Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin työllisyysaste nousussa – työmarkkinoilla silti kohtaanto-ongelmia

Jaa

Työllisten määrä kasvoi Helsingissä kahdella prosentilla ja pääkaupunkiseudulla kolmella prosentilla vuoden 2018 ensimmäisellä neljänneksellä vuoden takaiseen verrattuna. Helsingissä 15–64-vuotiaiden työllisyysaste oli 72,5 prosenttia, mikä oli lähes prosenttiyksikön korkeampi kuin vuosi sitten. Helsingin seudulla työllisyysaste kohosi 73,5 prosenttiin. Työpaikkamäärät kasvoivat Helsingissä vuoden 2018 tammi-maaliskuussa kahdella ja pääkaupunkiseudulla neljällä prosentilla. Koko maan tasolla työllisyysaste oli 69,7 prosenttia. Asiat selviävät Helsingin kaupunginkanslian tuoreesta tilastojulkaisusta.

Helsingin työmarkkinoilla on yhtä aikaa työvoimapulaa ja työttömyyttä

TE-toimistoon ilmoitettuja avoimia työpaikkoja oli Helsingissä maaliskuun lopussa lähes 10 100. Määrä oli peräti 38 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Pääkaupunkiseudun tasolla kasvua kertyi noin 30 prosenttia ja koko maan tasollakin 16 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla oli tarjolla lähes 15 500 avointa työpaikkaa. Kaikki avoimet työpaikat eivät suinkaan näy TE-hallinnon järjestelmissä, sillä esimerkiksi suuri osa it-alan rekrytoinneista tapahtuu muuta kautta.

Työ- ja elinkeinoministeriön laatiman ammattibarometrin mukaan pääkaupunkiseudulla on kasvavaa rekrytointitarvetta ja pulaa hakijoista seuraavissa ammateissa: rakennusinsinöörit, konetekniikan erityisasiantuntijat, sähkö- ja automaatioinsinöörit, sosiaalityön erityisasiantuntijat, rakennusalan työnjohtajat sekä kotipalvelutoiminnan kodinhoitajat. Lisäksi pidempiaikaista työvoimapulaa on podettu useissa ammateissa. Päteviä hakijoita puuttuu terveydenhuollon erityisasiantuntijoista ja asiantuntijoista, lastentarhanopettajista, kääntäjistä, rakennusalalta, siivousalalta, myyntiedustajista, ravintola-alalta ja kuljetusalalta sekä sanomalehden jakajista.

Työttömien koulutus- ja ammattitaustat ovat monipuolisia

Helsingin työttömyysaste oli vuoden 2018 maaliskuussa mukaan 9,6 %, mikä oli 1,7 prosenttiyksikköä alempi kuin vuosi sitten. Tiedot perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoihin. Työttömien määrä vähenee edelleen samaan vauhtia kuin vuoden 2017 loppupuolella. Vuoden 2018 maaliskuussa Helsingissä oli 32 669 työtöntä, mikä oli 14 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Pitkäaikaistyöttömien osuus kaikista työttömistä on reilu kolmasosa eli lähes 12 000.

Helsinkiläisten työttömien koulutus- ja ammattitaustat ovat varsin monipuolisia. Neljännes kaikista helsinkiläistyöttömistä sijoittuu erityisasiantuntijoiden ja johtajien ammatteihin. 15 prosenttia työttömistä on palvelu- ja myyntityöntekijöitä. Rakennusalan ammattilaisia työttömistä on joka kymmenes. Viidesosa työttömistä kuuluu ammatteihin luokittelemattomien ryhmään, jossa ovat mukana ilman koulusta, ammattia ja työkokemusta olevat nuoret. Ammattiryhmistä työttömien määrät pienenivät vuoden 2018 maaliskuussa eniten erityisasiantuntija- ja asiantuntija-ammateissa (-18 %).

Työmarkkinoita kuvaavat tiedot perustuvat Tilastokeskuksen työvoimatutkimukseen ja ovat luonteeltaan suuntaa antavia, etenkin Helsingin tietoissa voi olla suurta satunnaisvaihtelua.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja julkaisusta:
yliaktuaari Minna Salorinne, puh. 09 310 36412, e-mail: minna.salorinne@hel.fi

Viestinnän yhteyshenkilö:
tiedottaja Tero Lahti, puh. 09 310 36376, e-mail: tero.j.lahti@hel.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikkö on kaupunkitutkimuksen asiantuntija. Tutkimuksen kohteina ovat asuminen, elinolot, alue- ja kuntatalous, kansalaisten osallisuus ja kaupunkikulttuuri. Yksikkö huolehtii myös kaupungin tilastotoiminnan perustietovarannoista ja tilastotietokannoista, tilastojulkaisuista, kirjasto- ja tietopalvelusta sekä Helsinki Region Infosharesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Kansainvälisten kiinteistösijoittajien rooli kasvaa pääkaupunkiseudun kiinteistösijoitusmarkkinoilla21.2.2019 13:26:14Tiedote

Ulkomaiset sijoittajat tekivät lähes kaksi kolmasosaa kolmen ensimmäisen vuosineljänneksen kaupoista Suomen kiinteistösijoitusmarkkinoilla vuonna 2018. Kiinteistösijoittajat ovat kiinnostuneet erityisesti pääkaupunkiseudusta, jossa tehtiin yli 60 % Suomen kiinteistökaupoista. Syitä kansainvälisten kiinteistösijoittajien kiinnostukseen erityisesti Suomea kohtaan ovat hienoisesti korkeampi nettotuottotaso verrokkimaihin verrattuna hyvä talouskehitys, moniin muihin Euroopan maihin verrattuna jäljessä kulkeva taloussykli, liiketoimintaympäristön vakaus, turvallisuus ja läpinäkyvyys sekä Suomen kuuluminen euroalueeseen. Asiat käyvät ilmi Helsingin kaupunginkanslian tuoreesta tilastojulkaisusta.

Helsingin kaupunginvaltuusto käsitteli valtuutettujen aloitteita14.2.2019 00:06:56Tiedote

Kaupunginvaltuuston kokouksessa käytiin keskiviikkoiltana 13.2. laaja aloitekäsittely, jonka aikana käsiteltiin 15 valtuutettujen tekemää aloitetta. Erityisesti valtuutettu Atte Harjanteen aloite liha- ja maitotuotteiden kulutuksen puolittamiseksi kaupunkikonsernissa vuoteen 2025 mennessä johti pitkään keskusteluun. Tiukan äänestyksen jälkeen asia palautettiin valmisteluun ja kaupungilta edellytetään suunnitelmaa tämän tavoitteen toteuttamiseksi.

Helsingin Mukana-ohjelma hakee systeemisiä ratkaisuja syrjäytymisen ehkäisyyn12.2.2019 09:00:14Tiedote

Syrjäytyminen on usein kasauma vastoinkäymisiä ja huonoja lähtökohtia. Nuoren ihmisen kohdalla riskit voivat sekoittua viheliäiseksi vyyhdiksi, josta on vaikea erottaa, mikä tekijä oli sen alullepanija. Helsinki käynnistää laajan ja kokonaisvaltaisen Mukana-ohjelman, joka tähtää lasten ja nuorten syrjäytymisen, sen ylisukupolvisen periytymisen ja alueellisen eriytymisen vähenemiseen Helsingissä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme