Helsingin yliopisto

Helsingin yliopisto: Seuraavan hallituksen painopisteeksi osaamisen lisääminen

Jaa

Helsingin yliopiston #siksitiede-kampanja käynnistyy tänään 29.11. Kampanjalla viestitään kaikille suomalaisille ja erityisesti päättäjille siitä, mihin tutkimusta ja tutkimukseen perustuvaa opetusta tarvitaan. Yliopistoilla on myös yleinen sivistystä edistävä merkitys.

-Maailma ja sitä myötä ihmisten ja ympäristön tarpeet muuttuvat tulevaisuudessa yhä nopeammin. Emme vielä tiedä, mihin kaikkiin kysymyksiin tarvitsemme ratkaisun 50 vuoden kuluttua. Se on kuitenkin varmaa, että tulevien haasteiden ratkaiseminen vaatii pitkäjänteistä tutkimusta. Siksi tarvitsemme tiedettä, sanoo Helsingin yliopiston rehtori Jari Niemelä.

Suomalaisten osaamista täytyy lisätä

Helsingin yliopisto on julkaissut näkemyksensä siitä, minkälaista tiede- ja korkeakoulupolitiikkaa seuraavalla hallituskaudella 2019-2023 tarvitaan, jotta yliopistot voivat tuottaa sivistystä ja hyvinvointia jatkossakin.

Tehtävää riittää, sillä Suomessa koulutustason nousu on pysähtynyt nuorissa ikäryhmissä. Tämä on kansainvälisessä vertailussa poikkeuksellinen ilmiö.

- Suomella ei ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin rakentaa tulevaisuutta korkean osaamisen varaan. Siksi meillä on edessä mittava urakka: vähintään puolella nuorista aikuisista pitää jatkossa olla korkeakoulututkinto, kun nyt lukema on 41 %. Korkeakoulutusta tulee myös avata vielä enemmän kaikkien saataville koko väestön osaamisen kasvattamiseksi sekä lisätä laadukasta digitaalista opetusta. Koska näiden tavoitteiden toteutumiseen tarvitaan myös resursseja, koulutukseen ja tutkimukseen pitää investoida jatkossa entistä enemmän.

Tiede hyödyntää yhteiskuntaa monin tavoin:

-Yhtäältä tutkimustieto synnyttää suoraan innovaatioita ja kaupallistettavia tuotteita ja palveluita, toisaalta uusi tieto hyödyttää yhteiskuntaa laajemmin esimerkiksi kun kehitetään peruskoulua tai suojellaan Itämerta. Ilman tiedettä yhteiskuntamme ei kehity, Niemelä sanoo.

Helsingin yliopiston näkemyksiä seuraavalle hallituskaudelle:

-Tehdään tarvittavat tulevaisuusinvestoinnit tutkimukseen ja korkeakoulutukseen.
-Nostetaan Suomi yhdessä osaamisen ykkösmaaksi
-Helpotetaan kansainvälisten tutkijoiden ja opiskelijoiden asettumista Suomeen
-Lisätään tutkimuksen hyödyntämistä päätöksenteossa

Lisätiedot:

Helsingin yliopiston rehtori
Jari Niemelä
puh. 02941 22211

Vaikuttajaviestinnän päällikkö
Suvi Reijonen
suvi.reijonen@helsinki.fi
puh 050 544 7508

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Kansainvälinen tutkimus auttoi lopettamaan peltosirkun metsästyksen Ranskassa23.5.2019 08:55:38 EESTTiedote

Suomessa äärimmäisen uhanalainen peltosirkku on ollut Ranskassa perinteinen kulinaristinen herkku. Luonnonsuojelujärjestöt ovat vastustaneet sen laitonta, mutta silti jatkunutta metsästystä pitkään, ja vuonna 2016 Euroopan komissio määräsi Ranskan lopettamaan metsästämisen harjoittamisen ja vei asian lintudirektiivin vastaisena EU:n tuomioistuimeen. Euroopan laajuinen tutkimus osoitti, että Ranskassa tapahtuva perinteinen peltosirkun metsästys on kestämätöntä. Ranskan valtio päätti tämän tutkimuksen tulosten perusteella suojella peltosirkun tiukasti ja saada metsästyksen loppumaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme