Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin uimarannoilla ensimmäisiä sinilevähavaintoja

Jaa

Kesän ensimmäiset uimarantojen sinilevähavainnot tehtiin juhannusviikolla Munkkiniemen ja Aurinkolahden uimarannoilla. Uimavesinäytteiden tulokset ovat nähtävillä kunkin uimarannan ilmoitustaululla.

Rantavesi. Kuva: Seppo Laakso
Rantavesi. Kuva: Seppo Laakso

Munkkiniemen ja Aurinkolahden uimarannoilla on juhannusviikolla havaittu kesän ensimmäiset sinilevät. Seurasaarenselän ja Laajalahden rantavyöhykkeeseen on paikoittain kertynyt sinileviä myös uimaranta-alueiden ulkopuolella. Helsingin edustan välisaaristossa tilanne on vielä hyvä ja ulommilla uimarannoilla uimista haittaa vain alhainen veden lämpötila. Viime viikonlopun jälkeen käynnistynyt kumpuamisilmiö on laskenut pintalämpötiloja jopa 10 astetta Suomenlinnan, Lauttasaaren ja Aurinkolahden uimarannoilla.  

Uimakausi alkoi 14. kesäkuuta ja kestää elokuun loppuun saakka. Helsingin ympäristöpalvelut valvoo uimakauden ajan rantojen hygieniaa sekä veden laatua Helsingin yleisillä uimarannoilla. 

Näin tunnistat sinilevän

Sinilevä näkyy vedessä aluksi vihertävinä tai kellertävinä hippusina, mutta runsastuessaan levämassa voi nousta veden pinnalle levälautoiksi. Runsaasta sinileväesiintymästä kielii myös veden sameus ja vihreys. Rantaan ajautunut levälautta voi muistuttaa paksua maalia tai hernerokkaa. Vanhetessaan sinilevän väri voi muuttua ruskehtavaksi tai jopa turkoosiksi. Sille on tunnusomaista ummehtunut haju. 

Sinilevän voi erottaa muista levistä esimerkiksi kokeilemalla veden pintaa kepillä: jos levämassa ei tartu keppiin rihmoina vaan hajoaa ja sekoittuu veteen, kyseessä on todennäköisesti sinilevä. Vettä voi myös ottaa lasiin ja antaa veden seistä hetken aikaa: jos levä nousee pintaan, kyseessä on todennäköisesti sinilevä.  

Sinilevän terveyshaitat 

Sinilevää runsaasti sisältävään veteen on aina syytä suhtautua siten, että se saattaa aiheuttaa terveyshaittaa. Jotkut sinilevälajit tuottavat ihoa ärsyttäviä yhdisteitä sekä hermo- tai maksamyrkkyjä. Myös myrkyttömät sinilevät voivat aiheuttaa iho- ja hengitystieoireita, joten uinnin jälkeen on hyvä peseytyä puhtaalla vedellä. Sinileväistä vettä ei tule käyttää peseytymiseen eikä saunomiseen. Sinileväisen veden käyttäminen löylyvetenä voi aiheuttaa jopa enemmän oireita kuin veden nieleminen. Runsaan sinilevämäärän nieleminen voi aiheuttaa äkillisiä myrkytysoireita. Oireina voi olla esimerkiksi nuha, ihon tai silmien kutina, ripuli, oksentelu ja pahoinvointi. 

Etenkin pienet lapset ja lemmikkieläimet on syytä pitää poissa sinileväisestä vedestä, koska ne voivat saada voimakkaitakin myrkytysoireita. Myrkytysepäilyissä hakeudutaan lääkäriin. Myrkytystietokeskus antaa tarvittaessa lisäohjeita. 

Tietoa uimavesistä, levätilanteesta ja veden lämpötilasta

Helsingissä on 25 uimarantaa, joista neljällä suositellaan uimisen välttämistä. Uimarantojen vedenlaatua seurataan säännöllisin näytteenotoin. Uimavesinäytteiden tulokset ja näytteenoton yhteydessä tehdyt sinilevähavainnot ovat nähtävillä Helsingin kaupungin Internet-sivuilla http://www.hel.fi/uimavesi. 

Rantapelastajien päivittämät tiedot valvottujen uimarantojen sinilevätilanteesta ja uimaveden lämpötilasta löytyvät palvelusta https://ulkoliikunta.fi/ 

Helsingin edustan vesien tilaa voi seurata seuraavista lähteistä: hel.fi/merivesi (meriveden laatu) ja meri.hel.fi (veden lämpötila, merisää ja aallokko)  

Uimaveden lämpötilat Helsingissä https://uiras.fvh.io/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Uimarannat:

Milla Hätönen
ympäristötarkastajaharjoittelija
kaupunkiympäristön toimiala
puh. 09 310 37417
uimavesilaatuvalvonta@hel.fi

Satu Wahlman
terveysinsinööri
kaupunkiympäristön toimiala
puh. 09 310 34370
uimavesilaatuvalvonta@hel.fi

Merialue:
Emil Nyman
tutkija
kaupunkiympäristön toimiala
puh. 09 310 70911
emil.nyman@hel.fi

Kuvat

Rantavesi. Kuva: Seppo Laakso
Rantavesi. Kuva: Seppo Laakso
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 1.7.20211.7.2021 19:32:35 EEST | Tiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 1.7.2021 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 19.8.2021. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Kasin katutyöt muuttavat ratikoiden reittejä 12. heinäkuuta alkaen1.7.2021 12:38:19 EEST | Tiedote

Kasin katutöissä alkaa uusi vaihe Helsinginkadun alueen työmaalla maanantaina 12. heinäkuuta. Toukokuun puolivälissä alkaneiden kiskotöiden painopiste siirtyy Brahenkentän edustalle, Helsinginkadun ja Läntisen Brahenkadun risteykseen ja siitä edelleen Helsinginkatua länteen. Tähän saakka kiskotöitä on tehty Kaarlenkadun ja Helsinginkadun risteyksessä. Kiskotöiden vuoksi ratikoiden 1, 3 ja 8 poikkeusreitit muuttuvat. Korvaava bussi 8X aloittaa Oopperan ja Arabian välillä, ja linjat 2 ja 9 palaavat omille reiteilleen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme