Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin seudun innovaatiotoiminnan perustukset kunnossa – riskinä kuitenkin rahoituksen pieneneminen

Jaa

Helsingin seudun innovaatiotoiminnan vahvuuksina ovat korkeat koulutustaso, osaaminen ja teknologinen kyky. Helsingin seudun koulutus- ja tutkimusinfrastruktuuri on vahva, mikä antaa seudulle monipuolisen tieteellis-teknologisen osaamis- ja tietoperustan. Seudun väestö on myös keskimäärin selvästi koulutetumpaa kuin muualla Suomessa tai moneen muuhun eurooppalaiseen alueeseen verrattaessa. Asiat käyvät ilmi Helsingin kaupunginkanslian tuoreesta tilastojulkaisusta.

Patenttihakemusten määrä Helsingin seudulla kasvanut

Innovaatiotoiminta on patenttien määrällä mitattuna kasvanut Helsingin seudulla jo useamman vuoden. Erityisesti EU-patentteja tehdään Helsingin seudulla suhteellisen runsaasti muihin eurooppalaisiin alueisiin verrattuna. Toisaalta maailmanlaajuisessa vertailussa Suomi jää kauas monista kilpailijoistaan. Suomessa jätettävistä patenttihakemuksista lähes puolet on tehty Helsingin seudulla, mutta osuus on vähentynyt viime vuosina.

Innovaatiotoiminnan rahoitus vähentynyt

Tutkimus- ja kehitystoimintaan kohdistuvat menot (eli ns. t&k-menot) olivat Helsingin seudulla 3,6 prosenttia bruttokansantuotteesta vuonna 2016. Osuus on selvästi korkeampi kuin Eurooppa 2020-strategiaan asetettu kolmen prosentin tavoite. Sekä julkisten että yksityisen sektorin t&k-investoinnit ovatkin Helsingin seudulla eurooppalaista kärkeä. Seudun t&k-menot vastasivat lähes puolta koko Suomen t&k-menoista.

Yrityssektorin osuus seudun t&k-menoista on määrällisesti suurin (68 % kaikista seudun t&k-menoista), mutta koko maan mittakaavassa lähes kaksi kolmasosaa julkisen sektorin t&k-menoista käytetään Helsingin seudulla. Julkisen sektorin t&k-menot ovat kuitenkin vähentyneet voimakkaasti 2010-luvulla. Viime vuosina innovaatiotoiminnalle ei enää ole löytynyt rahoitusta aikaisempien vuosien tavoin. Kehityksen huomaa erityisesti kansainvälisissä vertailuissa. Vuodesta 2012 lähtien t&k-menojen määrä on vähentynyt ja Helsingin alue on putoamassa kansainvälisestä kärjestä. Tilannetta ei paranna se, että koko Suomessa t&k-menot ovat laskeneet vielä huomattavasti enemmän kuin Helsingin seudulla.

Innovaatiotoiminta työllistää Helsingin seudulla hyvin ja korkean teknologian ja osaamisintensiivisten palveluiden sekä t&k-toiminnassa työskentelevien osuus on Euroopan korkeimpia. Tutkimus- ja tuotekehitystehtävissä työskenteli Helsingin seudulla vuonna 2016 kaikkiaan 33 000 henkilöä, mikä vastaa vajaata viittä prosenttia seudun työllisistä. T&k-tehtävissä työskentelevien määrä on silti laskenut merkittävästi vuodesta 2012 lähtien toisin kuin monilla kilpailija-alueilla. Suhteellisesti eniten t&k-henkilöstömäärä on vähentynyt julkisella sektorilla ja korkeakoulusektorilla. Samaan aikaan monet innovatiiviset yritykset Helsingin seudulla joutuvat kuitenkin jatkuvasti painimaan osaajapulan kanssa ja kansainvälisten osaajien houkuttelu on yhä tärkeämpää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja julkaisusta:
tutkija Anu Henriksson, puh. 09 310 36520, e-mail: anu.henriksson(at)hel.fi

Viestinnän yhteyshenkilö:
tiedottaja Tero Lahti, puh. 09 310 36376, e-mail: tero.j.lahti(at)hel.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikkö on kaupunkitutkimuksen asiantuntija. Tutkimuksen kohteina ovat asuminen, elinolot, alue- ja kuntatalous, kansalaisten osallisuus ja kaupunkikulttuuri. Yksikkö huolehtii myös kaupungin tilastotoiminnan perustietovarannoista ja tilastotietokannoista, tilastojulkaisuista, kirjasto- ja tietopalvelusta sekä Helsinki Region Infosharesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

WelcomeGuide.fi opastaa Suomeen työhön tai opiskelemaan tulevan sujuvaan viranomaisasiointiin24.1.2018 08:27Tiedote

Yksityishenkilön maahanmuuttoon liittyy useita välttämättömiä viranomaisasioita, joiden hoitaminen voi ilmentyä sekavana kokonaisuutena eri toimijoita ja toimintatapoja. Helsingin kaupungin maahanmuuttoneuvonta on toteuttanut yhteistyössä Töissä Suomessa -hankkeen kanssa verkkopalvelun, jonka avulla maahantulija voi kulkea viranomaispolkunsa virtuaalisesti jo ennen varsinaista muuttoa tai heti muutettuaan.

Kaupunkien vuosikatteet vahvistuvat, mutta velkaantuminen jatkuu23.1.2018 15:14Tiedote

Suomen kansantalous on kääntynyt kasvuun. Samaan aikaan suurten kaupunkien talousarviot vuodelle 2018 osoittavat, että kaupunkien yhteenlaskettu vuosikate paranee verrattuna vuoden 2017 alkuperäisiin talousarvioihin. Vuosikate kuvaa sitä, paljonko säännöllisistä tuloista jää jäljelle, kun niistä on vähennetty säännölliset menot. Helsingissä, Espoossa, Jyväskylässä ja Lahdessa vuosikate riittää kattamaan tai ylittää kirjanpidon poistot, jotka kuvaavat omaisuuden kulumista tilivuoden aikana. Vain Kuopiossa vuosikatteen osuus poistoista heikkenee vuonna 2018 verrattuna vuoden 2017 alkuperäiseen talousarvioon. Asiat selviävät Helsingin kaupunginkanslian tuoreesta julkaisusta.

Apulaispormestari Pia Pakarinen esittelee Helsingin menestystekijöitä Davosissa22.1.2018 15:13Tiedote

Apulaispormestari Pia Pakarinen puhuu Sveitsin Davosissa maailman talouskonferenssin yhteydessä pidettävässä Global Talent Competitiveness Index (GTCI) -tutkimuksen julkistamistilaisuudessa maanantaina 22.1.2018. Pakarinen kutsuttiin tilaisuuden keynote-puhujaksi tuomaan Helsingin ja Suomen näkökulmaa tutkimuksen teemaan, joka on monimuotoisuuden merkitys kykyjen houkuttelemisessa. Tutkimuksen tulokset julkaistiin maanantaina 22.1. klo 15 Suomen aikaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme