Helsingin kaupungin pelastuslaitos

Helsingin pelastuslaitos esittelee öljyntorjuntavalmiuttaan Tallinnan meripäivillä

Jaa

Helsingin kaupungin pelastuslaitos on hyvin varautunut merellä ja saaristossa tapahtuvaan pelastustoimintaan sekä ympäristöonnettomuuksiin, kuten öljyvahinkoihin. Pelastuslaitoksen monitoimialus m/s Norppa ja sen miehistö esittelevät öljyntorjuntaa Suomen suurlähetystön järjestämässä Itämeripäivän tapahtumassa Tallinnassa torstaina 24. elokuuta ja Tallinnan meripäivillä sunnuntaihin 28. elokuuta asti.

Helsingin pelastuslaitoksen merellinen suorituskyky koostuu useista eri kokoluokan aluksista ja miehistöstä, jolla on ammattimerenkulkuun ja kaikkiin merellisiin tehtäviin eli öljyntorjuntaan, sammutus- ja pelastustoimintaan sekä ensihoitoon tarvittava pätevyys ja osaaminen. Vuonna 2021 Helsingin pelastuslaitoksella oli 144 hälytystä merialueella tapahtuviin tehtäviin.

Tallinnassa Noblessenin satamassa esillä on monitoimivene m/s Norppa, joka on suunniteltu öljyntorjuntaan myös ahtaissa paikoissa ja matalissa vesissä. Tällaiset alukset kykenevät ohjailemaan öljyntorjuntapuomia merellä ja keräämään öljyä merestä. Niissä on lisäksi  sammutus- ja pelastuskalustoa sekä ensivastetehtävien vaatimaa hoitovälineistöä ja paaripotilaan kuljetuspaikka.

M/s Norppa on nelipäiväisten tapahtumien aikana avoinna yleisölle. Aluksella vierailee Itämeripäivän aikana muun muassa Tallinnan pormestari Mihhail Kõlvart, Suomen ja Viron parlamenttien puhemiehet Matti Vanhanen ja Jüri Ratas sekä Tallinnan suomalainen koulu.

- Itämeren rantavaltiot tekevät tiivistä yhteistyötä, ja me myös harjoittelemme öljyntorjuntaa yhdessä. Isossa avomerellä tapahtuvassa vuodossa ensimmäinen tehtävä on estää öljyn leviäminen saaristoon ja rannikoille, mistä sitä on vaikeampi kerätä. Siksi pelastusasemillamme on erityyppisiä aluksia merellä tapahtuvien ympäristövahinkojen ja muiden onnettomuuksien hoitamiseen, kertoo Norpan miehistössä oleva palomestari Samuli Saarioinen.

Monitoimiveneiden lisäksi pelastuslaitoksen kalustoon kuuluu esimerkiksi kuljetuslautta Miina, joka tukee monitoimiveneitä suurissa ja pitkäkestoisissa öljyonnettomuuksissa. Miinalla voidaan muun muassa viedä avomeripuomia kohdealueelle, kerätä öljyä aluksen kannella olevaan loka-autoon, tankata merellä muita aluksia ja majoittaa pelastustoimiin osallistuvien alusten henkilöstöä. Lisäksi kalustoa on Helsingin kaupungin toimialoilla ja sopimuspalokunnilla.

Itämeripäivä on John Nurmisen Säätiön käynnistämä jokavuotinen juhlapäivä meren kunniaksi. Päivän tavoitteena on innostaa ihmiset nauttimaan ainutlaatuisesta kotimerestämme sekä tekemään konkreettisia tekoja sen hyväksi. Juhlinnan lisäksi Itämeripäivän tarkoituksena on lisätä tietoa meren monimuotoisesta luonnosta, kulttuurista ja historiasta. Itämeripäivää vietetään vuosittain elokuun viimeisenä torstaina.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupungin pelastuslaitos
Helsingin kaupungin pelastuslaitos
PL 112
00099 Helsingin kaupunki

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupungin pelastuslaitos

Helsingin Pelastuskoulun juhlaseminaarissa painotettiin toiminnan jatkuvuuden tärkeyttä2.9.2022 14:30:00 EEST | Tiedote

Keväällä 1972 toimintansa aloittanut Helsingin Pelastuskoulu on puoli vuosisataa kouluttanut monitaitoisia pelastustoimen etulinjan ammattilaisia erityisesti pääkaupungin tarpeisiin. Pelastuskoulun 50-vuotista taivalta juhlistettiin 2.9.2022 seminaarissa, jossa kunniakkaan historian lisäksi puhuttiin tulevaisuudesta, jota varjostaa paheneva pelastajapula ja uhkaava rahoitusvaje.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme