Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsingin peruskoululaisten Kulttuuripolku-toiminta käyntiin tänä syksynä

Jaa

Tänä syksynä aloitettu Kulttuuripolku-toiminta vahvistaa taide- ja kulttuurikasvatuksen asemaa Helsingin peruskouluissa. Sen avulla varmistetaan, että perusopetuksen aikana oppilailla on mahdollisuus tutustua monipuolisesti erilaisiin kulttuurisisältöihin ja -tapahtumiin jokaisella luokka-asteella.

Tästä syksystä lähtien Kulttuuripolku avaa kaikille peruskoululaisille mahdollisuuden tutustua kulttuurisisältöihin jokaisella luokka-asteella.
Tästä syksystä lähtien Kulttuuripolku avaa kaikille peruskoululaisille mahdollisuuden tutustua kulttuurisisältöihin jokaisella luokka-asteella.

Perusopetuksen Kulttuuripolun pitkäaikaisena tavoitteena on lisätä kulttuurikasvatuksen tasa-arvoisuutta ja pysyvyyttä kouluissa. Kulttuurikasvatus tukee lapsen ja nuoren kasvua rohkeaksi, luovaksi, kriittiseksi ja ilmaisuvoimaiseksi oppijaksi.

Helsingin kaupungin peruskoulut ovat ottaneet Kulttuuripolun osaksi toimintaansa tästä syksystä alkaen. Kulttuuripolkuun on luotu jokaiselle luokka-asteelle ehdotus luokka-asteen kulttuurisisällöstä. Koulut voivat halutessaan muokata vierailukohteita ja toteuttaa enemmän kuin yhden kulttuurivierailun per luokka-aste. Toiveena on, että oppilaat voivat osallistua kouluissa vierailukohteiden suunnitteluun ja valintaan. Kulttuurikasvatuskäynnit eivät ole sidottuja tiettyihin oppiaineisiin. Kulttuurikäynneistä aiheutuvat kulut maksetaan koulun omasta budjetista.

Kulttuuripolku-toiminnan suunnittelussa on ollut mukana asiantuntijoita ja suunnittelijoita perusopetuksesta, kehittämispalveluista ja viestinnästä. Suunnittelun taustalla on pitkäaikainen yhteistyö helsinkiläisten taide- ja kulttuuritoimijoiden kanssa.

Tapahtumia, taidetta, kirjoja, juhlia, teatteria ja vaikka sirkusta

Kulttuuripolulta löytyy sisältöjä, jotka ovat jo nyt osa koulujen toimintaa. Lisäksi polulle on luotu uusia ehdotuksia tuleviksi vakiintuneiksi sisällöiksi.

Ensimmäisellä, kolmannella ja seitsemännellä luokalla kulttuuripolkuun kuuluu ikäryhmälle suunniteltu kirjastokäynti.

Tokaluokkalaiset tekevät taideretken, jonka Juhlaviikot, Kiasma, Helsingin kaupunginorkesteri ja Musiikkitalo yhdessä järjestävät.

Neljännellä luokalla opitaan juhlan tunnelmaa tanssien Pormestarin itsenäisyysjuhlassa.

Viidesluokkalaiset osallistuvat Helsinki Design Weekille tai joka toinen vuosi järjestettävään Helsinki Biennaaliin.

Esittävään taiteeseen, kuten teatteriin, tanssiin tai sirkukseen tutustutaan kuudennella luokalla.

Kahdeksasluokkalaiset tekevät retken valitsemaansa museoon ja yhdeksännellä luokalla osallistutaan elokuva- tai musiikkifestivaaleille, koululaisille suunnattuun elokuvanäytökseen tai konserttiin.

”Kulttuuripolku on otettu kouluissa vastaan hyvin. On todella hienoa, että lapset ja nuoret pääsevät osallisiksi kaupungin taide- ja kulttuuritarjonnasta vallitsevasta tilanteesta huolimatta. Taiteella on valtavan suuri potentiaali empatian ja ajattelun oppimisessa ja on tärkeää, että poikkeuksellisina aikoina taiteen kokemista ja kulttuuriin osallistumista edistetään aivan erityisesti. Tällä hetkellä kouluissa ollaan todella kiitollisia taide- ja kulttuuritoimijoiden tarjoamista digitaalisista sisällöistä. Toivon kulttuuripolulle pitkää ikää ja tuhansia polkua kulkevia lapsia”, kommentoi kulttuurituottaja Katri Aikio Helsingin kaupungilta.

Lisätietoja kulttuuripolusta Kultus.fi –sivustolla.

Koulujen yhteyshenkilö:
Pedagoginen asiantuntija – taito- ja taideaineet, muotoilukasvatus
Panu Hatanpää
040 630 2955, panu.hatanpaa@hel.fi
Helsingin kaupunki, kasvatus ja koulutus
Kehittämispalvelut – toimialan kehittämisen tuki

Kulttuuri- ja taidetoimijoiden yhteyshenkilö:
Kulttuurituottaja, kulttuurikasvatus
Katri Aikio
040 486 6968, katri.aikio@hel.fi
Helsingin kaupunki, kulttuuri- ja vapaa-aika
Kulttuurin edistäminen, Annantalo

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kulttuurituottaja, kulttuurikasvatus
Katri Aikio
040 486 6968, katri.aikio@hel.fi
Helsingin kaupunki, kulttuuri- ja vapaa-aika
kulttuurin edistäminen, Annantalo

Projektisuunnittelija
Terhi Honkio
040 169 9706, terhi.honkio@hel.fi
Helsingin kaupunki, kulttuuri- ja vapaa-aika
viestintä- ja markkinointipalvelut

Kuvat

Tästä syksystä lähtien Kulttuuripolku avaa kaikille peruskoululaisille mahdollisuuden tutustua kulttuurisisältöihin jokaisella luokka-asteella.
Tästä syksystä lähtien Kulttuuripolku avaa kaikille peruskoululaisille mahdollisuuden tutustua kulttuurisisältöihin jokaisella luokka-asteella.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Uusia koronaepidemian hillitsemiseen tähtääviä rajoituksia ja suosituksia voimaan Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan palveluissa 23.11.2020 alkaen 20.11.2020 16:41:00 EETTiedote

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi 19.11.2020 uusista suosituksista ja rajoituksista koronaepidemian leviämisen hillitsemiseksi. Kirjastot, kulttuurikeskukset, museot, nuorisotalot ja liikuntapaikat pysyvät auki. Yleisötilaisuuksien osallistujamäärä on rajattu enintään 20 henkilöön ja aikuisten joukkue- ja kontaktilajien harrastustoiminta perutaan ajalla 23.11.-13.12.2020.

Ennakkotiedote: kulttuuri- ja kirjastojaoston ylimääräinen kokous 24.11.202020.11.2020 12:21:54 EETTiedote

Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto kokoontuu päätöksentekoon ylimääräiseen kokoukseen ti 24.11.2020. Kokouksen esityslista on julkaistu. Kokouksessa päätetään 3 miljoonan euron erityisavustuksen kohdentamisesta taide- ja kulttuurialan yhteisöille koronapandemiasta palautumiseen vuosille 2020–2021 sekä kehittämistavustuksista vuodelle 2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme