Helsingin Tukkutorin ja Teurastamon alueen innovaatiokilpailun pilotit käynnistymässä
Helsingin kaupungin ja Business Finlandin rahoittamassa innovaatiokilpailussa etsittiin erityisesti elintarvikkeisiin ja niiden tuotantoon, pakkauksiin sekä kiertotalouteen ja cleantechiin liittyviä teknologisia ja muita innovatiivisia ratkaisuja. Parhaat ratkaisuehdotukset saivat kukin 10 000 – 40 000 euroa palvelu- ja tuoteinnovaatioidensa pilotointiin. Neljä parasta ideaa puolestaan saivat 1 000 euron palkkion. Kilpailun tuomaristo koostui kaupungin, Helsingin yliopiston ja yrityselämän edustajista.
Kalasataman kupeessa sijaitsevalla Tukkutorilla toimii tällä hetkellä noin 150 yritystä. Alueella on tukkukaupan keskittymä, jonka tarjonnassa korostuu elintarvikeala ja viherkasvien kauppa.
Tukkutorin keskeinen sijainti, asema ammattiasiakaskaupan keskittymänä ja alueella sijaitseva Teurastamon ravintolakeskittymä tarjoavat hyvän alustan uusien tuotteiden ja palvelujen testaukseen yritys- ja kuluttajarajapinnassa.
”Haimme innovaatiokilpailun kautta uusia ratkaisuja, joiden pilotoinnilla on mahdollisuus monipuolistaa alueen yritysekosysteemiä sekä mahdollisesti hankkia laajempaa kaupallista ja kansainvälistä potentiaalia. Kevään aikana kokeilemme mielenkiintoisia uusia palveluja", kertoo hankkeen projektipäällikkö Jouni Spets kaupungin elinkeino-osastolta.
"Kun luonto herää vihertämään pääsevät kokit ja kaupunkilaiset tilaamaan verkkopalvelun kautta metsän antimia, muun muassa 4H-nuorten luonnosta keräämiä syötäviä kasveja. Toimitukset Tukkutorilta lähialueen asiakkaille pyritään hoitamaan sähköpyörillä ja muilla ekologisilla ratkaisuilla.”
Valittujen ratkaisuehdotusten tekijät ja tuomariston arviointi
Metsä Board International Oy
Yksilöitävä ja ekologinen take away -pakkaus ravintoloille. Pilotissa on mukana koko pakkausarvoketju ja Metsä Boardin ohella alan pk-yrityksiä. Kyseessä on kysyntälähtöinen ja skaalautumispotentiaalia omaava innovaatio. Pakkausratkaisussa on huomioitu myös yrityskohtainen pakkausten personointi.
Forest Foody Oy
Alustataloudella kasvua pientuottajalähtöisille villiruokamarkkinoille. Ratkaisussa on tavoitteena toteuttaa ja pilotoida CtoB (kuluttajalta yrityksille) -markkinapaikka ja -toimitusketju, joka yhdistää villiruoan kerääjät (4H-nuoret) ja yritysasiakkaat (ravintolat) kaupungissa. Pilotissa on mukana pitkä arvoketju ja ammattimaiset toimijat: kerääjät, kuljetus, välivarastointi ja ravintolat. Konkreettinen ja toteutuskelpoinen pilottiehdotus.
Stadin puutarhuri, Odlingsföreningen Freelanceodlarna rf
Helsinki Rooftop Greenhouse -ratkaisun tavoitteena on rakentaa kasvihuone ammattikasvatuskäyttöön Tukkutorilla tai muussa sopivassa paikassa sijaitsevan rakennuksen katolle vuonna 2020. Pilotissa suunnitellaan uudenalainen kasvihuoneen palvelukonsepti ja tehdään tekninen selvitys toteutustavasta. Tiimillä on tarvittava asiantuntemus ja projektilla on myös muuta rahoitusta toteutusvaihetta varten.
Package Testing & Research Oy
Muovia korvaavia, uusiutuvasta materiaalista valmistettuja kuitupohjaisia pakkauksia puutarha-alalle. Pilotissa on mukana koko pakkausarvoketju. Ratkaisussa hyödynnetään Suomessa kehitettyjä uusiutuvia pakkausmateriaaleja viherkasvien pakkaukseen. Ratkaisu on kysyntälähtöinen ja sillä on skaalautumispotentiaalia.
Agata Bakery Oy
Innovatiivinen tuotantotila erikoistuotteiden (kuten gluteenittomien tuotteiden) valmistukseen. Kyseessä on innovatiivinen konsepti, jonka tekninen toteutettavuus sisältää vielä avoimia kysymyksiä. Pilotissa edistetään ratkaisun liikkeellelähtöä tukemalla teknisen ja kaupallisen konseptin suunnittelua.
Koepala Packaging Oy
Koepala Aterimo™ on pakkausinnovaatioyritys, joka on erikoistunut takeaway- ja pikaruokapakkauksiin. Kyseessä on innovatiivinen ruuan pakkausratkaisu, jolla on liiketoiminta- ja skaalautumispotentiaalia. Pilotissa tutkitaan uuden tuotteen asiakaskokemusta ja tuotteen sopivuutta uusien asiakassegmenttien käyttöön.
Macuste Tmi
24/7 Makupiste-Liiteri, Teurastamolla olevan Liiteri.net-kontin toiminnan laajentaminen elintarvikkeiden itsepalveluperiaatteella toimivaksi noutopisteeksi. Pilotin toteuttavan yrityksen lisäksi myös muut Tukkutorin ja Teurastamon alueella toimivat yritykset voivat käyttää konttia jakelukanavana. Miehittämätön jakelupiste palvelee useamman yrityksen tarpeita ja pilotissa päästään testaamaan noutopistettä alueen kauppiaiden jakelukanavana.
Innovaatiokilpailun ideasarjassa palkittiin lisäksi seuraavat ehdotukset
• Ilmastosmoothie, Ugly Foods ry
• Tukkutorin hukkalämmön hyödyntäminen, Metropolia AMK
• Winter Garden, opiskelijoiden tiimi
• Heurastamo, opiskelijoiden tiimi
Taustatietoa
Innovaatiokilpailu järjestettiin osana Business Finlandin ja Helsingin kaupungin rahoittamaa Tukkutorin testbed ja innovaatioalusta -hanketta. Hankkeessa rakennetaan alustaa ja ekosysteemiä uudelle ja kasvavalle liiketoiminnalle Tukkutorin, Teurastamon ja Kalasataman alueelle.
Sosiaalisessa mediassa
#tukkutoriteurastamotestbed
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Projektipäällikkö Jouni Spets, kaupunginkanslian elinkeino-osasto, innovaatiot ja uudet kokeilut -yksikkö, puh. 040 592 7320, s-posti: jouni.spets@hel.fi
Viestinnän yhteyshenkilö: viestintäkoordinaattori Laura Itävaara, Helsingin kaupunginkanslia, viestintäosasto, puh. 050 547 5706, s-posti: laura.itavaara@hel.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Kaupunginhallitus esittää Ramsinniemen lehdon luonnonsuojelualueen laajentamista22.4.2024 17:33:07 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 22. huhtikuuta esittää Uudenmaan ELY-keskukselle Vuosaaren Meri-Rastilassa sijaitsevan Ramsinniemen lehdon luonnonsuojelualueen laajentamista, alueen rauhoitusmääräysten muuttamista sekä hoito- ja käyttösuunnitelman hyväksymistä.
Helsingin kaupungin työterveys siirtyy Mehiläiselle vuoden lopulla18.4.2024 10:00:00 EEST | Tiedote
Kaupunki kilpailutti uuden työterveystoimijan kaupunginvaltuuston päätöksellä ja uusi työterveyskumppani on Mehiläinen. Kansliapäällikkö Jukka-Pekka Ujula on tehnyt asiasta hankintapäätöksen 18. huhtikuuta. Alustavan aikataulun mukaan kaupungin henkilöstön työterveyspalvelut siirtyvät Mehiläiselle vuoden 2024 lopulla.
Smakernas Helsingfors tar över staden i maj och juni17.4.2024 09:30:00 EEST | Tiedote
Matveckorna Smakernas Helsingfors, som nu ordnas för första gången, bjuder in besökarna att ta del av Helsingfors mångsidiga utbud av mat och dryck 24.5–16.6.2024. Genom samarbete med lokala aktörer inom restaurang-, turism- och evenemangsbranschen har fåtts ihop nästan hundra evenemang, där man kan ta del av allt från fine dining till burgare, traditionella och etniska smaker samt olika drycker.
Syötävä Helsinki valtaa kaupungin touko-kesäkuussa17.4.2024 09:30:00 EEST | Tiedote
Ensimmäistä kertaa järjestettävät Syötävä Helsinki -ruokaviikot kutsuvat tutustumaan Helsingin monipuoliseen ruoka- ja juomatarjontaan 24.5.–16.6.2024. Paikallisten ravintola-, matkailu- ja tapahtuma-alojen toimijoiden yhteistyöllä on saatu kokoon lähes sadan tapahtuman kattaus, josta löytyy herkullisia maistiaisia niin fine diningin, burgereiden, perinteisten ja etnisten makujen kuin juomakulttuurinkin ystäville.
Feast Helsinki to shine a light on local food scene in May and June17.4.2024 09:30:00 EEST | Press release
This summer, the City of Helsinki is joining operators in the local restaurant, tourism and event sectors to arrange a celebration of the capital’s unique culinary culture. Scheduled for 24 May to 16 June 2024, the Feast Helsinki food festival will showcase the city’s eclectic range of delicious food and beverages. A programme of close to 100 events has been put together offering taste experiences for lovers of fine dining and burgers as well as traditional and ethnic dishes.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme