HUS

Helsingin Sanomien uutisessa vakava Apottia koskeva virhe

Jaa

Vastine Helsingin Sanomien 1.10.2020 julkaistuun uutiseen erikoissairaanhoidon hoitotakuujonoista ja Apotista.

Helsingin Sanomat on 1.10.2020 julkaisemassaan, toimittaja Katja Kuokkasen kirjoittamassa uutisessa jälleen toistanut virheellisesti, että potilastietojärjestelmä Apotin “hankala käytettävyys” olisi johtanut tapahtumaketjuun, jossa potilas kuoli keväällä 2019. Helsingin Sanomat esitti saman, täysin perättömän väitteensä ensimmäisen kerran 30.1.2020. HUS totesi jo tuolloin, että sairaalassa ei ole todettu yhtään Apotin vuoksi tapahtunutta kuolemantapausta.

HUS edellyttää Helsingin Sanomien oikaisevan tekemänsä virheen välittömästi.

Koronaepidemia suurin yksittäinen syy hoitotakuujonojen pidentymiselle

Artikkelissa annetaan myös harhaanjohtavasti ymmärtää, että Apotin käytettävyys olisi merkittävästi vaikuttanut HUSin hoitotakuujonojen kasvuun. Noin kaksi kolmasosaa yli kuusi kuukautta odottaneiden hoitojonosta on muodostunut koronaepidemian synnyttämän poikkeustilanteen vuoksi. Apotin kevään käyttöönoton vuoksi leikkaustoimintaa supistettiin suunnitellusti. Ilman keväällä alkanutta koronaepidemiaa olisi näin syntynyt hoitojonon osa kuitenkin saatu tähän mennessä jo lähes kokonaan purettua.

Tämänhetkisestä jonotilanteesta annetaan 5.10. selvitys HUSin hallitukselle. Jonotilanne vaihtelee yksiköittäin. Esimerkiksi jutussa mainitulla Lasten ja nuorten sairaudet tulosyksikön erityispediatrian linjalla, hematologiassa ja kardiologiassa, ei ole ollenkaan hoitotakuujonoa.

Elokuun jonotiedot löytyvät tänään 1.10. julkaistuilta HUSin uusilta verkkosivuilta.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme