Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Helsingin varhaiskasvatuksen asiakasmaksuperusteet muuttuvat tammikuusta 2018 alkaen

Jaa

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksuperusteet muuttuvat valtakunnallisesti 1.1.2018 alkaen. Varhaiskasvatusmaksuihin vaikuttavat perheen tulorajat ja maksuprosentit, jotka molemmat muuttuvat. Muutoksen jälkeen perheen toisesta varhaiskasvatuksessa olevasta lapsesta maksu on nykyisen 90 % sijaista 50 % kokoaikaisen varhaiskasvatuksen maksusta. Varhaiskasvatuksen maksuista alin (27e/lapsi) ja ylin (290e/lapsi) pysyvät ennallaan.

Maksut määräytyvät perheen tulojen ja perhekoon perusteella, ja hallituksen esityksessä kaikkien perheiden tulorajoja nostetaan. Näin alennetaan erityisesti pieni- ja keskituloisten perheiden varhaiskasvatuksen asiakasmaksuja. Isoimmat maksualennukset kohdistuvat monilapsisiin perheisiin.

Helsingissä on ollut käytössä kuntakohtainen sisarusalennus. Kasvatus- ja koulutuslautakunta käsittelee asiakasmaksuperusteiden määräytymistä Helsingissä tammikuun lautakunnassa.

”Tavoitteemme on Helsingissä nostaa varhaiskasvatuksen osallistumisastetta ja maksujen aleneminen osaltaan auttaa tätä tavoitetta. Helsingin kaupunkistrategian mukaan eriarvoistumista vähentää erityisesti laadukas opetus ja varhaiskasvatus”, sanoo Kasvatus ja koulutus -toimialan varhaiskasvatusjohtaja Satu Järvenkallas.

Tulorajat ja maksuprosentit

Tarkempi tieto tulorajoista ja maksuprosentteista löytyy liitteestä sekä kaupungin verkkosivuilta.

Muutokset laskutuksessa

Koska tulorajat nousevat, suurimmalla osalla varhaiskasvatusmaksut laskevat. Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala on informoinut perheitä tarkistamaan tulotietonsa, sillä varhaiskasvatuksessa oleville lapsille tehdään uusi maksupäätös perheiden toimittamilla tiedoilla maaliskuun lopussa. Jos tulot pysyvät samoina, tämä ei vaadi perheiltä toimenpiteitä. Jos tulot ovat muuttuneet, perhe toimittaa tulotositteet osoitteella:

Kasvatus ja koulutus
Asiakasmaksut ja laskutus
PL 3001
00099 Helsingin kaupunki

Vuoden 2018 varhaiskasvatusmaksujen arvioidut laskutusajankohdat

Uudistuvat asiakasmaksuperusteet viivästyttävät alkuvuoden 2018 laskutusta. Suunniteltu aikataulu keväälle 2018 on seuraava:

  • Joulukuu 2017 laskutetaan normaalisti tammikuussa.
  • Tammikuu 2018 laskutetaan maaliskuussa.
  • Helmikuu 2018 laskutetaan huhtikuun alussa.
  • Maaliskuu 2018 laskutetaan huhtikuun lopussa.
  • Huhtikuu 2018 laskutetaan toukokuussa. Huhtikuusta alkaen laskutus normaalissa aikataulussa eli edellinen kuukausi laskutetaan seuraavana kuukautena.

Lisätietoja

Eeva Tiihonen
varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, puh. 09 310 58499, eeva.tiihonen@hel.fi, (3.-5.1.)

Satu Järvenkallas
varhaiskasvatusjohtaja, puh. 09 310 43368, satu.jarvenkallas@hel.fi (8.1. lukien)

Asiakasmaksut
taloussihteeri Pia Jurvanen, pia.jurvanen@hel.fi, puh. 09 310 46995 (3.-5.1.) asiakasmaksupäällikkö Arja Juvonen, arja.juvonen@hel.fi, puh. 09 310 41846 (8.1. lukien)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mediaa palvelee

tiedottaja Mervi Kopomaa-Weymarn
puh. 09 310 43360
mervi.kopomaa-weymarn@hel.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala


Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä #HelsinkiOppii ja #LastenHelsinki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Helsingfors växer och behöver fler lärare – över 300 lediga ordinarie tjänster19.1.2018 14:26Tiedote

Ansökningstiden för ordinarie lärartjänster vid Helsingfors stads grundskolor och gymnasier pågår som bäst. Det finns över 300 lediga tjänster, av dessa 42 i de svenska skolorna. Ansökningstiden går ut den 29 januari och anställningen börjar i augusti. Antalet barn och unga ökar betydligt i Helsingfors. Det behövs lärare såväl för nya uppdrag som i stället för dem som går i pension.

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 23.1.18.1.2018 16:28Tiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu ensi viikon tiistaina 23.1.. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla: https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/paatoksenteko/lautakunnat-ja-johtokunnat/kasvatus-ja-koulutus-asiakirja?ls=11&doc=Kasko_2018-01-23_Kklku_1_El Esityslistalla on muun muassa seuraavat esitykset: 4 Ammatillisen koulutuksen positiivisen diskriminaation määrärahan käyttöperiaatteet Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala esittää, että kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää hyväksyä seuraavat käyttöperiaatteet ammatilliselle koulutukselle myönnetyn 500 000 euron positiivisen diskriminaation (PD) määrärahan jakamiselle: PD-määräraha kohdennetaan ammatillisiin perustutkintoihin, joissa 1. vieraskielisten opiskelijoiden suhteellinen osuus on suuri ja / tai 2. runsaasti tukea tarvitsevien opiskelijoiden suhteellinen osuus on suuri ja 3. läpäisyaste on alhainen. Euromääräinen määräraha kohdennetaan tutkintoihin opiskelijamä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme