Helsingin yliopisto

Helsingin yliopisto vaikuttaa EU:n Horisontti Eurooppa -tutkimusohjelmaan Brysselissä

Jaa

Helsingin yliopisto järjestää Brysselissä marraskuussa kaksi kutsutapahtumaa. Tilaisuudet ovat osa laajempaa tapahtumasarjaa, jossa suomalaiset yliopistot ja näiden edustajat esittävät tulevaisuuden näkemyksiään ja ehdotuksiaan EU:n tutkimuksen- ja innovaatioiden rahoitusohjelmaan Horisontti Eurooppaan.

- Helsingin yliopistolla ja muilla suomalaisilla yliopistoilla on tarjota huippututkimukseen pohjautuvia ratkaisuja globaaleihin haasteisiin, ja niiden hyödyntäminen voi olla merkittävässä roolissa Eurooppaa kehitettäessä, sanoo Helsingin yliopiston rehtori Jari Niemelä.

Tapahtumasarja pohjautuu yliopistojen ja Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI:n kannanottopaperiin.

Climate, Food and Natural Resources 19.11.

Helsingin yliopisto järjestää yhdessä Turun yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston kanssa Euroopan parlamentissa 19.11. tapahtuman  teemalla Climate, Food and Natural Resources. Helsingin yliopiston puolesta tilaisuuden avauksesta vastaa tutkimuksesta vastaava vararehtori Paula Eerola ja puheenvuoron aiheesta ”Environmental Grand Challenges and Comprehensive Monitoring of Interactions Between the Planet’s Surface and Atmosphere” pitää professori Tuukka Petäjä.

-Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen, maapallon kasvavan väestön ruokaturva, luonnonvarojen kestävä käyttö ja luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen ovat yhä suurempia haasteita, joihin vastaamiseen tarvitaan tutkimusta ja kansainvälistä yhteistyötä. Tavoitteenamme on, ei enempää eikä vähempää, kuin kääntää maapallon tuleva kehitys parempaan suuntaan, muistuttaa vararehtori Paula Eerola.

Tapahtumassa nostetaan esiin muun muassa ilmastonmuutoksen tutkimus ja ratkaisut, kestävät energiamuodot ja ruokaketjut, biolähtöiset innovaatiot sekä yhteiskunnan kyky sopeutua ilmastonmuutokseen. Aiheiden priorisoinnista EU-tasolla kertoo muun muassa se, että ilmastonmuutoksen torjumiseen on alustavasti varattu peräti 35 prosenttia Horisontti Eurooppa -ohjelman vajaan 100 miljardin euron kokonaisbudjetista. Ruokatutkimukseen ja luonnonvaratutkimukseen irrotetaan puolestaan noin 10 miljardia euroa EU:n yhteisistä maatalouspolitikan määrärahoista. Panostuksen tavoitteena on tukea eurooppalaisen maatalouspolitiikan uudistamista vahvistamalla alan tutkimus -ja innovaatiotoimintaa.  

Increasing Healthy Life Years 22.11.

Helsingin yliopisto vastaa myös yhdessä Itä-Suomen yliopiston kanssa Suomen pysyvässä edustustossa 22.11. järjestettävästä ”Increasing Healthy Life Years” -tapahtumasta.

Terveyden ja hyvinvoinnin tutkimukseen liittyvässä tilaisuudessa keskitytään siihen, miten suomalaisissa yliopistoissa tehty tutkimus voi ratkoa Euroopan laajuisia terveydenhuollon kehittämisen haasteita. Keskustelussa nousevat esiin erityisesti teemat liittyen eurooppalaisten terveisiin elinvuosiin, aivotutkimukseen sekä terveystiedon tuottamiseen ja terveysdatan hallinnointiin. Mukana Helsingin yliopistosta ovat tilaisuuden vetäjänä rehtori Jari Niemelä sekä Suomen molekyylilääketieteen instituutin (FIMM) johtaja Mark Daly puheenvuorollaan ”Finnish medical and population data: powering predictive medicine and disease prevention”.

Yhteystiedot:

Helsingin yliopiston rehtori Jari Niemelä
puh. 02941 22211

Helsingin yliopiston vararehtori Paula Eerola
puh. 02941 22237

Lisätietoja:

Moonshots of the 2020s - How to make the most of the missions of Horizon Europe?: http://www.unifi.fi/brussels/

Climate, Food and Natural Resources 19.11: http://www.unifi.fi/wp-content/uploads/2018/11/CLIMATE_FOOD_NATURAL_RESOURCES_Programme_20181119.pdf

Increasing Healthy Life Years 22.11: http://www.unifi.fi/wp-content/uploads/2018/10/HEALTH_Programme_20181122.pdf

Unifin tiedote: The preparations for Horizon Europe proceed, Finnish universities organise a series of high-level seminars to share their vision on the missions – “We must unite our forces in turning science and technology for the benefit of people and society” http://www.unifi.fi/tiedotteet/preparations-horizon-europe-proceed-finnish-universities-organise-series-high-level-seminars/

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Norjan Barentsinmeren öljyonnettomuuksien riskienhallinta kaipaa huomattavaa uudistamista14.6.2019 11:26:25 EESTTiedote

Helsingin yliopistossa äskettäin valmistuneessa tapaustutkimuksessa tarkastellaan erilaisia tapoja kartoittaa öljyonnettomuusriskejä Norjan Barentsinmerellä, jossa öljynetsintä ja poraaminen on vastikään sallittu uusilla alueilla. Tutkimuksessa osoitetaan, että tarvitsemme pikaisesti uusia tapoja sisällyttää erilaisia riskikehyksiä ja erinäisiä tiedon muotoja monimutkaisten sosioekologisten riskien riskinhallintaprosesseihin.

Kokemukset terveydenhuollosta värittävät suhtautumista genomitutkimuksiin12.6.2019 15:00:07 EESTTiedote

Vaikka ihmisillä on taipumus arvioida terveyteensä liittyviä riskejä optimistisesti, ihmisten arviot omista riskeistään heijastelevat myös todellisia riskitekijöitä. Esimerkiksi he, joiden perheessä on sydän- ja verisuonisairautta, diabetesta, syöpää tai masennusta, kokevat oman riskinsä sairastua kyseiseen tautiin keskimäärin suuremmaksi kuin muut. Tiedot ilmenevät Helsingin yliopiston väitöskirjatutkimuksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme