Helsingin seudun kauppakamari

Helsingin seudun yritysten suhdanteissa synkkyyttä ja epävarmuutta

Jaa

Uudenmaan elinkeinoelämän suhdannenäkymät jatkuvat vaikeina. Talouden asteittainen palautuminen näyttää pysähtyneen ja suhdanneodotukset ovat yrityksissä alentuneet. Teollisuuden ja rakentamisen suhdannenäkymät ovat heikot. Elinkeinoelämän keskusliiton tuore Suhdannebarometri luotaa yritysten suhdannetilannetta ja -näkymiä.

Helsingin seudun kauppakamarin johtajan Markku Lahtisen mukaan näkymät yrityksissä ovat odotetun synkät.
Helsingin seudun kauppakamarin johtajan Markku Lahtisen mukaan näkymät yrityksissä ovat odotetun synkät.

Uudenmaan yritysten suhdannearviot ovat kääntyneet laskuun syksyllä 2020. Tämänhetkistä suhdannetilannetta mittaava saldoluku oli -45, kun vielä heinäkuussa oltiin -37 pisteen tasolla. Yrityksissä arvioidaan, että tilanne pysyy lähikuukausina ennallaan (49 %) tai heikkenee (45 %). Vain kuusi prosenttia vastaajayrityksistä uskoo tilanteen olevan pikaisesti paranemassa. Uudenmaan yritysten suhdannekuva vastaa hyvin koko maan keskiarvoa.

Helsingin seudun kauppakamarin johtajan Markku Lahtisen mukaan näkymät yrityksissä ovat odotetun synkät.

”Palvelualoilla näkyy suhdannenäkymien heikentymistä, kuten koko elinkeinoelämässä. Koronakriisi tuo yrityksiin epävarmuutta ja toiveikkaan kesäkauden jälkeen talouden asteittainen palautuminen on hiipunut”, Lahtinen kommentoi EK:n Suhdannebarometrin tuloksia.

Yritysten tuotanto- ja myyntimäärät pienenivät heinä–syyskuun välisenä aikana ja myös loppuvuotta koskevat tuotanto-odotukset ovat vaisuja.  Myös työvoiman määrän arvioidaan supistuvan edelleen hieman.

"Nyt on olennaista pitää kotimainen kysyntä mahdollisimman korkealla tasolla Helsingin seudulla. Alueen kaupan ja palvelujen alan yritykset ovat kärsineet eniten koronasta ja niiden mahdollisuus toimia tulisi turvata rajoitustenkin aikana”, Lahtinen painottaa.

Puolet vastaajayrityksistä arvioi kannattavuuden jääneen heinä–syyskuussa vuodentakaista huonommaksi ja kannattavuus hiipunee myös vuoden lopulla. Teollisuudessa ja rakentamisessa tilauskannat ovat Suhdannebarometrin mukaan painuneet selvästi alle normaalina pidetyn tason myös Helsingin seudulla. Vaikka teollisuuden tilanne jatkuu vaikeana, suhdannenäkymissä on havaittavissa varovaista toiveikkuutta.  

”Helsingin seudulla on nopeutettava EU-elvytysrahoituksella maankäytön, asumisen ja liikenteen kesäkuun neuvottelutuloksessa päätettyjä infra-investointeja. Alueen toimintakyvyn kannalta myös Helsinki-Vantaan lentokenttäalueen pitäminen toimintakykyisenä pahimman kriisin korostuu”, Lahtinen linjaa.

Lahtinen jatkaa, että nyt on oikea aika lisätä vientiponnisteluja ja saada uusia yrityksiä mukaan kansainvälisille markkinoille. Helsingin seudun yrityksissä olisi tärkeää päästä kiinni Euroopan elvytyspaketin myötä avautuviin uusiin markkinoihin erityisesti teollisuudessa ja palveluviennissä. Elinkeinoelämän keskusliiton Suhdannebarometri selvitti yrityksiltä arvioita suhdannenäkymistä vuoden kolmannelta neljännekseltä lokakuussa 2020.  Kyselyyn vastasi 1 262 yritystä. EK julkaisee Suhdannebarometrin neljä kertaa vuodessa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Markku Lahtinen, Helsingin seudun kauppakamari, johtaja, p. 050 571 3564, markku.lahtinen@chamber.fi

Kuvat

Helsingin seudun kauppakamarin johtajan Markku Lahtisen mukaan näkymät yrityksissä ovat odotetun synkät.
Helsingin seudun kauppakamarin johtajan Markku Lahtisen mukaan näkymät yrityksissä ovat odotetun synkät.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin seudun kauppakamari
Helsingin seudun kauppakamari
Kalevankatu 12
00100 Helsinki

http://helsinki.chamber.fi/fi/

Helsingin seudun kauppakamari vahvistaa yritysten menestystä osallistumalla aktiivisesti Helsingin seudun kehittämiseen. Kauppakamariin kuuluu 21 kunnan alueelta yli 7 000 palveluja, kauppaa ja teollisuutta edustavaa yritystä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin seudun kauppakamari

Kasvava Helsingin seutu tarvitsee Malmin entisen lentokentän aluetta asuntorakentamiseen1.6.2021 08:50:26 EEST | Tiedote

Jo pitkään jatkunut ja ennustettu voimakas väestönkasvu tuo haasteita Helsingin seudun kestävälle maankäytölle, asumiselle ja liikenteelle. Kaikkea uutta rakentamista ei kyetä sijoittamaan jo olemassa oleville asuinalueille, vaan käyttöön on otettava joitain kokonaan uusiakin rakentamisalueita. Helsingissä lähitulevaisuuden tärkein uusi asuinalue on Malmin entisen lentokentän alue.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme