Helsingin yliopisto

Helsingin yliopiston operatiivinen tulos 2022 yhdeksän miljoonaa miinuksella

Jaa
Täydentävän rahoituksen tuotot nousivat ennätykseensä, 320 miljoonaan euroon. Tulosta rasittivat erityisesti voimakkaasti kasvaneet energiakulut.

Helsingin yliopiston vuoden 2022 operatiivinen tulos eli tulos ilman sijoitustoiminnan ja varainhankinnan vaikutusta oli yhdeksän miljoonaa euroa alijäämäinen. Energiakustannukset nousivat yhdeksän miljoonaa euroa edellisvuodesta ja olivat yhteensä lähes 20 miljoonaa euroa. Sähkökustannukset nousivat yli 160 prosenttia ja lämmityskustannukset lähes 30 prosenttia.

– Energiakulujen ja palkkojen nousu, samoin kuin korkean inflaation vaikutus hintoihin, ovat kasvattaneet yliopiston kuluja. Yliopistoindeksi korjaa tilannetta takautuvasti vasta vuodesta 2024 alkaen. Ennustamme tuloksemme painuvan lähes 20 miljoonaa euroa miinukselle vuonna 2023, yliopiston kvestori Marjo Berglund sanoo.

Inflaatio on jatkunut korkeana myös kuluvana vuonna. Tätä korjaa yliopistoindeksi vasta vuonna 2025. Tästä syystä myös vuoden 2024 tulosennuste on lähes 20 miljoonaa euroa miinuksella.

Varainhankinnan, sijoitus- ja rahoitustoiminnan tappio oli 43 miljoonaa euroa, mikä painoi yliopiston kokonaistuloksen 52 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Sijoitus- ja rahoitustoiminnan tulokseen sisältyi 72 miljoonaa euroa sijoitusinstrumenttien arvonmuutoksia. Sijoitukset kirjataan tilinpäätökseen opetus- ja kulttuuriministeriön taloushallinnon koodiston mukaisesti markkina-arvoin.

Täydentävä rahoitus teki ennätyksensä

Perusrahoitus kasvoi vajaa kahdeksan miljoonaa euroa vuodesta 2021. Täydentävän rahoituksen osalta kulunut vuosi oli huippuvuosi. Täydentävä rahoitus nousi ensimmäisen kerran yli 300 miljoonaan euroon ollen 320 miljoonaa euroa. Täydentävään rahoitukseen sisältyvät investointiavustukset 3,4 miljoonaa euroa.

Tutkimusrahoituksen osuus täydentävästä rahoituksesta oli 239 miljoonaa euroa ja siitä Suomen Akatemian osuus 123 miljoonaa euroa. Suomen Akatemian rahoitus kasvoi seitsemän miljoonaa euroa verrattuna edelliseen vuoteen. Tämä johtuu suureksi osaksi menestyksestä vuoden 2020 rahoituspäätöksissä, jolloin Suomen Akatemia jakoi ennätysmäärän rahoitusta. Suomen Akatemian rahoituksen kasvu liittyi hallituksen lisätalousarvioihin sekä EU:n elpymisvälinerahoitukseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin yliopiston kvestori Marjo Berglund, marjo.berglund@helsinki.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme