Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin väestönkasvusta kolme neljäsosaa tulee ulkomaalaistaustaisista

Jaa

Joka seitsemäs helsinkiläinen on ulkomaalaistaustainen. Helsingissä asui vuoden 2017 alussa yhteensä 94 888 ulkomaalaistaustaista henkilöä, mikä oli 14,9 prosenttia kaupungin koko väestöstä. Alle 7-vuotiaista helsinkiläisistä ulkomaalaistaustaisia oli lähes joka viides. Ulkomaalaistaustaisella tarkoitetaan henkilöä, jonka molemmat vanhemmat ovat syntyneet ulkomailla. Kaikista ulkomaalaistaustaisista 17 prosenttia oli syntynyt Suomessa eli kuului ulkomaalaistaustaisten toiseen sukupolveen. Asiat selviävät Helsingin kaupunginkanslian ylläpitämältä ulkomaalaistaustaisethelsingissa.fi-sivustolta.

Helsingin ulkomaalaistaustaisten yleisimmät lähtömaat.
Helsingin ulkomaalaistaustaisten yleisimmät lähtömaat.

Vuonna 2016 ulkomaalaistaustaisten määrä kasvoi 5 010 hengellä eli 5,6 prosenttia. Kasvuprosentti oli alhaisin kymmeneen vuoteen, mutta silti lähes kolme neljäsosaa kaupungin väestönkasvusta tuli ulkomaalaistaustaisista.

Vuoden 2017 alussa helsinkiläisten ulkomaalaistaustaisten yleisimmät taustamaat olivat entinen Neuvostoliitto, Viro, Somalia, Irak ja Kiina. Vuoden 2016 aikana eniten kasvoi aasialaistaustaisten ja afrikkalaistaustaisten helsinkiläisten määrä.

Vieraskielisiä muutti Helsingistä muualle Helsingin seudulle ja erityisesti Vantaalle

Vuonna 2016 Helsinki sai ulkomaista muuttovoittoa vieraskielisistä suunnilleen saman verran kuin vuotta aikaisemmin. Sen sijaan vieraskielisten muuttovoitto muualta Suomesta kasvoi. Seudun sisäisessä vieraskielisten muuttoliikkeessä Helsinki kuitenkin menetti 772 asukasta, mikä oli enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Muuttotappio on ollut vuodesta 2007 selvästi vuosituhannen alkua korkeammalla tasolla. Vieraskieliset muuttivat Helsingistä erityisesti Vantaalle.

Eniten muuttovoittoa arabiankielisistä ja tappiota vironkielisistä

Vuonna 2016 Helsinki sai eniten muuttovoittoa arabiankielisistä, somalinkielisistä sekä venäjänkielisistä. Venäjänkielisten ja somalinkielisten nettomuutto oli samaa suurusluokkaa kuin edeltävänä vuonna, mutta muuttovoitto arabiankielisistä kasvoi.

Vuonna 2016 vironkielisten muuttotappio Helsingistä oli 230 henkeä. Vielä kymmenen vuotta sitten muuttovoitto vironkielisistä oli noin 500 henkeä vuodessa, ja huippuvuonna 2012 muuttovoitto oli kasvanut lähes 1 000 henkeen. Tämän jälkeen muuttovoitto vironkielisistä lähti jyrkkään laskuun. Vielä vuonna 2015 muuttovoitto oli kuitenkin vielä 241 henkeä.

Ulkomaalaisten työntekijöiden osuus siivoojista merkittävä

Monissa ammattiryhmissä ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden osuus kaikista työntekijöistä on merkittävä. Vuonna 2014 toimisto- ja laitossiivoojista sekä linja-auton- ja raitiovaununkuljettajista ulkomaalaistaustaisia oli lähes puolet. Lisäksi ravintolanjohtajista, siivoustyön esimiehistä ja talonrakentajista ulkomaalaistaustaisia oli yli kolmasosa kaikista työntekijöistä. Etenkin ulkomaalaistaustaisia siivoojia, talonrakentajia ja ravintola- ja suurtalouskokkeja on määrällisestikin paljon. Esimerkiksi vuonna 2014 ulkomaalaistaustaisia siivoojia oli Helsingissä 4 129. Helsingin kaikista työllisistä ulkomaalaistaustaisia oli joka kymmenes.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja teemasta ja verkkosivustosta:
tutkija Jenni Erjansola, puh. 09 310 36365, e-mail: jenni.erjansola(at)hel.fi

Viestinnän yhteyshenkilö:
tiedottaja Tero Lahti, puh. 09 310 36376, e-mail: tero.j.lahti(at)hel.fi

Kuvat

Helsingin ulkomaalaistaustaisten yleisimmät lähtömaat.
Helsingin ulkomaalaistaustaisten yleisimmät lähtömaat.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikkö on kaupunkitutkimuksen asiantuntija. Tutkimuksen kohteina ovat asuminen, elinolot, alue- ja kuntatalous, kansalaisten osallisuus ja kaupunkikulttuuri. Yksikkö huolehtii myös kaupungin tilastotoiminnan perustietovarannoista ja tilastotietokannoista, tilastojulkaisuista, kirjasto- ja tietopalvelusta sekä Helsinki Region Infosharesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin Tukkutorin ja Teurastamon alueen innovaatiokilpailu käynnistyy12.10.2018 13:36Tiedote

Tänään starttaavassa Tukkutorin ja Teurastamon kaikille avoimessa innovaatiokilpailussa haetaan palveluiden ja monipuolisen yritystoiminnan kehittämiseen uusia ideoita ja jo pidemmälle kehitettyjä ratkaisuja. Parhaille ehdotuksille myönnetään 1 000 - 50 000 euroa uusien palvelu- ja tuoteinnovaatioiden pilotointiin talven ja kevään 2019 aikana. Lisäksi innovatiivisimpien ideoiden jatkokehitystä edistetään hankkimalla tutkimusta ja lisäselvityksiä sekä järjestämällä mentorointia muun muassa kansainvälistymiseen.

5G-ilmanlaatutiedon tuottamiseen 4,6 miljoonan euron EU-rahoitus Helsingille ja Helsingin yliopistolle11.10.2018 14:09Tiedote

Helsingin kaupungin vetämä ilmanlaadun mittaamiseen ja parantamiseen liittyvä HOPE-hanke valittiin rahoitettavaksi EU:n Urban Innovative Actions (UIA) -ohjelmasta. Avointa testialustaa, kattavaa sensoridataa, verkkoteknologiaa ja suomalaista huippuosaamista hyödyntämällä hankkeessa luodaan edellytyksiä uusille palveluille ja uudelle liiketoiminnalle. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 5,7 miljoonaa euroa, josta EU-tuki kattaa 4,6 miljoonaa euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme