Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Helsingin vankilassa erityistoimia 17.3. korona-altistumisen takia

Jaa

Helsingin vankilassa on tapahtunut vankien keskinäinen altistumistilanne, jossa 15 vankia on altistunut koronavirukselle. Altistumisen takia on tehty tarvittavat karanteenitoimet ja altistuneiden aiheuttamat mahdolliset jatkotartunnat selvitetään PCR-testauksella. Vangeilla on ollut mahdollisuus olla yhteyksissä läheisiin.

Vankilan henkilöstöä on ohjeistettu asianmukaisista suojautumistoimenpiteistä. Eristystoimenpiteet on tehty suositusten mukaisesti ja toimintamalleista on sovittu Vankiterveydenhuollon tartuntataudeista vastaavan lääkärin kanssa.

Kaikissa vankiloissa on tehty valmiussuunnitelmat koronaepidemian varalle.

Rikosseuraamuslaitoksen valmiusryhmä seuraa koronaviruksen tartuntatilannetta yhteiskunnassa sekä vankiloissa ja yhdyskuntaseuraamustoimistoissa viikoittaisissa kokouksissa. Tarvittaessa varaudutaan uusiin toimenpiteisiin alueilla ja yksiköissä viranomaisohjeistuksia noudattaen. Alueilla on myös paikalliset valmiusryhmät.

Valmiuspäällikkö Anssi Vuosalmen mukaan Rikosseuraamuslaitos on pystynyt välttymään laajemmilta tartunnoilta koronaepidemian aikana rajoitus- ja torjuntatoimilla. Nyt tartuntatautitilanne on heikentynyt voimallisesti koko yhteiskunnassa, joka näkyy väistämättä myös Rikosseuraamuslaitoksen toiminnassa.

Uusien vankeusrangaistusten aloitusten yhteydessä tehdyissä koronavirusteissä on havaittu viime viikkoina aiempaa enemmän korovirustartuntoja, joita vangit ovat saaneet siviilistä. Tilanne osoittaa osaltaan koronavirustilanteen heikentymisen koko yhteiskunnassa.

Muuttunut tilanne lisää merkittävästi vankilaepidemian riskiä myös Suomessa.

Lisätiedot:

Rikosseuraamuslaitos, valmiuspäällikkö Anssi Vuosalmi, p. 029 56 88450

Helsingin vankilan johtaja Eeva Säisä, p. 029 56 82126

Vankiterveydenhuollon vastaava ylilääkäri Hanna Hemminki-Salin, p. 029 524 5551

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Lintulahdenkatu 5
00530 HELSINKI

029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi

Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Låg vaccinationstäckning bland de intagna gör att restriktioner i kontakterna vidmakthålls3.8.2021 12:42:24 EEST | Tiedote

Vaccinationstäckningen bland Brottspåföljdsmyndighetens klienter i fängelserna ligger på 20 till 50 procent när det gäller den första dosen, och så få som 0 till 6 procent har fullt vaccinationsskydd. Bland de över 18 år ute i samhället har 80 procent och mer fått en första dos och drygt 40 procent har fullföljd vaccination. De intagna har en avsevärt lägre benägenhet att ta vaccinet jämfört med samhället i övrigt, och andelen dem som frivilligt vill vaccinera sig ligger kring 50 procent. För vaccinationer i fängelserna ansvarar Enheten för hälso- och sjukvård för fångar.

Vankien heikko rokotekattavuus edellyttää edelleen kontaktien rajoittamista3.8.2021 11:48:44 EEST | Tiedote

Rokotekattavuus on Rikosseuraamuslaitoksen asiakkailla vankiloissa 20-50 prosenttia ensimmäisen rokotteen osalta ja täysi rokotussuoja on vasta 0-6 prosentilla vangeista. Kaikilla 18-vuotiailla suomalaisilla rokoteaste on yli 80 prosenttia vähintään yhden annoksen osalta ja yli 40 prosentilla on täysi rokotesuoja. Vankien rokotehalukkuus on merkittävästi muuta yhteiskuntaa alhaisempi ja noin 50 prosenttia vangeista on halukkaita ottamaan vapaaehtoisen rokotteen. Vankiloissa rokottamisesta vastaa Vankiterveydenhuollon yksikkö.

Vantaan vankilan toiminnassa laajoja lyhytaikaisia rajoituksia koronaviruksen takia28.6.2021 16:39:40 EEST | Tiedote

Vantaan vankilassa on todettu vankilan sisäinen koronavirustartunta virkamiehillä. Tilanteen laajuus ei ole vielä selvillä, mutta laajemman leviämisen vaara on ilmeinen. Vankilassa rajoitetaan ta­paa­mis­ia ja toi­min­to­ja 28.6.2021-12.7.2021. Val­vo­mat­to­mat ta­paa­mi­set kes­key­te­tään 19.7. saak­ka ja poistumisluvat 12.7. saakka. Rajoituksista luovutaan välittömästi, kun rajoitukset eivät ole enää välttämättömiä. Rajoitustoimet on tarkoitettu lyhytkestoisiksi ja vain tilanteen selvittämisen ajaksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme