Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Helsingin varhaiskasvatuksen asiakasmaksuperusteet muuttuvat tammikuusta 2018 alkaen

Jaa

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksuperusteet muuttuvat valtakunnallisesti 1.1.2018 alkaen. Varhaiskasvatusmaksuihin vaikuttavat perheen tulorajat ja maksuprosentit, jotka molemmat muuttuvat. Muutoksen jälkeen perheen toisesta varhaiskasvatuksessa olevasta lapsesta maksu on nykyisen 90 % sijaista 50 % kokoaikaisen varhaiskasvatuksen maksusta. Varhaiskasvatuksen maksuista alin (27e/lapsi) ja ylin (290e/lapsi) pysyvät ennallaan.

Maksut määräytyvät perheen tulojen ja perhekoon perusteella, ja hallituksen esityksessä kaikkien perheiden tulorajoja nostetaan. Näin alennetaan erityisesti pieni- ja keskituloisten perheiden varhaiskasvatuksen asiakasmaksuja. Isoimmat maksualennukset kohdistuvat monilapsisiin perheisiin.

Helsingissä on ollut käytössä kuntakohtainen sisarusalennus. Kasvatus- ja koulutuslautakunta käsittelee asiakasmaksuperusteiden määräytymistä Helsingissä tammikuun lautakunnassa.

”Tavoitteemme on Helsingissä nostaa varhaiskasvatuksen osallistumisastetta ja maksujen aleneminen osaltaan auttaa tätä tavoitetta. Helsingin kaupunkistrategian mukaan eriarvoistumista vähentää erityisesti laadukas opetus ja varhaiskasvatus”, sanoo Kasvatus ja koulutus -toimialan varhaiskasvatusjohtaja Satu Järvenkallas.

Tulorajat ja maksuprosentit

Tarkempi tieto tulorajoista ja maksuprosentteista löytyy liitteestä sekä kaupungin verkkosivuilta.

Muutokset laskutuksessa

Koska tulorajat nousevat, suurimmalla osalla varhaiskasvatusmaksut laskevat. Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala on informoinut perheitä tarkistamaan tulotietonsa, sillä varhaiskasvatuksessa oleville lapsille tehdään uusi maksupäätös perheiden toimittamilla tiedoilla maaliskuun lopussa. Jos tulot pysyvät samoina, tämä ei vaadi perheiltä toimenpiteitä. Jos tulot ovat muuttuneet, perhe toimittaa tulotositteet osoitteella:

Kasvatus ja koulutus
Asiakasmaksut ja laskutus
PL 3001
00099 Helsingin kaupunki

Vuoden 2018 varhaiskasvatusmaksujen arvioidut laskutusajankohdat

Uudistuvat asiakasmaksuperusteet viivästyttävät alkuvuoden 2018 laskutusta. Suunniteltu aikataulu keväälle 2018 on seuraava:

  • Joulukuu 2017 laskutetaan normaalisti tammikuussa.
  • Tammikuu 2018 laskutetaan maaliskuussa.
  • Helmikuu 2018 laskutetaan huhtikuun alussa.
  • Maaliskuu 2018 laskutetaan huhtikuun lopussa.
  • Huhtikuu 2018 laskutetaan toukokuussa. Huhtikuusta alkaen laskutus normaalissa aikataulussa eli edellinen kuukausi laskutetaan seuraavana kuukautena.

Lisätietoja

Eeva Tiihonen
varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, puh. 09 310 58499, eeva.tiihonen@hel.fi, (3.-5.1.)

Satu Järvenkallas
varhaiskasvatusjohtaja, puh. 09 310 43368, satu.jarvenkallas@hel.fi (8.1. lukien)

Asiakasmaksut
taloussihteeri Pia Jurvanen, pia.jurvanen@hel.fi, puh. 09 310 46995 (3.-5.1.) asiakasmaksupäällikkö Arja Juvonen, arja.juvonen@hel.fi, puh. 09 310 41846 (8.1. lukien)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mediaa palvelee

tiedottaja Mervi Kopomaa-Weymarn
puh. 09 310 43360
mervi.kopomaa-weymarn@hel.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä #HelsinkiOppii ja #LastenHelsinki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Helsinki Education Week valtaa pääkaupungin marraskuussa – mukana yli 100 tapahtumaa16.10.2018 13:00Tiedote

Kaikkien aikojen ensimmäinen Helsinki Education Week järjestetään 5.–9.11. Tapahtumakokonaisuus tekee näkyväksi helsinkiläisissä päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa tehtävää työtä. Viikon aikana eri puolilla Helsinkiä järjestetään yli 100 oppimiseen liittyvää tapahtumaa. Suuri osa ohjelmasta järjestetään yhdessä kansainvälisten oppimisen asiantuntijoiden ja kehittäjien kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme