Helsingin yliopisto

Helsingin yliopiston Avoin yliopisto aloittaa yhteistyön Vantaan lukioiden kanssa

Jaa

Avoimen yliopiston ja Vantaan lukioiden yhteistyö käynnistyy kesällä 2019. Avoimen yliopiston opintotarjonnasta on nyt myös aiempaa helpompaa löytää lukiolaisille soveltuvat kurssit.

Kuva: Ari Aalto
Kuva: Ari Aalto

Lukioiden ja korkeakoulujen yhteistyö on tällä hetkellä mielenkiintoisessa kehitysvaiheessa. Syksyllä 2019 tulee voimaan uusi lukiolaki (714/2018), joka velvoittaa lukiot yhteistyöhön korkeakoulujen kanssa. Myös korkeakoulujen tulossopimuksissa vuosille 2017–2020 on sovittu yhteistyön kasvattamisesta toisen asteen koulutuksen järjestäjien kanssa. Yhteisenä tavoitteena on saada nopeutettua korkeakouluopintoihin siirtymistä lukion jälkeen.

Avoimessa yliopistossa ovet opintoihin ovat kaikille auki ikään katsomatta ja myös lukioyhteistyön nimissä halutaan olla etunenässä helpottamassa tutustumista korkeakouluopintoihin. Saman tavoitteen jakaa Vantaan sivistystoimi, joka on halunnut tarttua etujoukoissa mahdollisuuteen tarjota vantaalaisille nuorille maistiaisia mahdollisista tulevista korkeakouluopinnoista. Yhteisen päämäärän kautta syntyi Avoimen yliopiston ja Vantaan lukioiden yhteistyöpilotti, jossa Vantaan sivistystoimi tarjoaa valikoituja Avoimen yliopiston opintoja Vantaan lukiolaisille kesällä 2019 ja lukuvuonna 2019–2020.

Pilotti käynnistyy kesällä

Pilotti käynnistyy jo kesällä, vaikka uusi lukiolaki tulee virallisesti voimaan vasta syksyllä. Näin saadaan arvokkaita kokemuksia siitä, miten yhteistyötä voidaan jatkossa kehittää. Opetustoimen suunnittelija Eeva Ahtee Vantaan sivistystoimesta toteaa, että lukiolaisille kesä on ensisijaisesti palautumista ja rentoutumista varten. Korkeakouluopintojen suorittaminen kesälomalla on kuitenkin oiva mahdollisuus esimerkiksi niille opiskelijoille, jotka eivät ole kesätöissä ja kaipaavat lomailun rinnalle uudenlaista tekemistä.

– Vantaan lukiot haluavat tarjota opiskelijoilleen mahdollisuuden tutustua korkeakouluopintoihin jo lukioaikana. Näin voidaan helpottaa opiskelijoiden lukion jälkeisiä opiskeluvalintoja sekä työelämään suuntautumista. Tavoitteena on, että opiskelija saa aidon käsityksen siitä, mitä opiskelu korkeakoulussa tarkoittaa. Samalla voidaan kasvattaa ymmärrystä alasta, joka opiskelijaa kiinnostaa.

Opintotarjonnasta helppo löytää kaikille lukiolaisille soveltuvat opintojaksot

Vantaan lukioiden kanssa toteutettavan pilotin lisäksi Avoimessa yliopistossa on muutakin ajankohtaista käynnissä lukioyhteistyön tiivistämiseksi. Lukiolaisten kautta maan on nyt helppo löytää Avoimen yliopiston opintotarjonnasta myös lukiolaisille soveltuvat opintojaksot, jotka ovat pääsääntöisesti tieteenalaan johdattelevia.

  • Avoimen yliopiston opetushausta löytyy uutena hakukriteerinä soveltuvuus lukiolaisille.
  • Merkintä soveltuvuudesta lukiolaisille löytyy kyseisten jaksojen opinto-ohjelmista.
  • Tulevien opintojen ennakkotietolistauksissa on lisätietona soveltuvuus lukiolaisille.

Avoimen yliopiston johtaja Susanna Niinistö-Sivuranta toivottaa lukiolaiset tervetulleiksi opiskelemaan Avoimessa yliopistossa.


– Tutustumalla Avoimen yliopiston kautta opintoihin korkeakoulussa voi oikeasti löytää oman polkunsa ja oivaltaa, mitä haluaa tavoitella. Opinnot avaavat aivan uusia näkemyksiä ja kokemuksia! Tervetuloa siis etsimään ja löytämään tulevaisuuden osaamista.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Saija Saarinen
Koulutusasiantuntija, Helsingin yliopiston Avoin yliopisto
02941 28304, saija-leena.saarinen@helsinki.fi

---

Ystävällinen terveisin

Anna Maria Peltonen
tiedeviestinnän asiantuntija
Helsingin yliopisto
maria.peltonen@helsinki.fi, 050 406 2047

Kuvat

Kuva: Ari Aalto
Kuva: Ari Aalto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Norjan Barentsinmeren öljyonnettomuuksien riskienhallinta kaipaa huomattavaa uudistamista14.6.2019 11:26:25 EESTTiedote

Helsingin yliopistossa äskettäin valmistuneessa tapaustutkimuksessa tarkastellaan erilaisia tapoja kartoittaa öljyonnettomuusriskejä Norjan Barentsinmerellä, jossa öljynetsintä ja poraaminen on vastikään sallittu uusilla alueilla. Tutkimuksessa osoitetaan, että tarvitsemme pikaisesti uusia tapoja sisällyttää erilaisia riskikehyksiä ja erinäisiä tiedon muotoja monimutkaisten sosioekologisten riskien riskinhallintaprosesseihin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme