Helsingin kaupunki - Helsingfors stad

Helsingin seutu Pohjois-Euroopan Health Capitaliksi

Jaa

Helsingin yliopisto ja Helsingin kaupunki ovat teettäneet esiselvityksen Helsingin life science -alojen tilanteesta ja kehittymisnäkymistä. Selvityksen mukaan nyt tarvitaan toimia, jotta Helsinki voi profiloitua nykyistä voimakkaammin life science -osaajaksi ja Health Capitaliksi. Selvityksen laatimisesta on vastannut Mikko Alkio Avance Attorneys Ltd:stä. Alkio on aiemmin johtanut mm. kansallisen terveysalan tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kasvustrategian valmistelua.

Meilahti, Viikki ja Otaniemi merkittäviä osaamiskeskittymiä

Health Capital -esiselvityksen mukaan Meilahden, Viikin ja Otaniemen yliopistokampukset yhteistyökumppaneineen ovat yksi Pohjois-Euroopan merkittävimmistä life science -osaamiskeskittymistä.   Life science –aloiksi määritellään laajasti hyvinvointiin, terveyteen, luonnonvaroihin ja ympäristöön liittyvät tieteenalat. Nämä ovat maailmanlaajuisesti suurimpia kasvualoja.

Selvityksessä esitetään joukko kehitysehdotuksia ja toimenpidesuosituksia, joiden kautta kampusten muodostama life science -osaamiskeskittymä voi kehittyä entistä vahvemmaksi pääkaupunkiseudun ja koko Suomen kilpailukykytekijäksi. Selvitys suosittelee mm. life science -alan toimijoiden nykyistä vahvempaa kumppanuutta, alan tutkimuksen kaupallisen hyödyntämisen edistämistä sekä kampuksilla sijaitsevien tilojen kehittämistä paremmin yritysyhteistyölle soveltuviksi.

Tällä hetkellä life science -tutkimusta on eri kampuksilla. Erityisesti lääketieteen alan keskittymä uusine sairaaloineen Meilahdessa luo hedelmällisen maaperän uuden yrittäjyyden synnyttämiselle. Yliopisto ja kaupunki haluavat auttaa tutkijoita löytämään kumppaneikseen teknologian, liiketoiminnan, markkinoinnin ja rahoituksen osaajia.

Yhteistyö tiivistyy

Helsingin yliopisto ja Helsingin kaupunki ovat sopineet, että Health Capital – konseptia kehitetään. Kaupunki, Helsingin yliopisto, HUS, Aalto-yliopisto ja VTT perustavat yhteisen ohjausryhmän ja projektitoimiston, joka vastaa life science –kokonaisuuden kehittämisestä, toimenpiteiden valmistelusta sekä yhteistyöstä.

Helsingin yliopisto ja Helsingin kaupunki perustavat myös yrityspalvelutoimiston ja jokaiselle kampukselle yrityshautomo- ja yrityskiihdyttämötoiminnot. Osapuolet aloittavat merkittävien life science- yritysten kanssa neuvottelut tiivistetystä tutkimusyhteistyöstä.

”Nyt on aika ottaa askeleita eteenpäin, tiivistää yhteistyötä yliopistojen, tutkimuslaitosten, kaupungin ja yrityskentän välillä. Helsingin seudulla on potentiaalia nousta Pohjois-Euroopan Health Capitaliksi”, sanoo dekaani Risto Renkonen Helsingin yliopistolta.

”Helsinki haluaa luoda life science alojen maailmanluokan liiketoimintaympäristön, jossa kohtaavat huippututkimus ja –osaaminen, suuret yritykset ja vahva start up -toiminta ” , Helsingin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva sanoo. ”Haluamme kytkeä life science –alat muihin pääkaupunkiseudun vahvoihin aloihin, erityisesti ICT- ja mobiiliosaamiseen”, Rinkineva toteaa. ”Tähän tarvitaan myös yritysmaailmaa ja kaikkien osapuolten sitoutumista. ”

Esiselvitys on tiedotteen liitteenä.

Lisätietoja:

Mikko Alkio, Partner, Avance Attorneys Ltd, puh. +358 50 413 5502

Helsingin yliopiston dekaani Risto Renkonen, puh. +358 2941 25111

Helsingin kaupungin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva, puh. +358 50 559 9183

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tiedotteen lähetti

Sirpa Jyrkänne
viestintäpäällikkö
talous-ja elinkeinoviestintä
Helsingin kaupunginkanslia
+ 35840 3347054
e-mail sirpa.jyrkanne@hel.fi

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki - Helsingfors stad
Helsingin kaupunki - Helsingfors stad

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

09 310 1691https://www.hel.fi
Helsingin kaupunginkanslia on kaupunginvaltuuston, kaupunginhallituksen ja kaupunginjohtajiston suunnittelu-, valmistelu- ja toimeenpanoelin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki - Helsingfors stad

Kaksi kolmesta kuntien nuorisotyön esimiehistä arvioi kunnan nuorille suunnattujen digitaalisten palvelujen parantuneen viimeisen vuoden aikana29.5.2019 11:02:43 EESTTiedote

Digitaalisen nuorisotyön osaamiskeskus Verke toteutti maaliskuussa jo neljännen kerran kyselyn kuntien nuorisotyön digitalisaatiosta ja digitaalisesta nuorisotyöstä. Tänään julkaistussa Kunnallisen nuorisotyön digitalisaatio 2019 -raportista ilmenee, että digitalisaatioon suhtaudutaan myönteisesti ja digitaaliset palvelut ovat parantuneet viime vuosina.

Helsingin kaupungin rakennusvalvonta tekee toisen esitutkintapyynnön päiväkotien rakennuslupa-asiassa24.5.2019 14:19:57 EESTTiedote

Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren käynnistämässä päiväkotiselvityksessä käytiin alkukeväällä läpi sekä yksityisten että kaupungin omien päiväkotien rakennuslupia. Selvityksessä löytyi yhteensä 71 päiväkotia, joiden rakennuslupa oli puutteellinen. Helsingin kaupungin rakennusvalvonta teki maaliskuussa esitutkintapyynnön poliisille päiväkotiyritys Ankkalampi – Ankdammen Oy:stä. Nyt esitutkintapyyntö tehdään kaupungin omasta toiminnasta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme