Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin tiedepalkinto ilmakehän aerosolien fysiikan ja kemian tutkija Markku Kulmalalle

Jaa

Helsingin kaupungin tiedepalkinto luovutetaan Helsinki-päivänä 12.6. akateemikko Markku Kulmalalle. Kulmala on maailman johtava ilmakehän aerosolien fysiikan ja kemian tutkija ja hänen tekemänsä tutkimus on lisännyt merkittävästi ymmärrystä ilmastonmuutokseen vaikuttavista mekanismeista. Tutkimus luo mahdollisuuksia ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja muutoksen vaikutusten vähentämiseen. Kulmala on yksi ekosysteemien ja ilmakehän vuorovaikutuksia tutkivan uuden tieteenalan perustajista. Tiedepalkinnon arvo on 10 000 euroa.

Helsingin kaupungin tiedepalkinto luovutetaan Helsinki-päivänä 12.6.2018 akateemikko Markku Kulmalalle. (Kuva: Linda Tammisto)
Helsingin kaupungin tiedepalkinto luovutetaan Helsinki-päivänä 12.6.2018 akateemikko Markku Kulmalalle. (Kuva: Linda Tammisto)

Saasteinen ilma voi muuttaa paikallista ja jopa globaalia ilmastoa

Akateemikko Kulmala työskentelee Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksella ja hänen johtamansa tutkimusryhmä selvittää ihmistoiminnan ja luonnollisten prosessien vaikutusta ilmastoon ja ilman laatuun. Kulmalan huippuyksikkö toimii myös kaupungin hyväksi muun muassa rakentamalla alueelle kattavaa ilmanlaadun mittausverkostoa sekä tutkimalla suunnitteilla olevien kaupunkibulevardien mahdollista ilmanlaatua.

Varsinkin Kulmalan integroiva lähestymistapa tutkimukseen on muuttanut tutkimusympäristöä ja -asetelmia merkittävästi. Ilmanlaadun ja ilmaston väliset vuorovaikutukset ovat moninaisia ja monimutkaisia. Esimerkiksi saasteinen ilma voi muuttaa paikallista ja jopa globaalia ilmastoa ja ilmasto vaikuttaa monella tavalla ilmanlaatuun. Kulmalan tutkimuksella on siis merkittävät ympäristölliset, sosiaaliset ja taloudelliset vaikutukset.

Markku Kulmala on ollut keskeisessä roolissa myös kansainvälisten tutkimusinfrastruktuurien kehittäjänä ja merkittävän havaintoverkoston perustajana. Useita vuosia kestäneet jatkuvat mittaukset Suomen SMEAR-kenttäasemilla ovat lisänneet Kulmalan johtamien tutkimusyksiköiden kansainvälistä painoarvoa. Tämä näkyy esimerkiksi kasvihuonekaasujen havaintojärjestelmän tutkimusinfrastruktuurin päämajan ja koordinaatiovastuun sekä aerosolin, pilvien ja hivenkaasujen eurooppalaisen infrastruktuurin koordinaatiovastuun saamisina Suomeen.

Palkinnolla halutaan vahvistaa Helsinkiä tiedekaupunkina

Vuodesta 1996 lähtien jaetun Helsingin tiedepalkinnon tarkoituksena on vahvistaa ja tehdä tunnetuksi Helsinkiä tiedekaupunkina. Palkinto myönnetään tunnustuksena helsinkiläisen tekemästä tai Helsingissä tehdystä merkittävästä tieteellisestä työstä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja tiedepalkinnosta:
tutkimuspäällikkö Katja Vilkama, puh. 09 310 78396, e-mail: katja.vilkama(at)hel.fi

Viestinnän yhteyshenkilö:
tiedottaja Tero Lahti, puh. 09 310 36376, e-mail: tero.j.lahti(at)hel.fi

Kuvat

Helsingin kaupungin tiedepalkinto luovutetaan Helsinki-päivänä 12.6.2018 akateemikko Markku Kulmalalle. (Kuva: Linda Tammisto)
Helsingin kaupungin tiedepalkinto luovutetaan Helsinki-päivänä 12.6.2018 akateemikko Markku Kulmalalle. (Kuva: Linda Tammisto)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunginkanslia on kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen suunnittelu-, valmistelu- ja toimeenpanoelin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Ravinnepäästöjen kompensaatiolla lisää vauhtia Itämeren suojeluun18.1.2019 12:15Tiedote

Paikallistason Itämeri-paneeli esittää, että Suomessa otettaisiin käyttöön ravinnepäästökompensaatio keinoksi, jolla vähennetään Itämeren rehevöitymistä. Paneeli pitää merkittävänä Suomen hallituksen päätöstä esittää Itämeren suojeluun lisärahoitusta ja käynnistää uusi ohjelma Itämeren ja sisävesien tilan parantamiseksi. Näin toteaa Itämeri-paneeli ensimmäisissä kahdessa kannanotoissaan, joista paneeli päätti kokouksessaan 28.11.2018.

Ulkomaalaistaustaiset pääkaupunkiseudulla: eroavatko Helsingin, Espoon ja Vantaan tiet?18.1.2019 10:50Tiedote

Vuoden 2018 alussa ulkomaalaistaustaisia oli Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla yhteenlaskettuna 185 131 henkeä. Heistä 34 366 on syntynyt Suomessa. Ulkomaalaistaustaisten osuus väestöstä on Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla lähes saman kokoinen. Heitä on Helsingissä 15,5, Espoossa 16,1 ja Vantaalla 18,0 prosenttia kaupungin koko väestöstä. Määrällisesti tarkasteltuna Helsingissä (99 996) oli kuitenkin vuoden 2018 alussa enemmän ulkomaalaistaustaisia kuin Espoossa (44 935) ja Vantaalla (40 200) yhteensä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme