Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan ennakkotiedote

Jaa

Lautakunnan seuraava kokous on tiistaina 20. elokuuta klo 16.15. alkaen. Lautakunta jatkaa tässä kokouksessa sosiaali- ja terveystoimen ensi vuoden talousarvioehdotuksen käsittelyä sekä antaa lausunnon kuntien roolista sote-palvelujen tuottajana mahdollisessa maakunta-mallissa.

Sosiaali- ja terveystoimen talousarvioehdotus vuodelle 2020

Tulevat vuodet ovat sosiaali- ja terveystoimelle suurten muutosten aikaa. Vuonna 2020 Helsingissä otetaan käyttöön uusi asiakas- ja potilastietojärjestelmä Apotti ja valmistaudutaan jatkamaan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen uudistamista uuden hallitusohjelman linjausten mukaisesti.

Helsinki haluaa osallistua aktiivisesti kansallisen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen valmisteluun ja varmistaa, että maan eri alueiden erot ja etenkin pääkaupunkiseudun erityispiirteet otetaan huomioon.

Sosiaali- ja terveyspalveluja uudistetaan ensi vuonnakin määrätietoisesti kilpailukykyisiksi ja sellaisiksi, että helsinkiläiset haluavat niitä jatkossakin käyttää. Esimerkiksi terveysasemalle ja hammashoitoon pääsyä kiireettömissä tilanteissa parannetaan ja palvelujen aukioloaikojen laajentamista selvitetään.

Sosiaali- ja terveystoimen ensi vuoden kokonaismenoiksi esitetään 2,2 miljardia euroa. Talousarvioehdotus koostuu viidestä eri talousarviokohdasta: 1) sosiaali- ja terveyspalvelut, 2) toimeentulotuki, 3) vastaanottokeskukset, 4) Apotti ja 5) HUS-kuntayhtymä.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen osalta menoihin esitetään yhteensä 57,6 miljoonan euron lisäystä. Siitä 8,2 miljoonaa euroa on varattu Apotin käyttöönottoon liittyviin sijaistarpeisiin. Muilta osin toimintamenot kasvaisivat yhteensä 49,4 miljoonaa euroa (3,47 prosenttia). Sen arvioidaan kattavan vuoden 2020 väestönkasvun, asiakasmäärien kasvun ja kustannustason nousun aiheuttamat menolisäykset.

Ehdotus sosiaali- ja terveyspalvelujen menoiksi ei sisällä muita merkittäviä lisäkustannuksia aiheuttavia toiminnan muutoksia, eikä ehdotuksessa ole varauduttu mahdollisiin hallitusohjelman mukaisiin muutoksiin, kuten vanhuspalvelulain ympärivuorokautisen hoivan mitoituksen nostamiseen tai perusterveydenhuollon kiireettömän hoidon hoitotakuun tiukentamiseen.

Tarkemmat suunnitelmat, miten helsinkiläisten sosiaali- ja terveyspalveluja parannetaan ensi vuonna kuvataan syksyn aikana valmisteltavassa ensi vuoden käyttösuunnitelmassa.

Lautakunta jätti asian 13.8. kokouksessa pöydälle.

Lisätietoa: sosiaali- ja terveystoimialan talousarvioehdotus 2020 ja talousarviosuunnitelma 2020 - 2022 

Lisätietoa medialle: toimialajohtaja Juha Jolkkonen, p. 09 310 42215, juha.jolkkonen@hel.fi ja talous- ja suunnittelupäällikkö Sampo Pajari, p. 09 310 42246, sampo.pajari@hel.fi

Sote-palvelujen järjestämistä, rahoitusta ja tuottamista tarkasteltava kokonaisuutena

Lautakunta antaa pyydetyn lausunnon kaupunginhallitukselle kuntien roolista sote-palvelujen tuottajana mahdollisessa maakuntamallissa. Sosiaali- ja terveysministeriö on pyytänyt kuntia vastaamaan kyselyyn. Kysely liittyy uudessa hallitusohjelmassa mainittuun selvitykseen kuntien roolista sote-palvelujen tuottajana.

”Kyselyyn vastaaminen on tässä vaiheessa haasteellista, koska siinä viitataan lakeihin, joita ei ole vielä laadittu. Myöskään hallitusohjelmassa mainittua selvitystä Uudenmaan, pääkaupunkiseudun tai Helsingin alueen erillisratkaisusta ei ole vielä tehty”, toimialajohtaja Juha Jolkkonen toteaa.

Lausuntoehdotuksessa todetaan, että sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämistä, rahoitusta ja tuottamistapoja tulee tarkastella kokonaisuutena. Helsinki odottaa, että ensin tehdään aidosti yhdessä kuntien kanssa ja kuntia kuullen selvitys Uudenmaan, pääkaupunkiseudun tai Helsingin alueen erillisratkaisusta. Vasta tämän jälkeen on mahdollista ottaa kantaa kuntien rooliin sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisessa mahdollisessa maakuntamallissa.

Lisätietoa:

Lisätietoa medialle: toimialajohtaja Juha Jolkkonen, p. 09 310 42215, juha.jolkkonen@hel.fi

Kokouksen esityslista on sosiaali- ja terveystoimialan verkkosivuilla. Päätöstiedote julkaistaan verkkosivuilla heti kokouksen jälkeen.

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Lahja lapselle! – Helsingin perhehoito etsii sijaisperheitä6.11.2019 13:02:23 EETTiedote

Helsingin perhehoito hakee uusia sijaisperheitä mukaan toimintaansa. Tule kuulemaan lastensuojelun perhehoidosta sekä vastaanotto- ja tukiperhetoiminnasta. Kaikille avoin infotilaisuus järjestetään torstaina, 28.11.19 klo 17.30–19.15 Kallion perhekeskuksessa os. Toinen linja 4 C, 00530 Helsinki. Tilaisuudessa perhehoitajat ja tukiperhe kertovat kokemuksistaan. Lahja lapselle! -logomme symbolisoi kotia lapselle, rakkautta, kiintymystä, turvaa sekä molemminpuolista palkitsevuutta. Lastensuojelun perhehoito Helsingin perhehoidolla on Suomen suurimpana toimijana pitkät perinteet ja paljon monipuolista osaamista.Sijaisperheet valmennetaan ennalta tehtävään, ja Helsingin perhehoito käyttää ensisijaisesti itse valmentamiaan sijaisperheitä. Kaikki sijaisperheet saavat nimetyn työntekijän, joka tukee ja auttaa heitä. Monenlaiset perheet voivat toimia sijaisperheenä. Tärkeintä on, että perheillä on aikaa ja halua keskittyä lapsen tarpeisiin ja tehdä yhteistyötä lapsen asioissa. Vastaanottoperhet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme