Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Helsingin terveydenhuollon kustannuskehitys maltillista

Jaa

Helsingin terveydenhuollon asukaskohtaiset kustannukset olivat suurten kaupunkien vertailussa neljänneksi pienimmät, 2 275 euroa/asukas. Ne laskivat edellisestä vuodesta 1,4 prosenttia.

Tämä kävi ilmi Kuntaliiton juuri julkaisemasta suurten kaupunkien terveydenhuollon kustannusten vertailusta.

- Toisin kuin välillä julkisuudessakin on väitetty sote-uudistukseen liittyen, Helsingin terveydenhuollon kustannusten kehitys on ollut viime vuosina erittäin maltillista, ja tuottavuus on parantunut joka vuosi, toteaa Helsingin sosiaali- ja terveystoimen vs. toimialajohtaja Leena Turpeinen

Palvelurakenteen keventäminen etenee Helsingissä suunnitellusti. Viime vuonna kotihoitoa vahvistettiin palkkaamalla 15 uutta työntekijää ja käynnit lisääntyivät 11 prosenttia. Vastaavasti laitoshoidon paikat vähenivät.

Psykiatria- ja päihdepalveluissa asioinnit alueellisilla poliklinikoilla lisääntyivät ja hoitopäivät sairaalassa laskivat. Myös somaattisen erikoissairaanhoidon hoitopäivät laskivat.

- Edellä oleva osoittaa, että olemme onnistuneet auttamaan asiakkaita aikaisempaa useammin lähellä heidän arkeaan eli avopalveluissa. Kun lisäämme tähän vielä sen, että hoitoon pääsy parani vuonna 2017, esimerkiksi terveysaseman lääkärin vastaanotolle pääsi kiireettömissä asioissa keskimäärin nopeammin, voimme olla tyytyväisiä. Tosin työtä on vielä tehtävänä hoitoon pääsyn parantamisessa, Turpeinen tiivistää viime vuosien kehitystä Helsingissä.

Huolimatta kansallisesta sote-ratkaisuista Helsinki jatkaa määrätietoisesti helsinkiläisten sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamista. Vuosaaren Albatrossin tilamuutokset ovat loppusuoralla. Juhannusviikosta lähtien vuosaarelaiset saavat saman katon alta sekä perhekeskuksen että terveys- ja hyvinvointikeskuksen palvelut.

Vuoden päästä avataan Kallioon perhekeskus ja keskustan terveys- ja hyvinvointikeskuksen hankesuunnitelmaa valmistellaan.

Kuntaliiton vertailussa selvitettiin perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon kustannusten lisäksi ympärivuorokautisen hoidon ja kotihoidon kustannuksia. Helsingin lisäksi suurten kaupunkien kustannusten vertailussa olivat mukana Espoo, Jyväskylä, Kouvola, Kuopio, Oulu, Pori, Tampere, Turku ja Vantaa.

Lisätietoa medialle: Leena Turpeinen, vs. toimialajohtaja, p. 09 310 52481, leena.turpeinen@hel.fi

Lähettäjä; Jaana Juutilainen-Saari, viestintäpäällikkö, p. 050 380 9738, jaana.juutilainen-saari@hel.fi

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme