Helsingin yliopisto

Helsingin yliopisto: Puutumme seksuaaliseen häirintään

Jaa
Helsingin tutkijanaiset on selvittänyt seksuaalista häirintää yliopistoissa kyselyllä. Kyselyn tulosten mukaan puolet vastanneista naisista ja kolmannes miehistä on kokenut seksuaalista häirintää. 437 vastaajan joukossa on sekä henkilökuntaa että opiskelijoita. 69 prosenttia vastaajista on Helsingin yliopistosta. Kyselyn perusteella erityisesti nuoret naiset ovat seksuaalisen häirinnän kohteena.

-Tulokset ovat huolestuttavia ja niiden pohjalta on syytä toimia. Meidän on vaikutettava siihen kulttuuriin, joka mahdollistaa tämän kaltaisen valta-aseman väärinkäytön. Lisäksi meidän on parannettava viestintää siten, että häirintää kokeneet tai nähneet tietäisivät aina, kehen olla yhteydessä. Suhtaudumme seksuaaliseen häirintään aina vakavasti, ja tämä on viestini myös häirintää kokeneille. Rohkaisen heitä olemaan yhteydessä yliopiston häirintäyhdyshenkilöihin, jotta voimme ryhtyä selvittämään näitä tapauksia, hallintojohtaja Esa Hämäläinen sanoo.

Kyselyyn vastanneet työntekijät voivat olla yhteydessä häirintäyhdyshenkilöihin, esimieheen tai työsuojeluvaltuutettuun. Opiskelijat voivat olla yhteydessä opettajaan, laitoksen johtoon tai häirintäyhdyshenkilöön. Yliopiston jokaisen opettajan velvollisuus on puuttua häirintään.

Tähän mennessä tapauksia on tullut yliopiston tietoon suhteellisen vähän. Joinain vuosina tapauksia ei ole tullut tietoon lainkaan, joinain vuosina niitä on tullut useampia. Häirinnästä on kysytty henkilöstöltä säännöllisesti työhyvinvointikyselyiden yhteydessä. Työhyvinvointikyselyssä kysymys häirinnästä kattaa muun muassa epäasiallisen kohtelun, kiusaamisen ja seksuaalisen häirinnän.

- Meillä on selvät toimintaohjeet epäasiallisen kohtelun ja häirinnän tapauksia varten. Kaikki tietoon tulevat tapaukset selvitetään ja niihin puututaan. Jokaisella opiskelijalla ja työntekijällä on oikeus turvalliseen ja viihtyisään työ- ja opiskeluympäristöön, Hämäläinen toteaa.

Lisätietoja yliopiston tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyöstä
(ml ohje epäasiallisen kohtelun ja häirinnän ehkäiseminen Helsingin yliopistossa).

Lisätietoja Helsingin tutkijanaisten kyselystä (kyselyn tuloksia päivitetään sivulle 19.3.)

Lisätiedot:

Hallintojohtajan haastattelupyynnöt:
Suvi Reijonen
p. 050 544 7508
suvi.reijonen@helsinki.fi

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye