Helsingin pelastuslaitos varoittaa myrskypuuskista

Jaa

Helsingin kaupungin pelastuslaitos seuraa sääolosuhteita ja varautuu tulevaan syysmyrskyyn. Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan Suomeen saapuu Skandinaviasta voimakas matalapaine, joka sataa runsaasti maan keskivaiheilla ja voimistaa Pohjanlahdella pohjoistuulen myrskylukemiin. Huomenna torstaina myrskypuuskat leviävät lännestä maan etelä- ja keskiosaan.

Kuinka voit itse varautua

• Älä lähde vesille.

• Lykkää matkustamista.

• Kerää pihalta pihakalusteet ja muu irtain tavara kuten trampoliinit, jotka voivat tuulessa lentäessään aiheuttaa lisävahinkoja. Tarkista myös pihapiirin puiden kunto.

• Sulje ovet ja ikkunat. Tarkista etenkin, että kattoikkunat ja parvekelasitukset ovat kiinni.

• Aja auto autotalliin tai pois puiden läheisyydestä.

• Kytke pois ne sähkölaitteet, joihin pääset käsiksi.

• Tarkista veneiden kiinnitykset.

Tilanteen aikana

• Siirry sisätiloihin tukevaan rakennukseen, pois ikkunoiden läheisyydestä.

• Telttakatokset, kevyet rakennelmat tai ulkorakennukset eivät ole turvallisia.

• Älä yritä korjata omaisuusvahinkoja myrskyn aikana.

• Vältä hissien käyttöä sähkökatkosten varalta.

• Varo kaatuvia puita ja sähkölinjoja.

• Ulkona suojaudu kaatuvilta puilta kivien väliin, kalliojyrkänteen juureen tai ojaan.

• Myrskypuuskat voivat suistaa ajoneuvon kaistaltaan tai kaataa kaksipyöräisen ajoneuvon. Pysäköi auto suojaan etäälle puista ja sähkölinjoista. Varo sivutuulta, jos ajat metsän keskeltä aukealle alueelle.

• Jos olet vesillä, hakeudu lähimpään rantaan, jos se on turvallista. Laske purjeet ja kiinnitä alus.

Tilanteen jälkeen

• Vältä turhaa matkustamista.

• Varo tielle kaatuneita puita. Varoita muita tielläliikkujia tiellä olevista esteistä esimerkiksi varoituskolmiolla.

• Pysy vähintään 20 metrin etäisyydellä vaurioituneista sähköjohtimista.

• Osittain kaatuneissa tai ristikkäin kaatuneissa puissa voi olla jännityksiä.

• Jos et itse tarvitse apua, auta naapuria.

• Tarkista veneiden kiinnitykset.

Ilmoita vaaraa aiheuttavasta kaatuneesta puusta

Pelastuslaitos kehottaa sinua soittamaan yleiseen hätänumeroon ainoastaan hätätilanteissa.

Jos kaatunut puu aiheuttaa ilmeistä vaaraa, ilmoita siitä suoraan hätäkeskukseen (puh. 112), josta tieto välitetään Helsingin pelastuslaitokselle. Vaaraa aiheuttavat muun muassa teille tai muille vilkkaille väylille kaatuneet puut, ristikkäin tai osittain kaatuneet puut ja sähkölinjan rikkoutuminen.

Pysy vähintään 20 metrin etäisyydellä sähkö- ja valaisinlinjojen vaurioituneista sähköjohtimista.

Jos kaatunut tai vaurioitunut puu ei aiheuta välitöntä vaaraa, siitä voi ilmoittaa lähipäivien aikana kaupunkiympäristön asiakaspalveluun sähköisellä palautelomakkeella tai puhelimella numeroon 09 310 22111 (ma 8.15 - 17.00, ti–to 8.15–16.00, pe 10.00-15.00). Palautelomakkeessa puu kannattaa merkitä kartalle.

Jos puu on kaatunut omalla tontilla, sen poistaminen tulee järjestää itse. Vaaraa aiheuttavista puista kannattaa ilmoittaa hätäkeskukseen. Ristikkäin tai osittain kaatuneissa puissa voi olla jännityksiä, jotka purkaa turvallisesti vain kokenut puun kaatamisen ammattilainen tai osaaja.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupungin pelastuslaitos
PL 112
00099 Helsingin kaupunki

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupungin pelastuslaitos

5G drone-palvelua kokeillaan ympäristönhoidon töissä Helsingissä - tavoitteena sujuvoittaa töitä ja vähentää CO2-päästöjä8.9.2020 11:54:50 EESTTiedote

Helsingin kaupungin rakentamispalvelu Stara ja Helsingin kaupungin pelastuslaitos kokeilevat parhaillaan uudenlaista drone-palvelua yhteistyössä Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsingin kanssa. Tavoitteena on sujuvoittaa ympäristönhoidon sekä pelastuslaitoksen töitä ja samalla vähentää kaupungin CO2-päästöjä.

Avotulen teko on tarkoin säädeltyä Uutelassa ja muilla kaupungin ulkoilualueilla7.8.2020 16:08:25 EESTTiedote

Helsingin kaupungin alueella tulenteko on sallittua ainoastaan tulentekoon varatuilla paikoilla. Itä-Helsingissä Uutelan ulkoilualueella on kesän aikana poltettu nuotioita paikoilla, joilla se ei ole sallittua. Kaikenlainen tulenteko kyseisellä ulkoilualueella on kielletty, lukuun ottamatta opaskarttaan merkittyjä keittokatoksia, jotka sijaitsevat Nuottaniemessä ja Niemenapajalla. Myös alueella sijaitsevilla viljelypalstoilla on kaikenlainen avotulen teko kielletty.

Kaupungin ensimmäinen kärkiyksikkö käyttöön Ruosilankujan pelastusasemalla6.8.2020 09:57:39 EESTKutsu

Konalan Ruosilankujalla on otettu käyttöön Helsingin ensimmäinen oma kärkiyksikkö. Tämä uudenlainen pelastusyksikkö on kahden hengen pelastusyksikkö, joka mahdollistaa palveluverkon kasvattamisen pienemmillä henkilöresursseilla ja kevyemmällä asemarakentamisella. Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita tutustumaan kärkiyksikköön tiistaina 11.8. kello 10-11 osoitteessa Ruosilankuja 3.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme