Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin seudulle muuttavien tulotaso seudun verrokkiväestöä matalampi

Jaa

Helsingin seutu on vahvasti muuttovoittoaluetta Suomessa. Muuttoliike vaikuttaa vahvasti myös aluetalouteen, sillä muuttajien tuoma monipuolinen osaaminen luo muuttoalueelle uudenlaista tiedollista, sosiaalista ja kulttuurista pääomaa. Tämä edistää muuttoalueella sekä teknistaloudellisten että yhteiskunnallisten innovaatioiden leviämistä ja soveltamista. Muuttajien myötä työpaikkakilpailu kiristyy ja ”työntää” alueella jo asuneita erikoistumaan vaativampiin ja tuottavampiin tehtäviin. Tämän myötä muuttoliike ja erityisesti maahanmuutto johtavat tutkimuksen mukaan muuttovoittoalueilla jo pitkään asuneiden ansiotason nousuun. Muuttajilla onkin suuri vaikutus seudun työmarkkinoiden dynamiikalle.

Ilmiö näkyy myös Helsingin seudulla, sillä alle 30-vuotiaina Helsingin seudulle muualta muuttaneiden tulotaso on muuttaessa alempi kuin saman ikäisellä seudun verrokkiväestöllä. Tulotaso kuitenkin saavuttaa ja ylittää verrokkiväestön tulotason muutaman vuoden kuluessa muutosta. Myös yli 30-vuotiaina seudulle muuttaneiden tulotaso nousee suhteellisen nopeasti, mutta pysyy silti alempana kuin saman ikäisellä verrokkiväestöllä. Sen sijaan Helsingin seudulta pois muualle Suomeen muuttaneiden tulotaso kehittyy heikommin kuin tulomuuttajilla tai verrokkiryhmällä kaikissa ikäryhmissä.

Asiat käyvät ilmi Helsingin Seudun Suuntien uusimmasta numerosta, jonka Valokiilassa-artikkelissa on Seppo Laakson viimeistelyssä oleva tutkimus, joka käsittelee pääkaupunkiseudulle muuttajien sopeutumista Helsingin seudun ja muun Uudenmaan työ- ja asuntomarkkinoille.

Tuotanto ja tavaraliikenne jatkaneet kasvuaan Helsingin seudulla

Helsingin Seudun Suunnista selviää myös, että Helsingin seudun tuotanto oli huhti–kesäkuussa reilut 3 % edellisvuotta korkeammalla tasolla ja että rautateiden tavaramäärä Helsingin asemilla lähes kaksinkertaistui edellisvuoteen verrattuna. Myös työllisyystilanne seudulla paranee: vuoden 2018 huhti-kesäkuussa 15−64-vuotiaiden työllisyysaste nousi Helsingin seudulla 74,8 prosenttiin.

Helsingin seutu sai huhti−kesäkuussa 2018 muuttovoittoa ulkomailta noin 1 460 henkeä. Ennakkotietojen mukaan muuttovoitto väheni edellisvuodesta 640 hengellä, sillä maahanmuuttojen määrä väheni samalla kun maastamuuttojen määrä kasvoi.

Helsingin Seudun Suunnat on neljä kertaa vuodessa ilmestyvä ajankohtaiskatsaus Helsingin seudun kehitykseen. Tietoja päivitetään jatkuvasti ajankohtaiskatsauksen verkkosivuille, jossa seudun kehitystä on kuvattu indikaattoreilla aluetalouden, asunto- ja toimitilamarkkinoiden, hyvinvoinnin, liikenteen ja ympäristön, työmarkkinoiden sekä väestön alueilta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Helsingin Seudun Suunnista:
tutkija Jenni Erjansola, puh. 09 310 36365, e-mail: jenni.erjansola(at)hel.fi

Viestinnän yhteyshenkilö:
tiedottaja Tero Lahti, puh. 09 310 36376, e-mail: tero.j.lahti(at)hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikkö on kaupunkitutkimuksen asiantuntija. Tutkimuksen kohteina ovat asuminen, elinolot, alue- ja kuntatalous, kansalaisten osallisuus ja kaupunkikulttuuri. Yksikkö huolehtii myös kaupungin tilastotoiminnan perustietovarannoista ja tilastotietokannoista, tilastojulkaisuista sekä kirjasto- ja tietopalvelusta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki osaksi kuntalaisten digitaalisia oikeuksia edistävää Cities for Digital Rights -verkostoa23.4.2019 10:56:34 EESTTiedote

Helsinki on maailman johtava kaupunki julkisen tiedon avaamisessa ja sen hyödyntämisessä. Kaupungin tavoitteena on kehittää digitaalisia ratkaisuja, jotka tekevät itseä kiinnostavien ja koskevien asioiden seuraamisen ja osallistumisen helpoksi riippumatta siitä, ovatko ne kaupungin vai muiden tekemiä. Digitalisaation lisääntyessä kuntalaisten digitaalisten oikeuksien turvaaminen on ensisijaisen tärkeää. Helsinki on liittynyt Amsterdamin, Barcelonan ja New Yorkin perustamaan Cities for Digital Rights -verkostoon, jonka tarkoituksena on luoda linjauksia, jakaa parhaita käytäntöjä ja suunnitella työkaluja digitaalisten oikeuksien edistämiseksi.

Pormestari Jan Vapaavuori tapaa Berliinissä kollegansa, Berliinin pormestari Michael Müllerin perjantaina 12.4.12.4.2019 09:41:43 EESTTiedote

Pormestarit keskustelevat tapaamisessa kaupunkien välisen yhteistyön tiivistämisestä. Pormestari Vapaavuoren pääteemoja tapaamiseen ovat muun muassa kaupunkien mahdollisuudet yhteistyöhön puhtaampien ja kestävämpien energiaratkaisujen etsimisessä sekä YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden paikallinen vapaaehtoinen raportointi, johon Helsinki on sitoutunut ensimmäisenä kaupunkina Euroopassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme