Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin uimarantojen vesi edelleen hyvälaatuista

Jaa

Helsingin uimarantojen vesinäytteet otettiin tällä viikolla Seurasaaren, Veijarivuoren, Pakilan, Tapaninvainion, Aurinkolahden, Iso Kallahden, Kallahdenniemen, Laajasalon, Marjaniemen, Mustikkamaan, Rastilan ja Tuorinniemen uimarannoilta.

Laajasalon uimaranta. Kuva: Lotta Kivikoski
Laajasalon uimaranta. Kuva: Lotta Kivikoski

Uimavesinäytteistä määritettiin ulosteperäisten bakteerien määrää. Kaikki tutkitut näytteet olivat hygieeniseltä laadultaan hyviä eikä sinilevää havaittu näytteenoton yhteydessä. Uimarannoilla mitatut veden lämpötilat vaihtelivat 12–18 asteen välillä, lämpimintä oli Pakilassa ja viileintä Aurinkolahdessa.

Lisäksi viime viikolla tarkastettiin kaikkien Helsingin 25 uimarannan varustelu ja hygieniataso. Tarkastushetkellä rantojen hygienia sekä ilmoitustaulujen tiedot olivat pääosin kunnossa. Yksittäisiä huomautuksia tehtiin mm. käymälä-, pukeutumis- ja suihkutilojen varustelusta sekä rantojen jätehuollosta.

Helsingin kaupungin ympäristöterveysyksikkö seuraa yleisten uimarantojen veden laatua uimakauden 15.6.­–31.8. ajan.

Tänä vuonna Helsingissä on 25 yleistä uimarantaa, joista 12 on suuria yleisiä uimarantoja ja 13 pieniä yleisiä uimarantoja. Uimarannoista kolme sijaitsee Vantaanjoen rannalla ja muut merenrannoilla.

Merivesi yhä viileää, sinilevien määrä pysytellyt ennallaan

Meriveden lämpötila on pysytellyt Helsingin edustalla 10–12 asteen välillä. Viileähkö vesi ja tuulten nostattama aallokko ovat hillinneet sinilevien pintakukintojen muodostumista. Näytteitä haettiin tällä viikolla Töölönlahdelta, Seurasaarenselältä, Laajalahdelta sekä ulompaa Helsingin edustalta. Näytteistä tarkasteltiin mikroskopoimalla sinilevien määrää ja lajistoa.

Sinilevien määrässä ei havaittu merkittäviä muutoksia verrattuna viime viikkoon. Lajeista Aphanizomenon -suvun sinileviä esiintyi hieman Dolichospermum -suvun leviä runsaammin, koska kyseinen laji viihtyy viileissäkin vesissä. Aphanizomenon –suvun sinilevien ei tiedetä muodostavan myrkyllisiä kukintoja Itämeren olosuhteissa. Tämän suvun sinilevät on helppo havaita vedessä keijuvina vihertävinä tikkuina.

Tietoa uimavesistä, levätilanteesta, veden lämpötilasta ja merisäästä

Uimavesinäytteiden viimeisimmät tulokset ovat nähtävillä kunkin uimarannan ilmoitustaululla. Lisäksi uimavesinäytteiden tuloksista ja näytteenoton yhteydessä tehdyistä sinilevähavainnoista tiedotetaan kesän aikana Helsingin kaupungin Internet-sivuilla sekä viikoittaisilla mediatiedotteilla.

www.hel.fi/uimavesi

Rantapelastajien päivittämät tiedot valvottujen uimarantojen sinilevätilanteesta ja uimaveden lämpötilasta löytyvät palvelusta

https://ulkoliikunta.fi/

Helsingin edustan vesien tilaa voi seurata Helsingin kaupungin tekemien veden laadun mittausten tuloksia tarkastelemalla seuraavista lähteistä:

- www.hel.fi/merivesi (meriveden laatu)

meri.hel.fi (veden lämpötila, merisää ja aallokko)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Uimarannat

- ympäristötarkastaja Lotta Kivikoski, puh. 040 3341614, uimavesilaatuvalvonta@hel.fi

- vs. terveysinsinööri Anni Korhonen, puh. 050 4025992, uimavesilaatuvalvonta@hel.fi

Merialue

- tutkija Emil Vahtera, puh. 040 1530388, emil.vahtera@hel.fi

Kuvat

Laajasalon uimaranta. Kuva: Lotta Kivikoski
Laajasalon uimaranta. Kuva: Lotta Kivikoski
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 2244, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 1691http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnitteluun, rakentamiseen, ylläpitoon ja valvontaan liittyvistä palveluista. Toimiala aloitti 1.6.2017, jolloin Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvirasto, rakennusvalvontavirasto, kiinteistövirasto, ympäristökeskus, asuntotuotantotoimisto ja Helsingin tukkutori yhdistivät toimintansa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 15.2.201915.2.2019 16:34:22Tiedote

Kokouksen päätöstiedote on luettavissa osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunnan_ymparisto-_ja_lupajao/Suomi/Paatostiedote/2019/Kymp_2019-02-15_Ylja_3_Pt/index.html Jaosto kokoontuu seuraavan kerran 1.3.2019 Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme