Helsingin seudun kauppakamari

Helsingin seudun kasvu kiihtyy

Jaa

Talous jatkoi kasvuaan Helsingin seudulla viime vuoden lopulla. Yritysten tuotanto ja työllisten sekä työpaikkojen määrät kasvoivat.

Helsingin seudulla toimivien yritysten tuotanto kasvoi vajaat viisi prosenttia viime vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan. Seudun kasvuvauhti ylitti loppuvuodesta koko maan tuotannon kasvun noin kahdella prosentilla, selviää Helsingin seudun kauppakamarin Toimialakatsaus 1/2018 -julkaisusta.

- Tuotanto oli viimeksi kuluneen vuoden aikana Helsingin seudulla keskimäärin 10 prosenttia korkeammalla tasolla kuin vuonna 2013. Koko maassa kasvua taas viiden vuoden takaisesta oli vain reilut neljä prosenttia. Tutkimus vahvistaa entisestään tämän seudun merkitystä Suomelle, sanoo Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Tatu Rauhamäki.

Kaikki toimialat kasvussa – työvoimapula todellinen

Helsingin seudun yritysten yhteenlaskettu liikevaih­to kasvoi ennakkoarvion mukaan viime vuoden viimeisellä neljänneksellä edellisen vuoden vastaavaan aikaan verrat­tuna seitsemän prosenttia. Kasvua oli kaikilla toimialoilla.

Seudun keskeisistä toimialoista liikevaihdon kasvu oli vauhdikkainta rakennusalalla sekä palvelualoilla, erityisesti liike-elämän palveluissa, kuljetuksessa ja varastoinnissa sekä majoitus- ja ravitsemistoiminnassa. Myös teollisuuden kasvu jatkui vuoden takaisesta.

Vahva kasvu heijastui myös työllisten ja työpaikkojen määriin. Molemmat olivat vuoden lopussa kolme prosenttia korkeammalla tasolla kuin edeltävänä vuonna.

- Kasvu kohentaa odotusten mukaisesti työllisyyttä. Valitettavasti se heijastuu jo pulaksi ammattitaitoisesta työvoimasta sekä sitä kautta kasvun esteeksi. Seudun palvelualojen yrityksistä työvoimapulasta kärsii jo neljännes kaikista yrityksistä. Teollisuuden ja rakentamisen puolellakin joka viides, Rauhamäki kertoo.

Väestö kasvaa vauhdilla

Helsingin seudun väestö kasvoi viime vuonna nopeammin kuin kertaakaan sitten 1960-luvun puolivälin. Kaikkiaan kasvua oli noin 20 000 asukasta, josta muuttovoittoa oli reilut 15 000 ja syntyneiden enemmyyttä noin 5 000. Lähes puolet kasvusta kohdistui Helsinkiin.

- Helsingin seutu on monella tapaa vetovoimainen. Tämän osoittaa niin maan sisäinen kuin ulkomailta tuleva muuttoliike. Kasvun edellytysten kannalta on olennaista huolehtia riittävästä asuntotuotannosta sekä muista muuttoliikettä ja työllisyyttä tukevista toimista, Rauhamäki muistuttaa.

Helsingin seudun toimialakatsaus 1/2018:
https://helsinki.chamber.fi/fi/tutustu-meihin/uutiset-ja-julkaisut/toimialakatsaus/

Lisätiedot: 

Tatu Rauhamäki
johtaja, Helsingin seudun kauppakamari
050 521 2907
tatu.rauhamaki@chamber.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin seudun kauppakamari
Helsingin seudun kauppakamari
Kalevankatu 12
00100 Helsinki

http://helsinki.chamber.fi/fi/

Helsingin seudun kauppakamari vahvistaa yritysten menestystä osallistumalla aktiivisesti Helsingin seudun kehittämiseen. Kauppakamariin kuuluu 21 kunnan alueelta yli 7000 palveluja, kauppaa ja teollisuutta edustavaa yritystä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin seudun kauppakamari

Chamber Talent Boost -projekti käynnistyi – yrityksille uudenlaista tukea kansainvälistymiseen27.6.2019 07:15:00 EESTTiedote

Työperäisen maahanmuuton ja kansainvälisten osaajien merkitys osana yritysten kohtaaman osaajapulan ratkaisua on entistä merkittävämpi. Helsingin seudun kauppakamarin kesäkuussa käynnistämä Chamber Talent Boost -projekti tukee yritysten valmiuksia tunnistaa ja löytää kansainvälistä osaamista sekä tehostaa kansainvälisten osaajien kiinnittymistä työmarkkinoille. Chamber Talent Boost -projekti on osa pääkaupunkiseutualueen Kansainväliset osaajat yritysten kasvun vauhdittajina -hanketta.

Kesäpukeutuminen työpaikalla – mikä on sopivaa ja mikä ei24.6.2019 11:01:04 EESTTiedote

Kesä on Suomessa aikaa, jolloin voimme vihdoinkin heittää raskaat talvitamineemme kaappiin ja tavata käsivartemme ja paljaat varpaamme. Vaateliikkeet tuovat silmiemme eteen mitä raikkaampia asusteita. Odotetun helteen tullessa haluamme pukeutua mahdollisimman kevyesti. Sointuvatko pukeutumisen keveys ja työpaikalla sopiva pukeutuminen yhteen? Tulisiko kesäpukeutumisesta ja pukeutumisesta yleensäkin ohjeistaa työpaikalla?

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme