Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin suunnittelemat sähköpotkulautojen pysäköintiuudistukset etenevät päätöksentekoon

Jaa
Suunnitelmissa ehdotetaan, että jatkossa keskustassa ja eteläisessä kantakaupungissa vuokrattavat ns. mikroliikkumisen välineet kuten sähköpotkulaudat ja polkupyörät saisi pysäköidä vain merkityille paikoille. Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee uudistuksia kokouksessaan 14. maaliskuuta.
Potkulautoja kesällä 2022.
Potkulautoja kesällä 2022.

Jatkossa keskustassa pysäköidä saisi vain merkityillä paikoilla

Pysäköintiuudistus toteutettaisiin alueellisilla yhteiskäyttöisten sähköpotkulautojen ja polkupyörien pysäyttämisen kieltävillä liikennemerkeillä. Kieltoalueen on suunniteltu kattavan Hesperian esplanadin ja Pitkänsillan eteläpuolisen alueen kantakaupungissa. Lännessä raja kulkisi Lauttasaarensillalla.

Rajoitusalue kattaa noin 4 % Helsingin pinta-alasta, mutta kesäkaudella 2022 alueelle oli pysäköitynä lähes puolet Helsingin mikroliikkumisen välineistä. Alue on myös tiiveintä kaupunkia, jossa suuri määrä lautoja on aiheuttanut ongelmia.

Suunnitelmissa ehdotetaan, että jatkossa tällä alueella vuokrattavat ns. mikroliikkumisen kulkuvälineet saisi pysäköidä vain merkityille paikoille. Kieltoalue merkittäisiin tekstillisillä liikennemerkeillä alueen rajoilla, ja pysäköintiin käytössä olevat paikat merkittäisiin erillisillä liikennemerkeillä.

250 pysäköintialuetta keskustaan

Pysäköintipaikkoja ehdotetaan aukioille, toreille ja kadunvarsiparkkipaikoille. Pysäköintialueita tulisi noin 250, joista n. 130 sijoittuisi autojen parkkiruutuihin. Pääsääntöisesti näissä kohteissa 1–2 nykyistä autopaikkaa muuttuisi mikroliikkumisen paikoiksi, ja niitä voisi tarvittaessa hyödyntää myös talvisin lumen välivarastointiin.

Pysäköintialueiden käytöstä sopimukset

Kaupunki tekee yhteiskäyttöisiä sähköpotkulautoja vuokraavien operaattorien kanssa sopimukset merkittyjen pysäköintialueiden käytöstä, jos uudistukset hyväksytään.

Sopimuksissa määriteltäisiin mm. kunkin operaattorin ajoneuvojen enimmäismäärä rajoitusalueella, maksut pysäköintialueiden käytöstä sekä velvoitettaisiin operaattorit luomaan sovelluksiinsa geoaidattu pysäköintialue, jossa pysäköinti olisi sallittua vain kaupungin määrittelemillä pysäköintialueilla.

Operaattorilta perittävillä maksuilla katettaisiin pysäköintiuudistuksen kustannuksia. Uudistusta on suunniteltu yhteistyössä mikroliikkumisen operaattorien kanssa. Sopimuksettomien operaattorien toiminta rajoitusalueella muuttuu käytännössä tieliikennelain vastaiseksi, koska kyseisten lautojen tai pyörien pysäyttäminen on kiellettyä. Pysäköinninvalvonta on varautunut siirtämään pysäyttämiskieltoa rikkovia lautoja ja pyöriä ajoneuvojen siirtolakiin perustuen.

Selvä enemmistö piti kyselyssä uudistusta tarpeellisena

Asukkailta kerättiin alkuvuodesta verkkokyselyllä kommentteja uudistuksesta. Kyselyyn vastanneista selvä enemmistö piti pysäköintiuudistusta tarpeellisena, mutta autopaikkojen vähentyminen jakoi mielipiteitä.

”Tällä uudistuksella pyritään hallitsemaan pysäköinneistä aiheutuvia haittoja. Jos uudistukset päätetään toteuttaa, jalkakäytävälle pysäköiminen olisi rajoitusalueella tieliikennelain vastainen teko. Rajoitukset eivät koskisi kaupunkilaisten omia sähköpotkulautoja tai polkupyöriä”, sanoo liikenne- ja katusuunnittelupäällikkö Reetta Putkonen.

Kaupunki jatkaa myös liikenne- ja viestintäministeriön kanssa yhteistyötä mikroliikkumisen palvelujen tehokkaamman ohjaamisen lainsäädäntömuutosten edistämiseksi. Ministeriö on pyytänyt lausuntoja 31.3. mennessä nk. arviomuistioon, jossa ehdotetaan lainsäädäntömuutoksia sähköpotkulautailuun ja mikroliikkumiseen.

Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee uudistuksia kokouksessaan tiistaina 14. maaliskuuta. Lautakunnan esityslista löytyy täältä

Jos lautakunta hyväksyy uudistuksen, liikennejärjestelyistä tehdään viranhaltijapäätökset ja liikennemerkkien asentaminen alkaa mahdollisimman pian. Linkki aikaisempaan uutiseen aiheesta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Heikki Palomäki
Yksikön päällikkö
Kaupunkiympäristön toimiala
Katu- ja liikennesuunnittelu, liikennejärjestelmä
09 310 37658, heikki.palomaki@hel.fi

Reetta Putkonen
Liikenne- ja katusuunnittelupäällikkö
Kaupunkiympäristön toimiala
09 310 37079, reetta.putkonen@hel.fi

Miikka Kulpakko
Projektisuunnittelija
Kaupunkiympäristön toimiala
Katu- ja liikennesuunnittelu, liikennejärjestelmä
09 310 37657 miikka.kulpakko@hel.fi

Kuvat

Potkulautoja kesällä 2022.
Potkulautoja kesällä 2022.
Lataa
Suunnitellun rajoitusalueen rajaus. Alueella yhteiskäyttöisiä sähköpotkulautoja saisi pysäköidä vain merkityille paikoille.
Suunnitellun rajoitusalueen rajaus. Alueella yhteiskäyttöisiä sähköpotkulautoja saisi pysäköidä vain merkityille paikoille.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 30.3.202330.3.2023 18:55:11 EEST | Tiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 30.3.2023 >> Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti, kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 13.4.2023 kello 16.15. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://paatokset.hel.fi/fi/paattajat/kaupunkiymparistolautakunnan-ymparisto-ja-lupajaosto

Central Railway Station’s accessible entrance to the railway yard underpass closed after Easter30.3.2023 16:25:04 EEST | Press release

The entrance ramp from Kaisaniemen Puistokuja to the railway yard underpass will be closed in the week starting from 10 April due to the construction of the Kaisantunneli tunnel. Accessible passage to trains arriving from the east and leaving the trains towards the east requires going around the platform area. The underpass can be accessed using the stairs next to platform 4.

Eteläsataman itäosaan suunnitellaan uudistuksia – merellinen puistokatu vahvistaa kävelykeskustaa30.3.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunki laatii Eteläsataman itäosan alueelle suunnitteluperiaatteet, joilla ohjataan alueen maankäytön kehittämistä tulevina vuosina. Tavoitteena on luoda Katajanokalle uutta, keskustan merellisyyttä ja elämyksellisyyttä vahvistavaa kaupunkitilaa laajentamalla kävelykeskustaa Eteläsataman itäosan ranta-alueelle. Suunnitteluun voi osallistua kommentoimalla aihetta verkkotilaisuudessa ja Kerrokantasi-verkkokyselyssä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme