Helsingin yliopiston kemian laitokselle uusi oppimisympäristö

Jaa
Kemianteollisuus ry, kemianteollisuuden yritykset sekä Helsingin yliopiston valtakunnallinen kemian opetuksen keskus perustavat yliopiston kemian laitokselle uudenlaisen oppimisympäristön. Hankkeen taustalla on Kemira Oyj:n Kemian luokka-toiminta sekä valtakunnallisen Kemian opetuksen keskuksen ja kemian laitoksen yhteistyö koulujen, opettajien ja nuorten kanssa.

Uudenlainen nk. kemian luokka -toiminta palvelee peruskoulun alaluokkia, yläluokkia ja lukiota. Ajatuksena on kehittää opetusta ja oppimista sekä tukea positiivista kuvaa kemiasta, sillä kemian alan koulutusvaihtoehdot ovat houkuttelevat! Toiminta pohjaa valtakunnallisten opetussuunnitelmien mukaiseen kokeelliseen laboratoriotyöskentelyyn, jossa hyödynnetään kemian sisältöjä ja sovellutuksia osana oppilaiden arkea. Työtä koordinoi Kemian opetuksen keskus.

Kemian luokassa oppiminen perustuu ajattelun taitojen kehittämiseen uusinta kemian opetuksen tutkimusta hyödyntäen. Uusilla palveluilla tuetaan koulujen oppimisympäristön laajentamista ja kemian sovellutusten luontevaa tutkimista. Toiminta liittyy kiinteästi koulussa tapahtuvaan opetukseen. Samalla yritykset ja yliopisto tukevat tulevaisuuden osaamispotentiaalia osana yhteiskuntavastuutaan.

Kemian luokka tarjoaa myös opettajien täydennyskoulutusta ja kursseja sekä leirejä lapsille ja nuorille. Palvelut ovat käytettävissä molemmilla kotimaisilla kielillä.

Kouluille palvelut ovat maksuttomia. Rahoittajina ovat Helsingin yliopiston kemian laitos, Kemianteollisuus ry sekä kemian alan yritykset. Mukana on myös oppimateriaali-ja laitevalmistajia.

Kemian luokan avajaisia vietetään perjantaina 19.9.2008. Oppilas-ja opettajaryhmiä vastaanotetaan marraskuun alusta lähtien. Yleinen vierailumalli koostuu kemian laitoksen opiskelun ja tutkimuksen esittelystä, tutustumisesta yhteen tutkimusalueeseen, kokeellisen laboratoriotyön suorittamisesta ja/tai molekyylimallinnuksesta.

Kemian luokka -toimintaa kehitetään yhteistyössä luonnontieteen ja matematiikan sekä teknologian opetukseen edistämiseen keskittyvän valtakunnallisen LUMA-keskuksen kanssa.

Helsingin yliopiston kemian laitoksella kouluyhteistyötä tutkimuslaboratorioiden ja koulujen välillä on tehty 1980-luvulta alkaen. Vuodesta 2001 alkaen toimintaa on vahvistettu perustamalla kemian opettajankoulutusyksikkö ja sen yhteyteen Kemian opetuksen keskus, joka toimii yhteistyössä LUMA-keskuksen kanssa. Yksikön myötä pedagoginen ote on korostunut.

 

Katso www.helsinki.fi/kemianluokka (19.9.2008 alkaen) ja http://www.chemind.fi/files/chemind/osaaminen/Kemiatnn08ohjelmakutsuun.pdf

Lisätietoja:

prof. Markku Räsänen, Helsingin yliopisto, kemian laitos, puhelin 191 50281

yliopistolehtori Maija Aksela, Helsingin yliopisto, Kemian opetuksen keskus, kemian laitos, puhelin 050 514 1450

koordinaattori Maria Vänskä, Helsingin yliopisto, Kemian opetuksen keskus, kemian laitos, puhelin 050 536 1709

Ystävällisin terveisin

Minna Meriläinen, tiedottaja, (09) 191 51042

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye