Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin Tukkutorin ja Teurastamon alueen innovaatiokilpailun pilotit käynnistymässä

Jaa

Lokakuussa 2018 julkistetussa Tukkutorin ja Teurastamon innovaatiokilpailussa haettiin palvelujen ja monipuolisen yritystoiminnan kehittämiseen uusia ideoita ja ratkaisuja. Kilpailuehdotuksia kertyi noin 60, joista pilotoitavaksi valikoitui seitsemän parhaaksi arvioitua. Lisäksi ideasarjassa palkittiin neljä ehdotusta. Pilottitoteutukset ovat parhaillaan käynnistymässä ja jatkuvat toukokuun loppuun asti.

Tukkutorilla sijaiteva Teurastamo avattiin asukkaille, matkailijoille ja yrittäjävetoiselle toiminnalle syyskuussa 2012. (Kuva: Jussi Hellsten)
Tukkutorilla sijaiteva Teurastamo avattiin asukkaille, matkailijoille ja yrittäjävetoiselle toiminnalle syyskuussa 2012. (Kuva: Jussi Hellsten)

Helsingin kaupungin ja Business Finlandin rahoittamassa innovaatiokilpailussa etsittiin erityisesti elintarvikkeisiin ja niiden tuotantoon, pakkauksiin sekä kiertotalouteen ja cleantechiin liittyviä teknologisia ja muita innovatiivisia ratkaisuja. Parhaat ratkaisuehdotukset saivat kukin 10 000 – 40 000 euroa palvelu- ja tuoteinnovaatioidensa pilotointiin. Neljä parasta ideaa puolestaan saivat 1 000 euron palkkion. Kilpailun tuomaristo koostui kaupungin, Helsingin yliopiston ja yrityselämän edustajista.

Kalasataman kupeessa sijaitsevalla Tukkutorilla toimii tällä hetkellä noin 150 yritystä. Alueella on tukkukaupan keskittymä, jonka tarjonnassa korostuu elintarvikeala ja viherkasvien kauppa.

Tukkutorin keskeinen sijainti, asema ammattiasiakaskaupan keskittymänä ja alueella sijaitseva Teurastamon ravintolakeskittymä tarjoavat hyvän alustan uusien tuotteiden ja palvelujen testaukseen yritys- ja kuluttajarajapinnassa.

”Haimme innovaatiokilpailun kautta uusia ratkaisuja, joiden pilotoinnilla on mahdollisuus monipuolistaa alueen yritysekosysteemiä sekä mahdollisesti hankkia laajempaa kaupallista ja kansainvälistä potentiaalia. Kevään aikana kokeilemme mielenkiintoisia uusia palveluja", kertoo hankkeen projektipäällikkö Jouni Spets kaupungin elinkeino-osastolta.

"Kun luonto herää vihertämään pääsevät kokit ja kaupunkilaiset tilaamaan verkkopalvelun kautta metsän antimia, muun muassa 4H-nuorten luonnosta keräämiä syötäviä kasveja. Toimitukset Tukkutorilta lähialueen asiakkaille pyritään hoitamaan sähköpyörillä ja muilla ekologisilla ratkaisuilla.” 

Valittujen ratkaisuehdotusten tekijät ja tuomariston arviointi


Metsä Board International Oy
Yksilöitävä ja ekologinen take away -pakkaus ravintoloille. Pilotissa on mukana koko pakkausarvoketju ja Metsä Boardin ohella alan pk-yrityksiä. Kyseessä on kysyntälähtöinen ja skaalautumispotentiaalia omaava innovaatio. Pakkausratkaisussa on huomioitu myös yrityskohtainen pakkausten personointi.

Forest Foody Oy
Alustataloudella kasvua pientuottajalähtöisille villiruokamarkkinoille. Ratkaisussa on tavoitteena toteuttaa ja pilotoida CtoB (kuluttajalta yrityksille) -markkinapaikka ja -toimitusketju, joka yhdistää villiruoan kerääjät (4H-nuoret) ja yritysasiakkaat (ravintolat) kaupungissa. Pilotissa on mukana pitkä arvoketju ja ammattimaiset toimijat: kerääjät, kuljetus, välivarastointi ja ravintolat. Konkreettinen ja toteutuskelpoinen pilottiehdotus.

Stadin puutarhuri, Odlingsföreningen Freelanceodlarna rf
Helsinki Rooftop Greenhouse -ratkaisun tavoitteena on rakentaa kasvihuone ammattikasvatuskäyttöön Tukkutorilla tai muussa sopivassa paikassa sijaitsevan rakennuksen katolle vuonna 2020. Pilotissa suunnitellaan uudenalainen kasvihuoneen palvelukonsepti ja tehdään tekninen selvitys toteutustavasta. Tiimillä on tarvittava asiantuntemus ja projektilla on myös muuta rahoitusta toteutusvaihetta varten.

Package Testing & Research Oy
Muovia korvaavia, uusiutuvasta materiaalista valmistettuja kuitupohjaisia pakkauksia puutarha-alalle. Pilotissa on mukana koko pakkausarvoketju. Ratkaisussa hyödynnetään Suomessa kehitettyjä uusiutuvia pakkausmateriaaleja viherkasvien pakkaukseen. Ratkaisu on kysyntälähtöinen ja sillä on skaalautumispotentiaalia.

Agata Bakery Oy
Innovatiivinen tuotantotila erikoistuotteiden (kuten gluteenittomien tuotteiden) valmistukseen. Kyseessä on innovatiivinen konsepti, jonka tekninen toteutettavuus sisältää vielä avoimia kysymyksiä. Pilotissa edistetään ratkaisun liikkeellelähtöä tukemalla teknisen ja kaupallisen konseptin suunnittelua.

Koepala Packaging Oy
Koepala Aterimo™ on pakkausinnovaatioyritys, joka on erikoistunut takeaway- ja pikaruokapakkauksiin. Kyseessä on innovatiivinen ruuan pakkausratkaisu, jolla on liiketoiminta- ja skaalautumispotentiaalia. Pilotissa tutkitaan uuden tuotteen asiakaskokemusta ja tuotteen sopivuutta uusien asiakassegmenttien käyttöön.

Macuste Tmi
24/7 Makupiste-Liiteri, Teurastamolla olevan Liiteri.net-kontin toiminnan laajentaminen elintarvikkeiden itsepalveluperiaatteella toimivaksi noutopisteeksi. Pilotin toteuttavan yrityksen lisäksi myös muut Tukkutorin ja Teurastamon alueella toimivat yritykset voivat käyttää konttia jakelukanavana. Miehittämätön jakelupiste palvelee useamman yrityksen tarpeita ja pilotissa päästään testaamaan noutopistettä alueen kauppiaiden jakelukanavana.


Innovaatiokilpailun ideasarjassa palkittiin lisäksi seuraavat ehdotukset

• Ilmastosmoothie, Ugly Foods ry
• Tukkutorin hukkalämmön hyödyntäminen, Metropolia AMK
• Winter Garden, opiskelijoiden tiimi
• Heurastamo, opiskelijoiden tiimi


Taustatietoa
Innovaatiokilpailu järjestettiin osana Business Finlandin ja Helsingin kaupungin rahoittamaa Tukkutorin testbed ja innovaatioalusta -hanketta. Hankkeessa rakennetaan alustaa ja ekosysteemiä uudelle ja kasvavalle liiketoiminnalle Tukkutorin, Teurastamon ja Kalasataman alueelle.


Sosiaalisessa mediassa
#tukkutoriteurastamotestbed

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektipäällikkö Jouni Spets, kaupunginkanslian elinkeino-osasto, innovaatiot ja uudet kokeilut -yksikkö, puh. 040 592 7320, s-posti: jouni.spets@hel.fi

Viestinnän yhteyshenkilö: viestintäkoordinaattori Laura Itävaara, Helsingin kaupunginkanslia, viestintäosasto, puh. 050 547 5706, s-posti: laura.itavaara@hel.fi

Kuvat

Tukkutorilla sijaiteva Teurastamo avattiin asukkaille, matkailijoille ja yrittäjävetoiselle toiminnalle syyskuussa 2012. (Kuva: Jussi Hellsten)
Tukkutorilla sijaiteva Teurastamo avattiin asukkaille, matkailijoille ja yrittäjävetoiselle toiminnalle syyskuussa 2012. (Kuva: Jussi Hellsten)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunginkanslia on kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen suunnittelu-, valmistelu- ja toimeenpanoelin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Kutsu medialle: YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden (SDG) kaupunkitasoinen toimeenpanoraportointi Helsingissä14.6.2019 12:02:21 EESTKutsu

Tílaisuus: Agendasta teoiksi – YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutuminen Helsingissä 2019 -raportin julkistus Aika: Tiistai 18.6.2019 kello 9.15–10.30 Paikka: Helsingin kaupungintalo, aula, Pohjoisesplanadi 11–13 Helsinki haluaa olla globaalin vastuun paikallisen toteuttamisen edelläkävijä ja päätti syyskuussa 2018 sitoutua vapaaehtoiseen kestävän kehityksen tavoitteiden toimeenpanoraportointiin YK:lle, New Yorkin jälkeen toisena kaupunkina maailmassa ja ensimmäisenä eurooppalaisena kaupunkina. YK:lle heinäkuussa luovutettava raportti Agendasta teoiksi – YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutuminen Helsingissä 2019 on valmistunut. Tervetuloa raportin julkistustilaisuuteen tiistaina 18. kesäkuuta Helsingin kaupungintalolle. Tilaisuuden ohjelma: Kello 9.15: Aamiaistarjoilu Kello 9.30: Pormestari Jan Vapaavuori avaa tilaisuuden Kestävän kehityksen (SDG) vapaaehtoinen raportointi Helsingin kaupunkistrategian ja kansainvälisen yhteistyön näkökulmasta Yhteysjohtaja Sanna-Mari

Helsingin lapset ja nuoret tarvitsevat mielenterveysyksikön13.6.2019 14:11:52 EESTTiedote

Helsingin tarkastuslautakunta havaitsi korjattavaa ja kehitettävää muun muassa lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen toteuttamisessa. Arviointikertomuksessaan lautakunta suosittelee, että kaupungin olemassa olevia toimintoja järjestämällä ja tarvittaessa resursointia lisäämällä perustetaan lasten ja nuorten lieviä ja keskivaikeita mielenterveysongelmia arvioiva ja hoitava yksikkö, joka lisäksi toimii jatkohoitopaikkana erikoissairaanhoidolle.

Helsinki-päivänä palkitaan ansioituneita Helsingin tekijöitä12.6.2019 17:30:00 EESTTiedote

Tänään 12. kesäkuuta on vietetty perinteistä Helsinki-päivää eli Helsingin "syntymäpäivää". Kuningas Kustaa Vaasa perusti kaupungin alun perin Vantaanjoen suulle 12.6.1550 eli tänä vuonna juhlitaan jo 469-vuotiasta Helsinkiä. Helsinki-päivänkin historia on jo komea, sillä sitä vietettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1959 eli 60 vuotta sitten. Yhteensä Helsinki-päivää juhlittiin tänä vuonna yli sadassa tapahtumassa ympäri kaupunkia.

Helsingin tiedepalkinto nimistötutkimuksen asiantuntijalle, professori Terhi Ainialalle12.6.2019 14:58:38 EESTTiedote

Helsingin kaupungin tiedepalkinto luovutetaan Helsinki-päivänä 12.6. professori Terhi Ainialalle. Ainiala on monipuolinen nimistön tutkija ja tuntee yhtä lailla niin paikannimet kuin henkilönnimetkin. Hänen sosio-onomastinen tutkimuksensa liittyy erityisesti kaupunkien kuten Helsingin epäviralliseen paikannimistöön ja puhujien sosiaaliseen identiteettiin. Tiedepalkinnon arvo on 10 000 euroa ja sen jakaa kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Pia Pakarinen, joka johti myös palkitun valinnutta työryhmää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme