Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin väkiluku ylittää 700 000 asukasta vuonna 2025

Jaa

Helsingin kaupunginkanslian uuden väestöennusteen perusvaihtoehdon mukaan Helsingin väestö kasvaa 650 000 asukkaaseen tänä vuonna ja 822 000 asukkaaseen vuonna 2050. Nopean kasvun vaihtoehdon mukaan Helsingissä olisi vuonna 2050 jo 860 000 asukasta.

Helsinkiin ja Helsingin seudulle on laadittu uusi väestöennuste vuoteen 2050 asti. Helsingin alueittainen väestöennuste ulottuu puolestaan vuoteen 2030. Molemmat ennusteet on laadittu myös ruotsinkieliselle väestölle.

Vuosittain helsinkiläisten määrä kasvaa noin 7 000 – 8 000 asukkaalla

Vuosittaisen väestönkasvun ennustetaan Helsingissä olevan 7 000 – 8 000 asukasta 2030-luvullle saakka. Tämän jälkeen väestönkasvu alkaa hidastua kuolleiden määrän kasvaessa. Väestönkasvukehityksen perusvaihtoehto on uudessa ennusteessa selvästi edellistä ennustetta korkeampi, koska Helsingin rakentamismahdollisuuksia pidetään hyvänä ja asumisen kysynnän ennustetaan suuntautuvan edelleenkin kaupunkimaisille alueille.

Sekä päivähoito-, koulu- että eläkeikäisten määrä kasvaa

Varhaiskasvatusikäisten määrä alkoi kasvaa 10 vuotta sitten. Kasvun ennakoidaan myös jatkuvan 2030-luvun alkuvuosiin asti. Peruskouluikäisten määrä kääntyi puolestaan nousuun 2010-luvun alussa, ja kasvun ennustetaan jatkuvan 2030-luvun jälkipuolelle saakka.

Varhaiskasvatukseen tulevan ikäluokan kasvu on nyt syntyvyyden alenemisen vuoksi aikaisempaa hitaampaa, mutta kasvun ennakoidaan kuitenkin olevan 2020-luvulla lähes 500 vuodessa. Peruskouluikäisten määrän kasvaa lähivuosina erittäin nopeasti, jopa yli 1 500:lla vuodessa.

Eläkeikäisten eli yli 65-vuotiaiden määrä kasvaa vuosittain yli kahdella tuhannella 2030-luvun alkuun saakka, ja yli 75-vuotiaiden kasvu on 2020-luvun alkupuolella jopa 3 000 vuodessa. Työikäisten määrän kasvun ennustetaan jatkuvan nykyisen suuruisena 2030-luvulle saakka. Tästä kasvusta suuri osa saadaan maahanmuutosta.

Helsingin tärkeimmät kasvualueet ovat Jätkäsaaressa, Kalasatamassa, Kruunuvuorenrannassa ja Pasilassa

Vuoteen 2030 saakka laaditun alueittaisen väestöennusteen tärkeimmät kasvualueet ovat suurilla projektialueilla Jätkäsaaressa ja Kalasataman-Sompasaaren alueella, Kruunuvuorenrannassa ja muualla Laajasalossa sekä Pasilassa. Näille alueille tulee yli puolet Helsingin 90 000 asukkaan kasvusta seuraavan 12 vuoden aikana. Muita tärkeitä kasvualueita ovat Kuninkaantammi, Malmin lentokenttä, Patolan ja Veräjämäen alue, Hernesaari, Koskela, Herttoniemen yritysalue ja Mellunmäki.

Ruotsinkielisen väestön määrä nousee vuoteen 2030 mennessä lähes 40 000:een

Helsingin 36 200 hengen ruotsinkielinen väestö on kasvanut tällä vuosikymmenellä 1 160 hengellä, ja väestön ennustetaan kasvavan vuoteen 2030 mennessä 38 300:een. Sekä varhaiskasvatus- että kouluikäisten ruotsinkielisten määrät kasvavat nykyisestä. Ruotsinkielisten lasten määrää kasvattaa se, että sellaisissa pariskunnissa, joissa nainen on muuta kuin ruotsia äidinkielenään puhuva, lapsi rekisteröidään useimmiten ruotsinkieliseksi.

Ruotsinkielisten määrän ennustetaan kasvavan erityisesti Eteläisessä, Keskisessä ja Kaakkoisessa suurpiirissä. Eteläisessä ja Keskisessä suurpiirissä ruotsinkielisten määrän ennustetaan kasvavan vuoteen 2030 mennessä 700-800 hengellä ja Kaakkoisessa vajaalla 500 hengellä. Erityisesti Jätkäsaaren, Kalasataman ja Laajasalon alueiden oletetaan vetävän myös ruotsinkielistä väestöä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja julkaisusta:

järjestelmäpäällikkö Pekka Vuori, p. 09 310 36300, e-mail: pekka.vuori@hel.fi

Viestinnän yhteyshenkilö:

tiedottaja Tero Lahti, p. 09 310 36376, e-mail: tero.j.lahti@hel.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikkö on kaupunkitutkimuksen asiantuntija. Tutkimuksen kohteina ovat asuminen, elinolot, alue- ja kuntatalous, kansalaisten osallisuus ja kaupunkikulttuuri. Yksikkö huolehtii myös kaupungin tilastotoiminnan perustietovarannoista ja tilastotietokannoista, tilastojulkaisuista sekä kirjasto- ja tietopalvelusta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin Tukkutorin ja Teurastamon alueen innovaatiokilpailun pilotit käynnistymässä18.3.2019 13:46:46 EETTiedote

Lokakuussa 2018 julkistetussa Tukkutorin ja Teurastamon innovaatiokilpailussa haettiin palvelujen ja monipuolisen yritystoiminnan kehittämiseen uusia ideoita ja ratkaisuja. Kilpailuehdotuksia kertyi noin 60, joista pilotoitavaksi valikoitui seitsemän parhaaksi arvioitua. Lisäksi ideasarjassa palkittiin neljä ehdotusta. Pilottitoteutukset ovat parhaillaan käynnistymässä ja jatkuvat toukokuun loppuun asti.

Apulaispormestari Vesikansa puhui New Yorkissa Helsingin maksuttomasta ehkäisystä15.3.2019 11:44:04 EETTiedote

Helsingin sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa puhui torstaina 14. maaliskuuta New Yorkissa järjestetyssä Helvi Sipilä -seminaarissa Helsingin maksuttomasta ehkäisystä alle 25-vuotiaille. Vesikansa korosti puheenvuorossaan erityisesti nuorten itsensä osallisuutta maksuttoman ehkäisyn aloittamisessa ja myös sen toteutuksessa. Vesikansa nosti puheenvuorossaan esiin poliittisten nuorisojärjestöjen roolin ensin kuntalaisaloitteen tekemisessä maksuttomasta ehkäisystä nuorille ja myöhemmin niiden tärkeän roolin valtuustoaloitteen käsittelyssä. -On innostavaa päästä kertomaan Helsingin kokemuksista. Puheenvuoron jälkeen yleisöstä löytyi ihmisiä, joita kiinnosti nostaa mallia esiin myös heidän omissa yhteisöissään, Sanna Vesikansa kertoo. Helvi Sipilä -seminaari on perinteikäs suomalaisten naisjärjestöjen järjestämä oheistapahtuma YK:n naisten asemaa käsittelevän toimikunnan istunnon aikana. Vajaan viikon kestävän matkan aikana Vesikansa on myös tavannut New Yorkin apul

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme