HSL Helsingin seudun liikenne

Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen yhteistyö tuloksellista – tavoitteet aikataulussa

Jaa

Valtion ja Helsingin seudun kuntien välinen maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL2016 –sopimus on osoittautunut tulokselliseksi. Nyt seudulla valmistellaan MAL 2019 –suunnitelmaa, joka antaa taustatiedot seuraavan sopimuksen valmisteluun.

Vuosi sitten solmittua maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimusta on toteutettu tehokkaasti Helsingin seudulla. Vuonna 2016 valmistui lähes 13 000 uutta asuntoa, mikä vastaa noin 96 prosenttia vuoden tuotantotavoitteesta. Uutta asumiseen asemakaavoitettua kerrosalaa tuli voimaan 1,6 miljoonaa kerrosneliömetriä, mikä on yli keskimääräisen vuositavoitteen.

Myös liikennehankkeet ovat edenneet hyvin. Klaukkalan ohikulkutietä päästään rakentamaan todennäköisesti ensi vuonna. Helsingin Itäkeskuksen ja Espoon Keilaniemen välille rakennettavan Raide-Jokerin eli pikaraitiotien 550:n toteutuksesta on päätetty. Pisara-radan ratasuunnitelma on valmistumassa ja toteuttamisaikataulua ja rahoitusta arvioidaan tämän vuoden aikana.

Lisäksi kestävien kulkutapojen palvelutaso on parantunut. Metroliikenne siirtyi 2,5 minuutin vuoroväliin viime elokuussa. HSL-alueella joukkoliikenteen nousujen määrä kasvoi kahdella prosentilla vuodesta 2015 vuoteen 2016. Merkittävintä kasvu oli lähijunaliikenteessä, mihin vaikutti muun muassa se, että Kehärata oli 2016 ensimmäistä kertaa koko vuoden käytössä. Myös liityntäpysäköinnin periaatteista ja tavoitteista on sovittu.

Seudun kunnat ovat panostaneet merkittävästi joukkoliikenteeseen ja sen infrastruktuuriin. Esimerkiksi pikaraitiotie 550 saa valtionavustusta 30 prosenttia hankkeen rakentamiskustannuksista. Lopun maksavat Espoo ja Helsinki.

”Lisäksi kunnat maksavat joukkoliikenteen operointikustannuksia 200 miljoonaa euroa vuodessa”, sanoo HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi.

HSL, Helsingin seudun kunnat ja valtio solmivat viime kesäkuussa maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimuksen vuosille 2016 - 2019. Sopimuksessa sitouduttiin edellisten lisäksi syventämään Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen suunnitteluyhteistyötä entisestään.

”Teemme Helsingin seudulla tiivistä yhteistyötä, jotta saamme kilpailukykyisen ja elinvoimaisen metropolialueen, jossa ihmisten on helppo elää ja liikkua”, sanoo HSL:n liikennejärjestelmä ja tutkimukset -osaston johtaja Sini Puntanen.

HSL vastaa MAL-sopimuksessa Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelmasta ja sen seurannasta.

Voit tutustua MAL 2016-2019 -sopimuksen tilanteeseen tarkemmin täällä:

https://www.hsy.fi/fi/asiantuntijalle/seututieto/maankayttoasuminen/Documents/Helsingin%20seudun%20MAL-sopimuksen%20seuranta%202017.pdf

MAL 2019 –suunnittelu on kaukoputki tulevaisuuteen – miten liikumme 2050?

Uuden - vuoteen 2050 asti kurottavan - maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL 2019 -suunnittelu on myös hyvässä vauhdissa.

MAL 2019 -suunnitelmassa kuvataan, miten seutua pitäisi kehittää vuosina 2019–2050, jotta se on kansainvälisesti kilpailukykyinen sekä sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävä. Seudun päättäjät hyväksyvät suunnitelman keväällä 2019, jolloin sitä aletaan toteuttaa. Maankäytön, asumisen ja liikenteen suunnittelua tehdään Helsingin seudun kuntien tiiviinä yhteistyönä.

Lähikuukausina on valmistumassa useita selvityksiä, jotka osaltaan ohjaavat lähivuosina MAL 2019 -sopimuksen valmistelua.

Esimerkiksi liikenteen päästövähennystoimenpiteistä tehtävä selvitys kertoo, mitä Helsingin seudulla pitää tehdä, jotta Suomi pystyy saavuttamaan päästövähennystavoitteensa vuoteen 2030 mennessä.

”Tekeillä olevan selvityksen alustavat tulokset osoittavat, että yksittäisillä muutoksilla liikennejärjestelmässä ei kasvihuonekaasupäästöjä saada tarpeeksi vähennettyä. Pyrimme löytämään keinot, joilla liikenteen päästöt saadaan seudulla selvään laskuun. EU-komission Suomelle antama päästövähennystavoite on päästökaupan ulkopuolisille aloille, joihin liikenne kuuluu, 39 prosenttia vuoden 2005 tasosta vuoteen 2030 mennessä”, Sini Puntanen toteaa.

Liikenteen uudet teknologiat ja palvelut –selvityksessä arvioidaan, miltä liikenne näyttää vuosina 2030 ja 2050: mihin liikenteen uudet teknologiat antavat mahdollisuuksia, miten ne vaikuttavat liikennejärjestelmään ja miten niihin tulisi varautua.

Selvityksessä arvioidaan, että 2030 noin kymmenesosa henkilöautoista olisi automaattisia ja saman verran autoista yhteiskäyttöisiä. Myös joukkoliikenne automatisoituu: esimerkiksi metro- ja junaliikenteessä automaattisuus on todennäköisesti tuolloin pitkällä ja automaattiset pikkubussit käytössä.

”Joukkoliikenne ja muut kestävät kulkutavat liikuttavat ihmisiä myös tulevaisuudessa, vaikka uusia teknologioita tuleekin lisää. Haluamme saada ennustuksiin konkretiaa ja selvitämme, millä alueilla esimeriksi olisi eniten kysyntää uusille, jaetuille kulkutavoille”, sanoo Sini Puntanen.

Voit lukea lisää MAL 2019 –sopimuksen valmistelusta täältä: www.hsl.fi/mal

Yhteyshenkilöt

Sini Puntanen, HSL:n liikennejärjestelmä ja tutkimukset –osaston johtaja
puhelin: 0405013362

Suvi Rihtniemi, HSL:n toimitusjohtaja
puhelin: 0505658884

Tapani Touru, ryhmäpäällikkö
puhelin: 040 504 2270

Tietoja julkaisijasta

HSL Helsingin seudun liikenne
HSL Helsingin seudun liikenne
Opastinsilta 6 A
00520 Helsinki

09 4766 4444http://www.hsl.fi

HSL Helsingin seudun liikenne vastaa pääkaupunkiseudun joukkoliikenteen suunnittelusta ja tilaamisesta sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Kuntayhtymässä on 360 työntekijää ja liikevaihto noin 600 milj. euroa vuodessa. HSL:n järjestämässä liikenteessä tehdään vuosittain noin 360 miljoonaa matkaa, mikä on 63 % kaikista Suomen joukkoliikennematkoista. Yhteystietoja medialle: www.hsl.fi/viestinta

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSL Helsingin seudun liikenne

Pysäkkikuulutuksia testataan neljässä raitiovaunussa keskiviikkona – järjestelmän laajentaminen tavoitteena vielä kesän aikana12.6.2018 12:37Tiedote

HSL testaa raitiovaunujen pysäkkikuulutuksia ensimmäistä kertaa matkustajakäytössä keskiviikosta 13. kesäkuuta alkaen. Kuulutukset ovat käytössä kahdessa nivelvaunussa (vaunujen kylkinumerot 72 ja 99) ja kahdessa uudessa Artic-vaunussa (424 ja 434). Keskiviikkona kuulutuksia on mahdollista kuulla muun muassa linjoilla 2, 3 ja 7.

Märkbara ändringar gällande I, P, K och N-tågen fr.o.m. 25.6. - vissa tåg trafikerar inte dagtid mellan Helsingfors och Böle12.6.2018 12:37Tiedote

Den första etappen av förbättringsarbetet på Helsingfors bangård påverkar HRT:s närtågstrafik 25.6 – 16.7. Arbetet orsakar ändringar gällande K, N, I och P-tågen. Vissa tåg trafikerar inte dagtid mellan Helsingfors och Böle. Avgångsspåren i Böle kan också ändras, så det lönar sig att alltid kontrollera plattformen då man väljer tåg. Nattågen, övriga närtåg och fjärrtågen trafikerar normalt.

Huomattavia poikkeuksia I, P, K ja N-junille 25.6. alkaen - osa junista ei liikennöi Helsingin ja Pasilan välillä päiväsaikaan12.6.2018 12:35Tiedote

Helsingin ratapihan ensimmäisen vaiheen parannustyöt vaikuttavat HSL:n lähijunaliikenteeseen 25.6. – 16.7. Työt aiheuttavat poikkeuksia K, N, I ja P-junille. Osa junista ei kulje päiväsaikaan Helsingin ja Pasilan välillä. Lisäksi Pasilan lähtöraiteilla on poikkeuksia, joten laituri kannattaa tarkistaa aina junaa valitessa. Yöliikenne, muut lähijunat ja kaukoliikenteen junat kulkevat normaalisti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme