Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin uimarantojen vesi hyvälaatuista, mutta viileää

Jaa

Helsingin uimarantojen vesinäytteet otettiin tällä viikolla Seurasaaren, Veijarivuoren, Pikkukosken, Furuvikin, Hevossalmen, Kivinokan, Porvariskuninkaanpuiston, Puotilan, Mustasaaren, Pihlajasaaren, Suomenlinnan sekä Uunisaaren rannoilta. Uimavesinäytteistä määritettiin ulosteperäisten bakteerien määrää. Kaikki tutkitut näytteet olivat hygieeniseltä laadultaan hyviä eikä sinilevää havaittu. Uimarannoilta mitatut veden lämpötilat vaihtelevat nyt 11–17 asteen välillä.

Pihlajasaaren uimaranta. Kuva: Lotta Kivikoski.
Pihlajasaaren uimaranta. Kuva: Lotta Kivikoski.

Helsingin kaupungin ympäristöterveysyksikkö seuraa yleisten uimarantojen veden laatua uimakauden 15.6.–31.8. ajan.

Tänä vuonna Helsingissä on 25 yleistä uimarantaa, joista 12 on suuria yleisiä uimarantoja ja 13 pieniä yleisiä uimarantoja. Uimarannoista kolme sijaitsee Vantaanjoen rannalla ja muut merenrannoilla.

Merivesi yhä viileää, ei leväkukintoja

Meriveden lämpötila on pysytellyt tälläkin viikolla 9–10 asteen tuntumassa. Vesi on noin seitsemän astetta kylmempää kuin viime vuonna samaan aikaan. Suojaisilla lahdilla vesi on hieman lämpimämpää, noin 13 asteista.

Merkitsevä aallonkorkeus Suomenlinnan edustalla on tällä hetkellä noin 0,6 metriä, mutta voimakkaan idän ja koillisen välisen tuulen odotetaan nostavan aallonkorkeutta viikonlopun aikana. Veneilijöiden kannattaa huomioida haastavat keliolosuhteet. Suomenlahden länsiosaan on annettu sekä myrsky- että aallokkovaroitus.

Pintaveden kylmä lämpötila, kovat tuulet ja aallokko ovat hillinneet leväkukintojen muodostumista. Vesi on tällä hetkellä kirkasta, koska levämäärä on yhä vähäinen. Aallokko on sekoittanut siitepölylautat vesipatsaaseen, mutta paikoitellen saattaa vielä nähdä ohutta siitepölykalvoa. Levien määrän odotetaan runsastuvan meriveden lämpötilan noustessa.

Tietoa uimavesistä, levätilanteesta ja merisäästä

Uimavesinäytteiden viimeisimmät tulokset ovat nähtävillä kunkin uimarannan ilmoitustaululla. Lisäksi uimavesinäytteiden tuloksista ja näytteenoton yhteydessä tehdyistä sinilevähavainnoista tiedotetaan kesän aikana Helsingin kaupungin Internet-sivuilla sekä viikoittaisilla mediatiedotteilla.

www.hel.fi/uimavesi

Rantapelastajien päivittämät tiedot valvottujen uimarantojen sinilevätilanteesta ja uimaveden lämpötilasta löytyvät palvelusta

https://ulkoliikunta.fi/

Helsingin edustan vesien tilaa voi seurata Helsingin kaupungin tekemien veden laadun mittausten tuloksista:

Lisäksi Helsingin kaupungin ja Ilmatieteenlaitoksen tuottamilta meri.hel.fi -sivuilta voi käydä katsomassa ajankohtaisia merisään tietoja, kuten ilman ja veden lämpötilan sekä tuulen nopeuden ja suunnan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Uimarannat:

ympäristötarkastaja Lotta Kivikoski
puh. 040 3341614
uimavesilaatuvalvonta@hel.fi

Merialue:

tutkija Emil Vahtera
puh. 040 1530388
emil.vahtera@hel.fi

tutkimusavustaja Anni Korhonen
puh. 040 5354583
anni.k.korhonen@hel.fi

Kuvat

Pihlajasaaren uimaranta. Kuva: Lotta Kivikoski.
Pihlajasaaren uimaranta. Kuva: Lotta Kivikoski.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 2244, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 1691http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnitteluun, rakentamiseen, ylläpitoon ja valvontaan liittyvistä palveluista. Toimiala aloitti 1.6.2017, jolloin Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvirasto, rakennusvalvontavirasto, kiinteistövirasto, ympäristökeskus, asuntotuotantotoimisto ja Helsingin tukkutori yhdistivät toimintansa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 19.6.201819.6.2018 18:14Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päivän kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunta/Suomi/Paatostiedote/2018/Kymp_2018-06-19_Kylk_18_Pt/index.html Lisää tietoa kaupunkiympäristölautakunnan toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/kaupunkiymparistolautakunta

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme