Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin palveluihin ei toistaiseksi uusia rajoituksia – kahden metrin turvavälin mahdollistaminen tulossa voimaan asiakastiloihin

Jaa

Koronaepidemian leviämisvaiheeseen alkukuusta palanneen pääkaupunkiseudun koronatartuntamäärät ovat viime viikkoina olleet kasvussa ja myös sairaalahoidon tarve on noussut lievästi. Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä ei tänään linjannut uusista rajoituksista, mutta Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksistä johtuen muutoksia palveluihin on tulossa.

Pääkaupunkiseudun kaupungit ja koronakoordinaatioryhmä seuraavat viimeisimpien rajoitusten vaikutusta epidemiatilanteeseen. Alueella on hiljattain tiukennettu ravintolarajoituksia ja aluehallintovirasto on rajoittamassa voimakkaasti yleisötilaisuuksien järjestämistä. Lisäksi voimaan on tulossa vaatimus kahden metrin turvavälin mahdollistamisesta kaikissa asiakastiloissa 20. elokuuta alkaen.

Helsingissä kesäkuussa avattujen tai aukiololtaan laajennettujen kaupungin tai sen tytäryhteisöjen palveluihin ei ole tullut muutoksia. Museot, kulttuurikeskukset, nuorisotalot, kirjastot sekä liikuntapaikat, kuten uimahallit ja muut sisäliikuntatilat, ovat normaalien aukioloaikojen mukaisesti avoinna. 

Yleisötilaisuuksiin voi sisätiloissa 20. elokuuta alkaen kuitenkin osallistua enintään 25 henkilöä ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa enintään 50 henkilöä. Yhteisyleisömäärää koskevista rajoista voi sisä- ja ulkotiloissa poiketa eriyttämisjärjestelyin eli järjestämällä yleisölle katsomolohkot.

Sisäliikuntapaikkojen omaehtoisessa liikuntakäytössä voidaan ottaa sisään vain puolet normaalista asiakasmäärästä. Varatuilla vuoroilla ja ohjatussa toiminnassa osanottajamäärä on rajattava siten, että osallistujilla on mahdollisuus välttää lähikontaktit.

Sosiaali- ja terveystoimialalla puolestaan seniorikeskusten päivätoiminnot ovat edelleen toistaiseksi kiinni.

Asiakaspalvelutiloissa sovelletaan terveysturvallisuusohjeita ja tilakohtaisia rajoituksia. Rajoitukset voivat koskea esimerkiksi suurinta sallittua asiakasmäärää ja sen seurantaa, asiakkaiden kulkua tai sijoittumista tilassa. Kaikissa palveluissa huolehditaan koronaturvallisuusohjeista eli mahdollistetaan turvavälin pitäminen ja käsihygieniasta huolehtiminen.

Opinnot starttaavat lähiopetuksena – 12–15-vuotiaiden rokotukset käynnissä peruskouluissa

Syyslukukauden opinnot Helsingin peruskouluissa ja toisella asteella ovat alkaneet lähiopetuksessa. Terveysturvallisuuden varmistamiseen on panostettu vahvasti ja epidemian aikana saatuja oppeja on hyödynnetty.

Oppilashuollon palvelut, kuten koulukuraattorit ja psykologit ovat lasten ja nuorten käytettävissä koko ajan, myös mahdollisen etäopetuksen aikana. Lisäksi koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta käynnistyy elokuussa.

Sosiaali- ja terveysministeriö tiedotti 5. elokuuta, että koronarokotukset laajennetaan koskemaan myös 12–15-vuotiaita lapsia ja nuoria. Helsinki on aloittanut tähän ryhmään kuuluvien rokotukset kouluissa. Myös tehosterokotukset annetaan 8–12 viikon kuluttua kouluilla. Rokotukset aloitettiin suomenkielisissä peruskouluissa tänään 12. elokuuta ja ruotsinkielisissä rokotukset käynnistyvät 17. elokuuta. Kouluissa tapahtuviin rokotuksiin ei tarvitse varata aikaa. Rokotus on mahdollista saada myös yleisessä rokotuspisteessä.

Rokotukset alkavat eri aikaan eri kouluissa. Rehtorit tiedottavat Wilmassa rokotusten ajankohdasta ja järjestelyistä huoltajille ennen rokotusajankohtaa. Jos lapsi tai nuori ei ole rokotusajankohtana koulussa, hänet rokotetaan yleisellä rokotuspisteellä. Rokotuksia antavat koulun terveydenhoitaja yhdessä terveydenhuollon henkilöstön kanssa.

Ne 15-vuotiaat, jotka opiskelevat jo lukiossa tai ammatillisessa oppilaitoksessa, hakevat ensimmäisen rokotuksen ja myös tehosterokotuksen yleiseltä rokotuspisteeltä. Lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelijoita ei rokoteta. Jos huoltaja haluaa olla mukana lapsen rokotuksessa, pyydämme varaamaan rokotusajan rokotuspisteelle.
 

Tämä tiedote julkaistaan mahdollisimman pian Hel.fi-sivustolla käännösversiona ruotsiksi ja englanniksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupunki, viestintäjohtaja Liisa Kivelä, puh. 0400 308 484, s-posti: liisa.kivela@hel.fi

Sosiaali- ja terveystoimiala, viestintäpäällikkö Jaana Juutilainen-Saari, puh. 050 380 9738, s-posti: jaana.juutilainen-saari@hel.fi

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala, viestintä- ja markkinointipäällikkö Essi Eranka, puh. 040 568 1369, s-posti: essi.eranka@hel.fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala, viestintä- ja markkinointipäällikkö Hanna-Kaisa Talvensaari, puh. 040 758 1572, s-posti: hanna-kaisa.talvensaari@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin väkiluku ylittää 700 000 asukasta vuonna 202824.9.2021 10:12:02 EEST | Tiedote

Helsingin kasvun ennustetaan jäävän tänä vuonna 2 000 asukkaaseen, kun 2010-luvulla kasvu on ollut keskimäärin 7 000 asukasta vuodessa. Ensi vuoden kasvuksi ennustetaan 4 400 ja kasvun oletetaan palautuvan lähelle tavanomaista vuodesta 2023 alkaen. Helsingin väkiluvun ennustetaan ylittävän 700 000 asukkaan rajan vuonna 2028. Tiedot selviävät Helsingin kaupunginkanslian uudesta julkaisusta Helsingin ja Helsingin seudun väestöennuste 2020-2060 sekä Helsingin alueittainen väestöennuste vuoteen 2036.

THL:n uutta koronapassin lukusovellusta testattiin Helsingin kaupungin aamukahvitilaisuudessa24.9.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Valtioneuvosto on jättänyt eduskunnalle esityksen, jonka perusteella koronapassin käyttöönotto Suomessa mahdollistettaisiin lokakuussa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kehittää parhaillaan koronatodistuksen QR-koodin lukusovellusta, jolla Omakannasta saatavaa koronatodistusta voitaisiin käyttää koronapassina. Ennen lukusovelluksen julkaisemista THL on halunnut kokeilla sen toimivuutta ja käytettävyyttä. THL pyysi Helsingin kaupungilta apua kokeiluun, johon kaupunki suostui mielellään. Helsingin kaupunki järjesti jo elokuussa kaksi tilaisuutta, joissa koronapassin mahdollisia toimintamalleja pilotoitiin.

Ekologinen kompensaatio ei estä luontokatoa – luontoa hävittävien hankkeiden hyvitykset eivät ole kattaneet heikennyksiä22.9.2021 09:32:25 EEST | Tiedote

Tuoreet tutkimukset osoittavat, ettei ekologisesta kompensaatiosta, eli elinympäristöhotelleista tai luontoa hävittävien hankkeiden hyvitysjärjestelmistä ole uudeksi keinoksi luontokadon estämiseen. Epäonnistumiset johtuvat yhteisten pelisääntöjen, ohjeiden, velvoitteiden ja seurannan puutteesta sekä kohteiden biodiversiteetin virhearvioinneista. Tiedot selviävät kaupunginkanslian uudesta julkaisusta Ekologinen kompensaatio.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme