Helsingin yliopisto

Helsingin yliopiston avaruusfysiikka sai kansainvälistä huomiota ja avaruusfysiikan ryhmän johdettavakseen

Jaa

Avaruusfyysikko Lucile Turc lähtee johtamaan mysteeriaaltoja tutkivaa kansainvälistä tutkijaryhmää.

Kansainvälinen avaruustutkimuksen instituutti, International Space Science Institute, ISSI, on valinnut ensimmäistä kertaa Helsingin yliopiston avaruusfysiikan tutkijan johtamaan kansainvälistä tutkimusryhmää. Ryhmän vetovastuun sai vasta 29-vuotias ranskalaissyntyinen Marie Curie -tutkija Lucile Turc.

Lucile Turcin ryhmä yrittää selvittää arvoituksellisia aaltoja maapallon lähiavaruudessa. Nämä mysteeriaallot ovat yksi suurimpia avaruusfysiikan kysymyksiä. Niitä on tutkittu kymmeniä vuosia ilman kunnon vastauksia, sillä tähän mennessä käytettävissä ei ole ollut riittävän hyviä simulaatiomalleja ja kattavaa havaintoaineistoa.

- Kukaan ei tiedä, miten nämä sähkömagneettiset aallot matkaavat lähiavaruutemme läpi. Tiedämme, että aallot ovat kotoisin maan magneettikehän hallinnoiman alueen ulkopuolelta. Tiedämme myös, että ne jotenkin päätyvät magneettikehään, koska havaitsemme niitä siellä ja jopa maan pinnalla. Mutta mitä aalloille tapahtuu matkalla, se on tähän saakka ollut epäselvää. Näiden aaltojen ymmärtäminen on kriittisen tärkeää esimerkiksi maan säteily-ympäristön kannalta, Turc sanoo.

Vlasiator selittää, miten aallot syntyvät

Lähiavaruudesta tiedetään vähitellen koko ajan enemmän. Monet satelliitit ovat viime vuosina keränneet dataa sen eri kolkista, ja tämän lisäksi on kehitetty uusia suurteholaskentaa vaativia malleja. Paljon huomiota on saanut Helsingin yliopistossa kehitetty maailman tarkin lähiavaruutta mallintava Vlasiator-simulaatio, jonka avulla saadaan tarkka kuva aaltojen syntyprosessista lähiavaruudessa.

Yhdistämällä uudet havainnot ja Vlasiatorin tarjoama mallinnusvoima voidaan aaltojen kulkua viimein seurata tarkasti. Tätä varten tarvitaan kuitenkin laaja-alaista erityisasiantuntemusta lähiavaruuden eri alueista.

- Tässä Kansainvälisen avaruustutkimuksen instituutti, ISSI, on tärkeä. Sen avulla saadaan koolle maailman parhaat asiantuntijat, jotta mysteeri voidaan viimein selvittää, Lucile Turc sanoo.

Kansainvälisen avaruustutkimuksen instituutti on avaruuden syvällistä ymmärtämistä varten perustettu kansainvälinen organisaatio, missä havainnot, mallinnus ja laboratoriokokeet kohtaavat. Instituutti suosii tieteidenvälisyyttä ja verkostoitumista. Se valitsee vuosittain useiden ehdotusten joukosta kovassa kilpailussa ne ryhmät, jotka saavat ISSI-statuksen. Lucile Turcin ryhmäehdotus katsottiin olevan tieteellisesti aivan terävintä kärkeä.

- ISSI-statuksella pääsee tekemään maailman parhaiden kansainvälisten asiantuntijoiden kanssa töitä. Mahtavaa, että Lucile Turc saavutti tämän tärkeän statuksen, iloitsee Helsingin yliopiston laskennallisen avaruusfysiikan professori Minna Palmroth.

Lisätietoja:

Global Study of the Transmission of Foreshock ULF Waves into the Magnetosheath and the Magnetosphere, vetäjinä Turc ja Palmroth: http://www.issibern.ch/program/teams.html

Tutkimusryhmän internetsivut: http://www.issibern.ch/teams/foreshockulf/

Lucile Turcin verkkosivu: https://blogs.helsinki.fi/luciletu/

Yhteystiedot:

Tutkijatohtori Lucile Turc, @LucileTurc, 050 311 9499, lucile.turc@helsinki.fi (englanniksi), professori Minna Palmroth, @MinnaPalmroth, 050 311 1950, minna.palmroth@helsinki.fi (suomeksi)

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Kissojen ja koirien bakteerien antibioottiresistenssi on vähentynyt16.11.2018 09:38Tiedote

Kissojen ja koirien bakteereiden vastustuskyky antibiooteille on vähenemässä monen vuoden jälkeen. Tilanteen paranemiseen on todennäköisesti vaikuttanut antibioottien vähentynyt käyttö. Vaikka kehitys on ollut valoisampaa, monien antibioottien kohdalla vastustuskykyisten kantojen osuus on edelleen liian suuri ja aktiivisia toimia tarvitaan, kertoo Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan kliinisen mikrobiologian laboratorio. Seurantatieto on kerätty vuosilta 2014–2017.

Yksin asuvan kohtuullinen minimibudjetti on noin 1 400 euroa kuukaudessa15.11.2018 10:13Tiedote

Esimerkkitalouksien välttämättömien kulujen yhteissumma kuukaudessa vaihtelee pääkaupunkiseudulla yksin asuvien alle 45-vuotiaiden noin 1 380 eurosta kahden vanhemman ja kolmilapsisen perheen noin 4 250 euroon. Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksessa on selvitetty, mitä tavaroita ja palveluita kuluttaja tarvitsee, jotta tulee toimeen, voi ylläpitää terveyttä ja voi kokea osallistuvansa yhteiskunnalliseen toimintaan Suomessa.

Tervakapitalismi mullisti kainuulaisten elämän 1800-luvulla14.11.2018 15:24Tiedote

Tutkimuksen mukaan tervatalous asemoitui 1800-luvun Kainuuseen erityisessä historiallisessa kontekstissa. Tervakapitalismin muotoutumista määrittivät kapitalistisen maailmanjärjestelmän, Suomen suurruhtinaskunnan ja Pohjois-Suomen talousalueen yhteiskunnallisten rakenteiden sekä toimijoiden voimasuhteet. Lähes vuosisadan jatkunut tervakapitalismi mullisti perin pohjin kainuulaisten elämän ja luontokäsitykset.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme