Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin uimarantojen vesi hyvänlaatuista ja varustelu pääosin kunnossa

22.6.2017 11:16 | Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Jaa

Helsingin uimarantojen vesinäytteet otettiin tällä viikolla Itä-Helsingin suurilta yleisiltä uimarannoilta sekä kahdelta Vantaanjoen uimarannalta. Kaikki tutkitut näytteet olivat hygieeniseltä laadultaan hyviä eikä sinilevää havaittu. Uimarannoilta mitatut veden lämpötilat vaihtelevat nyt 12–19 asteen välillä.

Näytteet otettiin Pakilan, Tapaninvainion, Aurinkolahden, Iso Kallahden, Kallahdenniemen, Laajasalon, Marjaniemen, Mustikkamaan, Rastilan ja Tuorinniemen rannoilta. Uimavesinäytteistä määritetään ulosteperäisten bakteerien määrää.

Lisäksi tarkastettiin kaikkien Helsingin 25 uimarannan varustelu. Tarkastushetkellä rantojen hygienia sekä ilmoitustaulujen tiedot olivat pääosin kunnossa. Yksittäisiä huomautuksia tehtiin käymälä-, pukeutumis- ja suihkutilojen siisteydestä sekä rantojen jätehuollosta.

Tarkastuksissa havaittiin, että useilla uimarannoilla käymälä- ja pukuhuonetilat ovat avoinna vain rantapelastajien työvuoron aikana. Tämän vuoksi rannoille suositeltiin lisäämään sellaisia käymälöitä ja pukukoppeja, jotka ovat avoinna myös valvonta-aikojen ulkopuolella.

Helsingin kaupungin ympäristöterveysyksikkö seuraa yleisten uimarantojen veden laatua uimakauden 15.6.–31.8. ajan.

Merivesi yhä viileää ja levämäärät alhaisia

Meriveden lämpötila Helsingin edustalla on viilentynyt viime viikosta noin 10 asteiseksi, mikä on pitkän ajan keskiarvoa viileämpää. Merivesinäytteet haettiin tällä viikolla Helsingin läntisiltä merialueilta ja Espoon edustalta.

Viileän pintaveden vuoksi sinilevien määrä ei ole runsastunut. Sinilevien määrään vaikuttavat lämpötilan lisäksi tuulisuus sekä meriveden ravinteet. Vähäisen levien määrän vuoksi näkösyvyys on hyvä ja vesi on kirkasta.

Levien määrän odotetaan runsastuvan meriveden lämpötilan noustessa. Varsinkin suojaisemmilla lahdilla veden pinnalla saattaa näkyä paikoitellen kellertävää männyn siitepölyä, joka voi muistuttaa erehdyttävästi sinilevää.

Tietoa uimavesistä, levätilanteesta ja merisäästä

Uimavesinäytteiden viimeisimmät tulokset ovat nähtävillä kunkin uimarannan ilmoitustaululla. Lisäksi uimavesinäytteiden tuloksista ja näytteenoton yhteydessä tehdyistä sinilevähavainnoista tiedotetaan kesän aikana Helsingin kaupungin Internet-sivuilla sekä viikoittaisilla mediatiedotteilla.

www.hel.fi/uimavesi

Rantapelastajien päivittämät tiedot valvottujen uimarantojen sinilevätilanteesta ja uimaveden lämpötilasta löytyvät palvelusta

https://ulkoliikunta.fi/

Helsingin edustan vesien tilaa voi seurata Helsingin kaupungin tekemien veden laadun mittausten tuloksia:

Lisäksi Helsingin kaupungin ja Ilmatieteenlaitoksen tuottamilta meri.hel.fi -sivuilta voi käydä katsomassa ajankohtaisia merisään tietoja, kuten ilman ja veden lämpötilan sekä tuulen nopeuden ja suunnan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Uimarannat
- terveysinsinööri Satu Wahlman, puh. 050 4025992, uimavesilaatuvalvonta@hel.fi

Merialue
- tutkija Emil Vahtera, puh. 040 1530388, emil.vahtera@hel.fi
- tutkimusavustaja Anni Korhonen, puh. 040 5354583, anni.k.korhonen@hel.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 2200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 1691http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnitteluun, rakentamiseen, ylläpitoon ja valvontaan liittyvistä palveluista. Toimiala aloitti 1.6.2017, jolloin Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvirasto, rakennusvalvontavirasto, kiinteistövirasto, ympäristökeskus, asuntotuotantotoimisto ja Helsingin tukkutori yhdistivät toimintansa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Kaupunkiympäristölautakunnan päätökset 22.8.201722.8.2017 17:31Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan tämän päivän kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme seuraavassa osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunta/Suomi/Paatostiedote/2017/Kymp_2017-08-22_Kylk_3_Pt/index.html Lisää tietoa kaupunkiympäristölautakunnan ja sen toiminnasta:https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/kaupunkiymparistolautakunta

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme