsingistä.
Kuvassa ruokapalveluasiantuntija Sirpa Jalovaara Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta (vas.) ja suunnittelija Susanna Immonen Palvelukeskus Helsingistä.

Palvelukeskus Helsingin päiväkotikeittiöt ovat kuusiportaisen ammattilaiskeittiöille suunnatun Portaat luomuun -ohjelman tasolla neljä, joka yhdessä kaupungin linjausten kanssa määrittelee luomun osuutta viikoittaisilla ruokalistoilla. Säännöllisiä päiväkotilaisille tarjottavia luomutuotteita ovat muun muassa puurot ja vellit, rasvaton maito ja piimä, tofu, maustamaton jugurtti sekä osa jälkiruokana tarjottavista hedelmistä. Vuonna 2018 luomuelintarvikkeita kului helsinkiläispäiväkodeissa noin 685 000 kiloa.

– Valmistamme 320 päiväkodissa lähes 60 000 annosta joka päivä ja luomutuotteiden saatavuus näillä tuotantomäärillä ei ole aivan yksinkertaista. Elintarvikkeiden hankinnassa on huomioitava lisäksi niiden hinta, toimivuus kohteissa sekä vastuullisuusnäkökulmat. Viime syksynä tarkastelimme asiakaspalautteen perusteella luomuvalikoimaamme yhteistyössä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kanssa ja silloin uutuutena päiväkotien luomutarjontaan tuli muun muassa rasvaton luomumaito. On hienoa, että työmme luomun eteen kantaa nyt hedelmää, iloitsee Palvelukeskus Helsingin monipalveluiden tuotannon suunnittelun ja ohjauksen kehityspäällikkö Eeva Saarinen.

Helsingin varhaiskasvatuksen ruokapalvelua järjestää Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ja yhteistyö palveluntuottajien kanssa muun muassa ruokalistojen kehittämiseksi on jatkuvaa.

– Ruokailu on tärkeä osa varhaiskasvatusta. Kuuntelemme asiakkaita eli lapsia ja heidän vanhempiaan herkällä korvalla. Lasten vanhemmilta on tullut päiväkotiruoasta hyvää palautetta ja luomuruokaa arvostetaan, kertoo kasvatuksen ja koulutuksen toimialan ruokapalveluasiantuntija Sirpa Jalovaara.

Kaupungin päiväkodeissa, joissa Palvelukeskus Helsinki toimii ruokapalveluntuottajana, on käytetty luomutuotteita vuodesta 2012 alkaen. Luomu SM -palkinto on tärkeä tunnustus pitkäjänteisestä työstä luomuruoan saamiseksi helsinkiläisiin päiväkoteihin. Töitä luomun lisäämiseksi ruokalistoilla tullaan tekemään myös jatkossa.

–Luomun käyttö on osa Helsingin varhaiskasvatuksen ruokapalvelun vastuullisuustyötä, jota tekee päivittäin myös varhaiskasvatuksen henkilökunta. Lasten ruoan arvostusta ja tietoisuutta ruokaketjusta sekä raaka-aineista halutaan varhaiskasvatuksessa lisätä erilaisin toiminnallisin menetelmin, joita voivat olla ovat esimerkiksi erilaiset maistelut, retket toreille ja lähitiloille sekä ruoka-asioihin liittyvät tarinat tai vaikkapa tietoiskut ruuan alkuperästä, Jalovaara selventää.

Luomu SM -kilpailu on osa Portaat luomuun -ohjelman toimintaa, jossa etsitään eniten luomua käyttäviä julkisia ruokapalveluntuottajia ja yksityisiä ravintoloita. Kilpailussa elintarvikkeiden kokonaiskäyttömäärästä lasketaan luomun prosentuaalinen osuus. Luomu SM -kilpailun suurten julkisten palveluntuottajien sarjan voitto on Helsingin varhaiskasvatukselle ja Palvelukeskus Helsingille vuorossaan neljäs.

Luomuruoka on ajankohtainen Helsingissä myös ensi viikolla, kun Palvelukeskus Helsingin kouluravintoloissa vietetään lähiruoka- ja luomuviikkoa ja päiväkodeissa sadonkorjuu-teemaa.

Kuvassa ruokapalveluasiantuntija Sirpa Jalovaara, Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ja suunnittelija Susanna Immonen, Palvelukeskus Helsinki.

Lisätietoja:

Palvelukeskus Helsinki, ruokapalvelun tuottaja
monipalvelut, tuotannon suunnittelu ja ohjaus, kehityspäällikkö Eeva Saarinen,
puh. 050-5740296, eeva.saarinen@hel.fi

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala, varhaiskasvatus ja esiopetus
ruokapalveluasiantuntija Sirpa Jalovaara,
puh. 050-3458164, sirpa.jalovaara@hel.fi

Palvelukeskus Helsinki
Palvelukeskus Helsinki on kaupungin omistama liikelaitos, joka toimii kouluissa, oppilaitoksissa, päiväkodeissa, sairaaloissa, monipuolisissa palvelukeskuksissa sekä palvelutaloissa. Olemme mukana 100 000 ruokahetkessä päivittäin ja kokemusta meillä on ruokapalvelujen hoitamisesta yli 100 vuoden ajalta. Ruokapalvelujen lisäksi kehitämme ja tuotamme puhelin- ja hyvinvointipalveluja sekä tuemme kotona asumista monipuolisilla teknisillä ratkaisuilla ja palveluilla. Huolehdimme myös siivouspalveluista. www.hel.fi/palvelukeskus

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi/kasvatus-koulutus

Luomu SM
Kilpailu on avoin kaikille ammattikeittiöille ja tavoitteena on löytää Suomessa eniten luomua tarjoavat julkiset ruokapalvelut ja yksityiset ravintolat. Luomu SM on osa Portaat luomuun -ohjelman toimintaa ja siinä tarkastellaan toimipaikkakohtaisesti luomun osuutta käytettyjen elintarvikkeiden kilomääristä. www.portaatluomuun.fi  

Portaat luomuun -ohjelma ja Luomua ravintola -hakupalvelu
Portaat luomuun -ohjelma on vapaaehtoinen ammattikeittiöille suunnattu valmennusohjelma, jolla edistetään luomun käyttöä ruokapalveluissa. Tällä hetkellä mukana on jo lähes 2 500 keittiötä. Kaikki mukana olevat toimijat löytyvät Luomua ravintola -hakupalvelusta osoitteesta www.portaatluomuun.fi.Portaat luomuun -ohjelmaa ylläpitää Savon koulutuskuntayhtymä/EkoCentria.

Avainsanat

Kuvat

Kuvassa ruokapalveluasiantuntija Sirpa Jalovaara Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta (vas.) ja suunnittelija Susanna Immonen Palvelukeskus Helsingistä.
Kuvassa ruokapalveluasiantuntija Sirpa Jalovaara Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta (vas.) ja suunnittelija Susanna Immonen Palvelukeskus Helsingistä.
Lataa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Palvelukeskus Helsinki
Palvelukeskus Helsinki
Elimäenkatu 15/Pakkalantie 30
Helsinki/Vantaa

http://www.hel.fi/palvelukeskus

Palvelukeskus Helsinki toimii kumppanina Helsingin kaupungin kouluissa ja päiväkodeissa, monipuolisissa palvelukeskuksissa, palvelutaloissa sekä sairaaloissa. Olemme mukana yli 100 000 ruokahetkessä päivittäin ja hoidamme myös siivouspalveluita.

Kehitämme ja tuotamme puhelin- ja hyvinvointipalveluita Helsingin kaupungin virastoille ja liikelaitoksille sekä tuemme kotona asumista monipuolisilla teknisillä ratkaisuilla ja palveluilla.

Tarjoamme parhaan palvelukokemuksen asiakkaille, sidosryhmille ja henkilöstölle Parasta yhdessä -arvolupauksen mukaisesti. Olemme Helsingin kaupungin liikelaitos ja työllistämme noin 1500 henkilöä. Kokemusta meillä on ruokapalveluiden hoitamisesta jo liki 100 vuoden ajalta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Palvelukeskus Helsinki

Itämeripäivänä kalaherkkuja tarjotaan 75 000 helsinkiläiselle – fisuburgeri valtaa Palvelukeskus Helsingin koulut ja päiväkodit26.8.2020 11:11:07 EESTTiedote

Itämeripäivänä 27. elokuuta Itämeren kala valtaa Helsingin kouluravintolat, päiväkodit, seniorikeskukset, sairaalat ja henkilöstöravintolat, kun Palvelukeskus Helsinki tarjoaa kalaruokaa kaikille asiakkailleen taaperoista senioreihin – yhteensä noin 75 000 helsinkiläiselle. Päivän aikana Itämeren kalaa käytetään ruokapalveluissa jopa 4 500 kg.

Helsinkiläiskoulun ruokapalveluvastaava Mumina Hassan Ali PRO2020 -finaalissa11.12.2019 13:54:36 EETUutinen

Helsingin Solakallion erityiskoulun ruokapalveluvastaava Mumina Hassan Ali on yksi kolmesta PRO2020 -kilpailun finalisteista ammattikeittiön työntekijä -sarjassa. PRO-palkinto on hotelli-, ravintola ja catering -alan ammattilaiselle jaettava tunnustus osaamisesta ja esimerkillisestä asenteesta. Hassan Alin paikka arvostetun ruoka-alan kilpailun finaalissa on yksi osoitus siitä, että julkisissa ruokapalveluissa työskentelee alansa kunnianhimoisia huippuammattilaisia.

Helsingfors daghem tog hem det finska mästerskapet i användningen av ekologiska livsmedel3.10.2019 11:17:03 EESTTiedote

Servicecentralen Helsingfors och småbarnspedagogiken vid Helsingfors stad har vunnit det finska mästerskapet Luomu SM i användningen av ekologiska livsmedel i serien för stora offentliga matserviceproducenter. Tävlingens vinnare offentliggjordes på Ekologiska livsmedelsdagen, som ordnades 2.10 i Finlandiahuset. År 2018 var 17,89 procent av anskaffningarna av livsmedel för Helsingfors daghem ekologiska.

Sata vuotta Helsingin kaupungin ruokapalveluja12.9.2017 09:20:18 EESTTiedote

Helsingin ruokapalvelut täyttävät sata vuotta samana vuonna, kun koko itsenäinen Suomi juhlii sadan vuoden itsenäisyyttään. Helsingin kaupungin panos ruokapalvelujen järjestäjänä on ollut merkittävä koko historiansa ajan. Nykyään Palvelukeskus Helsinki valmistaa valtaosan helsinkiläisten päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten aterioista sekä huolehtii mm. asukas-, potilas- ja kotiaterioista ja kesän leikkipuistoruokailusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme