Helsingin yliopisto

Helsingin yliopiston rehtori Jukka Kola: Yliopistoindeksin palauttaminen ensi vuodelle tärkeää

Jaa

Hallitus valmistautuu ensi viikon kehysriiheen erityisesti siitä näkökulmasta, miten osaajapulaan vastataan jotta talouden kasvu ei jäisi osaajien puutteesta kiinni. Yliopistojen perusrahoituksen korjaamisen tulisi olla osa riihen koulutuspakettia. Hallituksen tulisi palauttaa yliopistoindeksi käyttöön vuodelle 2019.

Vuosikymmenten aikana tehdyt sijoitukset ovat tuottaneet kauttaaltaan korkeatasoisen koulutusjärjestelmän. Pohja on kuitenkin rapautumassa, koska yliopistojen perusrahoitus on niukentunut koko 2010-luvun.

-Yliopistojen rahoitus on saatava kasvu-uralle, jotta menestymisemme ei jäisi osaamisesta kiinni. Verrokkimaissamme tämä on ymmärretty: muissa Pohjoismaissa ja esimerkiksi Ranskassa, Saksassa ja Hollannissa on panostettu koulutukseen ja tutkimukseen viime vuosina. Tämä hallitus voi aloittaa yliopistojen perusrahoituksen korjaamisen palauttamalla yliopistoindeksin vuodelle 2019, sanoo Helsingin yliopiston rehtori Jukka Kola.

Yliopistojen rooli tulee tulevaisuudessa vain kasvamaan, kun korkean osaamisen merkitys yhteiskunnassa korostuu.

-Tutkintokoulutuksen lisäksi tarvitaan enenevässä määrin myös elinikäistä kouluttautumista ja digitalisaation hyödyntämistä erityisesti opetuksessa. Hallitus on myös 2030-visiotyössä ottanut tavoitteeksi korkeakoulutettujen osuuden nostamisen puoleen nuoresta ikäluokasta. Kaikki tämä vaatii rahoitusta tulevina vuosina, Kola huomauttaa.

Nykyisen ja edellisen hallituksen yliopistoindeksin leikkaukset vähentävät vuonna 2019 Helsingin yliopiston tuloja 32 miljoonaa euroa ja apteekkikompensaation poisto lisäksi 30 miljoonaa euroa. Kumulatiivisesti indeksileikkaukset ja apteekkikompensaation poisto vähentävät tuloja 250 miljoonaa euroa vuoteen 2019 mennessä. Tämän seurauksena Helsingin yliopisto on joutunut irtisanomaan lähes 400 henkilöä ja pienentämään käytössä olevia tiloja.

Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFIn, Arenen, Sivistystyönantajien, SAMOKin ja SYLin kannanotto kehysriihessä tarvittavista osaamispanostuksista:

Lisätiedot:

Tietopyyntöjen ja haastatteluiden koordinaatio
Suvi Reijonen
Vaikuttajaviestinnän asiantuntija
Helsingin yliopisto
p. 050 544 7508
suvi.reijonen@helsinki.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

GSK ja Sanofi mukaan merkittävään suomalaiseen FinnGen-geenitutkimushankkeeseen22.1.2019 14:00Tiedote

GSK ja Sanofi ovat liittyneet mukaan FinnGen-tutkimuskonsortioon. FinnGen on laaja julkisen ja yksityisen sektorin yhteinen tutkimushanke, jonka tavoitteena on tuottaa geneettistä tietoa 500 000 suomalaisesta biopankkinäytteen antajasta. Genomitiedon yhdistäminen terveystietoihin mahdollistaa tutkimuksen tavoittelemat tieteelliset läpimurrot, paremman ymmärryksen sairauksien syntymekanismeista ja uusien hoitokeinojen kehittämisen.

Koirien pelon ja ihmisten mielenterveyshäiriöiden taustalla samoja tekijöitä21.1.2019 14:51Tiedote

Professori Hannes Lohen ryhmä on tunnistanut yli kolmensadan saksanpaimenkoiran aineiston avulla kaksi geenialuetta, joista toinen liittyy koirien pelokkuuteen ja toinen ääniarkuuteen. Pelokkuuteen liitetty geenialue vastaa ihmisten kromosomin 18 aluetta, joka on liitetty erilaisiin psykiatrisiin sairauksiin. Ääniarkuuteen liitetty alue sisältää puolestaan useita ihmisten ja koirien käyttäytymiseen sekä psykiatrisiin sairauksiin liittyviä geenejä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme