Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin työpaikkamäärä kasvaa rakentamisessa ja vähenee kaupan alalla

Jaa

Helsingin työmarkkinoilla tapahtui paljon myönteistä kehitystä vuonna 2017. Helsingin työpaikkamäärä kasvoi 1,2 prosentilla edelliseen vuoteen verrattuna eli yhteensä 426 500:aan Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen suuntaa antavien tietojen mukaan. Helsingin seudulla työssä käyvien määrä kasvoi vuonna 2017 yhteensä 1,6 prosentilla ja työpaikkoja oli kaikkiaan 778 600. Työpaikkamäärät olivat olleet mukavassa kasvussa jo vuonna 2016. Asiat selviävät Helsingin kaupunginkanslian tilastojulkaisusta.

Työpaikkamäärät kasvoivat vuoteen 2016 verrattuna Helsingissä nopeimmin rakentamisen, hallinto- ja tukipalvelutoiminnan, teollisuuden, majoitus- ja ravitsemisalan sekä ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan toimialoilla. Sen sijaan muu palvelutoiminta, kaupan ala, terveys- ja sosiaalipalvelut sekä informaatio ja viestintä menettivät viime vuonna työpaikkoja.

17 % helsinkiläisistä työsuhteista on osa-aikatyötä

Osa-aikatyö yleistyy Helsingissä tasaisesti ja vuonna 2017 kaikista työsuhteista 17 prosenttia oli jo osa-aikatyötä. Lisäksi pieniä merkkejä työsuhteiden muuttumisesta on jo ilmassa; erityisen voimakkaassa kasvussa on määräaikainen osa-aikatyön osuus työsuhteista, vaikkakin sen osuus kaikista työsuhteista on vielä pieni.

Alle 30-vuotiaat korkeasti koulutetut työllistyvät taas hyvin

Positiivisesta kehityksestä huolimatta vilkkaana jatkuvan muuttovoiton ja positiivisen talouskehityksen myötä työllisyys olisi voinut kohota Helsingissä enemmänkin. Vuoden 2017 lopussa Helsingissä oli nimittäin edelleen lähes 35 000 työtöntä työnhakijaa työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilaston mukaan. Määrä oli laskusuunnassa ja pudotusta vuoden takaiseen tilanteeseen oli 14 prosenttia.

Helsingin työttömien joukko on varsin heterogeeninen sekä ikänsä, koulutustaustansa, ammattiryhmänsä että kielitaustansa osalta. Alle 30-vuotiaiden työttömien määrä on vähentynyt määrällisesti eniten keskiasteen tutkinnon suorittaneilla, joskin suhteellisesti suurimmat pudotukset nuorten työttömien määrissä ovat korkeimmin koulutetuilla. Heikoimmin väheni yli 50-vuotiaiden korkeasti koulutettujen pitkäaikaistyöttömien määrä. Vuoden 2017 lopussa kaikista Helsingin työttömästä jo 28 prosenttia puhui äidinkielenään muuta kuin suomea tai ruotsia. Vieraskielisten osuus työttömistä nousi parilla prosenttiyksiköllä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja julkaisusta:
yliaktuaari Minna Salorinne, puh. 09 310 36412, e-mail: minna.salorinne(at)hel.fi

Viestinnän yhteyshenkilö:
tiedottaja Tero Lahti, puh. 09 310 36376, e-mail: tero.j.lahti(at)hel.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikkö on kaupunkitutkimuksen asiantuntija. Tutkimuksen kohteina ovat asuminen, elinolot, alue- ja kuntatalous, kansalaisten osallisuus ja kaupunkikulttuuri. Yksikkö huolehtii myös kaupungin tilastotoiminnan perustietovarannoista ja tilastotietokannoista, tilastojulkaisuista, kirjasto- ja tietopalvelusta sekä Helsinki Region Infosharesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme