Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin seutua halutaan rakentaa ratojen varsille

Jaa

Helsingin seutu kasvaa voimakkaasti. Seudulla ennakoidaan asuvan vuonna 2050 kaksi miljoonaa asukasta ja työpaikkojen määrä tulee olemaan yli miljoona. Kaupunkiseudun kasvu ja sen synnyttämät haasteet vaativat alueen kuntien yhteistyötä, jonka ansiosta seutu kehittyy ja säilyy houkuttelevana, elinvoimaisena ja kilpailukykyisenä.

Helsingin seudun 14 kuntaa valmistelevat yhteistä MAL 2019 -suunnitelmaa, eli seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen suunnitelmaa seudun kehittämiseksi vuosille 2019–2050. Suunnitelma on keino vastata seudun kasvun haasteisiin kestävästi.

Kasvun ohjaaminen yhdyskuntarakenteeseen vahvistaa seudun kehittymistä

MAL-suunnitelman pääsisällön mukaan tavoitteena on ohjata seudun tuleva kasvu nykyiseen yhdyskuntarakenteeseen ja joukkoliikenteen kannalta kilpailukykyisille alueille. Seudullisesti ja yhteisillä kriteereillä määritellään ensisijaiset maankäytön vyöhykkeet. Kriteereihin kuuluu muun muassa sijainti hyvien liikenneyhteyksien ja erityisesti raideliikenteen tuntumassa. 

Lisäksi tavoitellaan vahvaa asuntotuotantoa, vuositasolla noin 16 500 asuntoa. Kohtuuhintaisuus ja asuntotuotannon monipuolisuus ovat tärkeitä kriteereitä, samoin asuntokannan laatu ja rakennuskannan energiatehokkuus. Nykyisen kaupunkirakenteen kehittäminen ja siihen liittyen joukkoliikenneyhteyksien parantaminen ovat tärkeimpiä keinoja torjua eriytymistä eli segregaatiota.

‒ Kasvun ohjaaminen olemassa olevaan yhdyskuntarakenteeseen sekä huolehtiminen siitä, että asuntoja rakennetaan seudun tarpeita vastaavasti, on seudun tulevaisuuden näkökulmasta oleellista. Helsingin seutu kilpailee pohjoismaiden pääkaupunkiseutujen kesken osaavasta työvoimasta, kansainvälisistä yrityksistä ja investoinneista.  Asumisen korkea hinta ei saa nousta esteeksi muuttaa Helsingin seudulle asumaan. Riittävällä asuntotuotannolla varmistetaan myös seudun yritysten toimintaedellytykset. Liikenneinvestoinneilla voidaan vauhdittaa asuntotuotantoa ja ohjata yhdyskuntarakenteen kehitystä, toteaa Helsingin seudun yhteistyökokouksen puheenjohtaja, pormestari Jan Vapaavuori.

Resursseja raideliikenteeseen ja pyöräilyyn

Seudun liikennettä kehitetään osoittamalla resursseja raideliikenteeseen ja pyöräilyyn. Liikkumista helpotetaan 2,4 miljardin investoinneilla, joista pääosa ohjataan joukkoliikenteen kehittämiseen.

MAL 2019 -suunnitelmaan sisältyy myös toimenpiteitä seudun vähäpäästöisyyden varmistamiseksi. Päästöjä vähennettäisiin muun muassa uudistamalla ajoneuvokantaa energiatehokkaammaksi ja hiilineutraalimmaksi sekä tiemaksuilla. Liikenteen kasvihuonekaasujen päästövähennyksen velvoittavaksi tavoitetasoksi on hyväksytty vähintään 50 prosenttia vuoden 2005 tasosta vuoteen 2030 mennessä.

MAL-suunnitelma lausuntokierrokselle ja seudulle yhteiset hallitusohjelmatavoitteet

Helsingin seudun yhteistyökokous päätti, että MAL-suunnitelmaluonnos lähetetään maankäytön ja asumisen suunnitelmien osalta laajalle lausuntokierrokselle. Myös asukkailla ja sidosryhmillä on mahdollisuus antaa kannanotto suunnitelmaluonnoksesta. Liikenteen suunnitelmien osalta lausunnot pyytää HSL.

Suunnitelma tulee olemaan lähtökohta valtion ja kuntien välisen MAL-sopimuksen valmisteluun.

Lisäksi Helsingin seudun yhteistyökokous päätti, että seudun yhteiset hallitusohjelmatavoitteet valmistellaan pääkaupunkiseudun kaupunkien ja KUUMA-kuntien tavoitteiden pohjalta siten, että ne voidaan hyväksyä yhteistyökokouksessa 28.3.2019.

Tiistaina 13.11.2018 Helsingissä kokoontunut HSYK on neljäntoista Helsingin seudun kunnan johtavien luottamushenkilöiden yhteistoimintaelin. Yhteistyöhön osallistuvat pääkaupunkiseudun kaupungit (Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen) sekä KUUMA-kunnat (Järvenpää, Nurmijärvi, Tuusula, Kerava, Mäntsälä Pornainen, Hyvinkää, Kirkkonummi, Vihti ja Sipoo).

HSYK:n puheenjohtaja on Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jan Vapaavuori, ensimmäinen varapuheenjohtaja Vihdin kunnanvaltuuston puheenjohtaja Eerikki Viljanen ja toinen varapuheenjohtaja Espoon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jyrki Kasvi.

Kokouksen esityslista ja liitteet löytyvät verkkosivustolta

www.helsinginseutu.fi/hs/fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Suvi Rihtniemi, toimitusjohtaja, HSL, 050 565 8884
Mikko Aho, Helsingin kaupunkiympäristötoimialan johtaja, Helsinki, 040 5779490
Inga Nyholm, yhteysjohtaja, Helsinki, 040 760 5524

Liitteessä Mikko Ahon ja Suvi Rihtniemen kokouksessa pidetty esitys MAL-suunnitelmaluonnoksesta

Tiedotteen lähetti:
Paula Katajamäki
Tiedottaja
Helsingin kaupunginkanslia
puh. 0505933426

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunginkanslia on kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen suunnittelu-, valmistelu- ja toimeenpanoelin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Kutsu medialle: YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden (SDG) kaupunkitasoinen toimeenpanoraportointi Helsingissä14.6.2019 12:02:21 EESTKutsu

Tílaisuus: Agendasta teoiksi – YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutuminen Helsingissä 2019 -raportin julkistus Aika: Tiistai 18.6.2019 kello 9.15–10.30 Paikka: Helsingin kaupungintalo, aula, Pohjoisesplanadi 11–13 Helsinki haluaa olla globaalin vastuun paikallisen toteuttamisen edelläkävijä ja päätti syyskuussa 2018 sitoutua vapaaehtoiseen kestävän kehityksen tavoitteiden toimeenpanoraportointiin YK:lle, New Yorkin jälkeen toisena kaupunkina maailmassa ja ensimmäisenä eurooppalaisena kaupunkina. YK:lle heinäkuussa luovutettava raportti Agendasta teoiksi – YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutuminen Helsingissä 2019 on valmistunut. Tervetuloa raportin julkistustilaisuuteen tiistaina 18. kesäkuuta Helsingin kaupungintalolle. Tilaisuuden ohjelma: Kello 9.15: Aamiaistarjoilu Kello 9.30: Pormestari Jan Vapaavuori avaa tilaisuuden Kestävän kehityksen (SDG) vapaaehtoinen raportointi Helsingin kaupunkistrategian ja kansainvälisen yhteistyön näkökulmasta Yhteysjohtaja Sanna-Mari

Helsingin lapset ja nuoret tarvitsevat mielenterveysyksikön13.6.2019 14:11:52 EESTTiedote

Helsingin tarkastuslautakunta havaitsi korjattavaa ja kehitettävää muun muassa lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen toteuttamisessa. Arviointikertomuksessaan lautakunta suosittelee, että kaupungin olemassa olevia toimintoja järjestämällä ja tarvittaessa resursointia lisäämällä perustetaan lasten ja nuorten lieviä ja keskivaikeita mielenterveysongelmia arvioiva ja hoitava yksikkö, joka lisäksi toimii jatkohoitopaikkana erikoissairaanhoidolle.

Helsinki-päivänä palkitaan ansioituneita Helsingin tekijöitä12.6.2019 17:30:00 EESTTiedote

Tänään 12. kesäkuuta on vietetty perinteistä Helsinki-päivää eli Helsingin "syntymäpäivää". Kuningas Kustaa Vaasa perusti kaupungin alun perin Vantaanjoen suulle 12.6.1550 eli tänä vuonna juhlitaan jo 469-vuotiasta Helsinkiä. Helsinki-päivänkin historia on jo komea, sillä sitä vietettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1959 eli 60 vuotta sitten. Yhteensä Helsinki-päivää juhlittiin tänä vuonna yli sadassa tapahtumassa ympäri kaupunkia.

Helsingin tiedepalkinto nimistötutkimuksen asiantuntijalle, professori Terhi Ainialalle12.6.2019 14:58:38 EESTTiedote

Helsingin kaupungin tiedepalkinto luovutetaan Helsinki-päivänä 12.6. professori Terhi Ainialalle. Ainiala on monipuolinen nimistön tutkija ja tuntee yhtä lailla niin paikannimet kuin henkilönnimetkin. Hänen sosio-onomastinen tutkimuksensa liittyy erityisesti kaupunkien kuten Helsingin epäviralliseen paikannimistöön ja puhujien sosiaaliseen identiteettiin. Tiedepalkinnon arvo on 10 000 euroa ja sen jakaa kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Pia Pakarinen, joka johti myös palkitun valinnutta työryhmää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme