HSL Helsingin seudun liikenne

Helsingin seutu tähtää Euroopan kestävimmin kasvavaksi metropoliksi

Jaa

Helsingin seutu kasvaa, ja kasvu halutaan toteuttaa asukkaiden hyvinvointi, ympäristön kantokyky sekä seudun kilpailukyky huomioiden. Maankäytön, asumisen ja liikenteen strategisen MAL 2023 -suunnitelman tavoitteena on rakentaa hiilineutraali, menestyvä ja hyvinvoiva metropolialue. HSL:n hallitus hyväksyi tiistaina omalta osaltaan vision ja tavoitteet Helsingin seudun MAL 2023 -suunnittelulle.

Helsingin seudun visiona on olla Euroopan kestävimmin kasvava ja ihmisläheisin metropolialue vuoteen 2040 mennessä. Tähän päästään kolmella tavoitteella: hiilineutraali, menestyvä ja hyvinvoiva.

Tavoitteet ohjaavat Helsingin seudun MAL 2023 -suunnittelutyötä eli Helsingin seudun maankäytön (M), asumisen (A) ja liikenteen (L) strategista kehittämistä. Vision ja tavoitteiden lisäksi HSL:n hallitus hyväksyi tavoitteita vastaavat arviointikokonaisuudet ja tavoitetasot.

”Helsingin seutu kilpailee kansainvälisesti muiden Euroopan metropolien kanssa osaavasta työvoimasta, investoinneista ja yrityksistä. Haluamme parantaa kilpailukykyämme suhteessa muihin metropolialueisiin. Se onnistuu, kun tarjoamme asukkaille ihmisläheistä elinympäristöä, jossa arki toimii, ja yrityksille houkuttelevan toimintaympäristön”, sanoo liikennejärjestelmä ja tutkimukset -osaston johtaja Sini Puntanen.

Seudun pitää myös vastata yhteiskunnan kannalta keskeisiin ilmasto- ja ympäristöhaasteisiin sekä koronapandemian yhteiskunnalle aiheuttamaan murrokseen.

”Kuten muuallakin maailmassa, meidän pitää tavoitella hiilineutraaliutta ja vastata akuutteihin, ilmastonmuutoksen aiheuttamiin haasteisiin. Samalla haluamme taata, että Helsingin seudulla eläminen on helppoa ja onnellista – ihmiset voivat valita laadukasta ja tarpeitaan vastaavaa asumista ja saavuttaa työpaikat, palvelut ja luonnon kestävästi”, Puntanen sanoo.

Helsingin seudun haasteet pitää ratkaista niin että, seudun asukkailla on mahdollisuus elää terveellisessä ja turvallisessa elinympäristössä.

”Seudun pitää olla houkutteleva, kiinnostava ja ihmisten ja yritysten pitää tavoittaa tarvitsemansa palvelut ja toiminnot helposti. Onnistumme tässä, kun liikennejärjestelmä on kestävä, kustannustehokas ja toimiva”, Puntanen sanoo.

MAL-suunnitelman tavoitteita yhteensovitetaan kolmen periaatteen avulla. Helsingin seutu toimii resurssiviisaasti, jolloin menestys ja hiilineutraalius voidaan saavuttaa resurssien tehokkaalla ja oikea-aikaisella käytöllä. Sopeutumiskykyinen Helsingin seutu vastaa ja valmistautuu joustavasti toimintaympäristön muutoksiin sekä sopeutuu ilmastonmuutokseen. Helsingin seudun hyvinvointi ja menestys saavutetaan siten, että seudun monimuotoisuus huomioidaan kaikessa MAL-suunnittelussa. 

Valmistuessaan keväällä 2023 MAL 2023 -suunnitelma sisältää keinovalikoiman, joilla nyt päätetyt tavoitteet saavutetaan. Mukana on suunnitelma seudun maankäytön kehityksestä, asuntotuotantotavoitteet ja muut asuntopoliittiset toimenpiteet sekä seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma, joka sisältää kaikki liikennemuodot . MAL-suunnitelmaa ja sen keinovalikoimaa arvioidaan laajalla vaikutusten arvioinnilla. HSL:n hallitus hyväksyi kokouksessaan myös MAL 2023 -suunnitelman vaikutusten arviointiohjelman.

MAL 2023 -suunnitelman visio ja tavoitteet käsitellään vielä Helsingin seudun yhteiskokouksessa HSYKissä joulukuun alussa sekä KUUMA-johtokunnassa keväällä 2022.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sini Puntanen
HSL:n liikennejärjestelmä ja tutkimukset -osaston johtaja
puhelin 040 501 3362

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HSL Helsingin seudun liikenne
HSL Helsingin seudun liikenne
Opastinsilta 6 A
00520 Helsinki

09 4766 4444http://www.hsl.fi

HSL Helsingin seudun liikenne vastaa seudun joukkoliikenteen suunnittelusta ja tilaamisesta sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Kuntayhtymässä on 390 työntekijää ja liikevaihto noin 700 milj. euroa vuodessa. HSL:n järjestämässä liikenteessä tehdään vuosittain yli 370 miljoonaa matkaa, mikä on 66 % kaikista Suomen joukkoliikennematkoista. Yhteystietoja medialle: www.hsl.fi/viestinta

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSL Helsingin seudun liikenne

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme