Helsingin yliopisto

Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu täyttää 150 vuotta

Jaa

Helsingin yliopiston opetusharjoittelukoulu Viikissä juhlii tänä vuonna 150-vuotista taivaltaan. Tyttökouluna aloittaneen opinahjon polkua leimaavat koulutuksen tasa-arvo ja tiivis yhteys opettajankoulutuksen kehitykseen.

Viikin normaalikoulun lukion ykkösluokkalaiset opiskelevat ranskaa opettaja Taina Arkimon (takana) kanssa. Kuva: Veikko Somerpuro
Viikin normaalikoulun lukion ykkösluokkalaiset opiskelevat ranskaa opettaja Taina Arkimon (takana) kanssa. Kuva: Veikko Somerpuro

Viikin normaalikoulun historia ulottuu vuoteen 1869, jolloin se aloitti Suomen ensimmäisenä suomenkielisenä tyttökouluna Helsingin keskustassa. Helsingin yliopiston harjoittelukouluna se on toiminut vuodesta 1974.

Helsingin keskustan eri toimipaikkojen jälkeen koulu toimi pitkään Töölössä ja Haagassa, ja Helsingin yliopiston Viikin kampukselle se muutti vuonna 2003. Koulussa on oppilaita kaikilla oppiasteilla alakoulusta lukioon.

Viikin normaalikoulu on Helsingin yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan harjoittelukoulu. Se tarkoittaa, että Helsingin yliopistossa luokanopettajaksi, aineenopettajiksi ja erityisopettajiksi opiskelevat harjoittelevat opettamista koulun tavallisilla oppitunneilla.

Harjoittelukoulu ammentaa tutkimuksesta

Harjoittelukoulun toiminta on tutkimusperustaista, ja koulu toimii tiiviissä yhteistyössä Helsingin yliopiston kasvatuksen alan tutkijoiden kanssa.

– Koulun arjessa tämä näkyy niin että kokeilemme opetuksessa erilaisia menetelmiä ja kehitämme toimintaamme koko ajan, kertoo Viikin normaalikoulun lukion rehtori Reijo Honkanen.

– Tästä hyötyvät oppijat, jotka ovat kaiken työmme keskiössä: perusopetuksen oppilaat, lukion opiskelijat ja pedagogisia opintojaan suorittavat opetusharjoittelijat. Tarjoamme myös täydennyskoulusta opettajille Suomessa ja kansainvälisesti.

Helsingin yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan toinen harjoittelukoulu Helsingin normaalilyseo sijaitsee Punavuoressa Ratakadulla. Harjoitteluja tehdään myös pääkaupunkiseudun kenttäkouluverkostoon kuuluvissa kouluissa, päiväkodeissa ja muissa oppilaitoksissa, koska kaikki Helsingin yliopistossa opettajaksi opiskelevat eivät mahdu harjoittelemaan kahteen harjoittelukouluun.

Poimintoja huhtikuun juhlaviikon ohjelmasta

Viikin normaalikoulun juhlavuoden teemoina ovat koulun historia ja tulevaisuus, tasa-arvoinen koulutus ja hyvinvointi.

Lauantaina 30. maaliskuuta koululla on vanhempainyhdistyksen voimin järjestettävät Kevätkeikaus-myyjäiset. Tilaisuus on kaikille avoin. Yleisö pääsee tutustumaan koululle koottuun juhlanäyttelyyn.

Tiistaina 9. huhtikuuta järjestetään juhlasymposium kutsuvieraille teemalla Tasa-arvoista koulua 150 vuotta.

Torstaina 11. huhtikuuta koulussa juhlitaan nykyisten oppilaiden ja opiskelijoiden kesken. Ohjelmassa on toiminnallisia pajoja ja musiikkiesityksiä.

Lauantaina 13. huhtikuuta vietetään pääjuhlaa entisten ja nykyisten norssilaisten kesken Finlandia-talolla. Osa entisistä oppilaista kokoontuu jo päivällä luokkakokouksiin koululle.

Juhlakirja kertoo koulun historiasta

Viikin normaalikoulun historiasta julkaistaan keväällä juhlakirja Kasvun paikka. Helsingin yliopiston historian professori Laura Kolbe on kirjoittanut osuudet koulun historiasta vuodesta 1869 aina 1990-luvulle asti. FT Sari Aalto on kirjoittanut koulun uudemmista vaiheista 1990-luvulta tähän päivään. Laura Kolbe ja Sari Aalto ovat molemmat Viikin normaalikoulun entisiä oppilaita.

Juhlakirjan on toimittanut Viikin normaalikoulun äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Inkeri Hellström. Kirja julkistetaan koulun juhlasymposiumissa 9. huhtikuuta.

Median ilmoittautumiset ja juhlakirjan lehdistökappaleet

Median edustajat ovat lämpimästi tervetulleita seuraamaan juhlavuoden tilaisuuksia ja tutustumaan koulun toimintaan. Kasvun paikka -juhlakirjasta on mahdollista saada lehdistökappaleita toimitusten käyttöön.

Ilmoittautumiset tapahtumiin, kirjan lehdistökappaleet ja lisätiedot: Viikin normaalikoulun viestintävastaava Perttu Ervelius, perttu.ervelius@helsinki.fi, puhelin 050 349 9977

Lisätietoja juhlavuodesta Viikin normaalikoulun verkkosivuilla

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lukion rehtori Reijo Honkanen, reijo.honkanen@helsinki.fi, puhelin 040 588 2759

Viestintävastaava Perttu Ervelius, perttu.ervelius@helsinki.fi, puhelin 050 349 9977

Kuvat

Viikin normaalikoulun lukion ykkösluokkalaiset opiskelevat ranskaa opettaja Taina Arkimon (takana) kanssa. Kuva: Veikko Somerpuro
Viikin normaalikoulun lukion ykkösluokkalaiset opiskelevat ranskaa opettaja Taina Arkimon (takana) kanssa. Kuva: Veikko Somerpuro
Lataa
Viikin normaalikoulun seitsemäsluokkalaiset opiskelevat englantia. Helsingin yliopiston opettajaopiskelijat seuraavat tunnin kulkua taustalla. Kuva: Veikko Somerpuro
Viikin normaalikoulun seitsemäsluokkalaiset opiskelevat englantia. Helsingin yliopiston opettajaopiskelijat seuraavat tunnin kulkua taustalla. Kuva: Veikko Somerpuro
Lataa
Viikin normaalikoulun seitsemäsluokkalaiset englannin oppitunnilla. Kuva: Veikko Somerpuro
Viikin normaalikoulun seitsemäsluokkalaiset englannin oppitunnilla. Kuva: Veikko Somerpuro
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Nubbenin levyt – Taiteilija Lars-Gunnar Nordström jazzkeräilijänä -teoksen julkistustilaisuus 28.3.20.3.2019 14:35:23 EETKutsu

Lars-Gunnar ”Nubben” Nordström (1924–2014) oli ei-esittävän taiteen edelläkävijöitä Suomessa ja intohimoinen jazzmusiikin ystävä. Jazzharrastus syttyi vuonna 1941, kun hän kuuli radiosta Duke Ellingtonin kappaleen Mood Indigo. 1950-luvun lopulla Nordström ryhtyi keräämään vinyylialbumeja, joita lopulta karttui yli 11 000 kappaletta. Kaikkinensa Nordström hankki 16 000 äänilevyä. Vuonna 2015 L-G Nordströmin Säätiö lahjoitti hänen jazzkokoelmansa Kansalliskirjastolle. Nyt julkaistava teos Nubbenin levyt – Taiteilija Lars-Gunnar Nordström jazzkeräilijänä (Kansalliskirjasto 2019) kertoo keräilijästä, keräilemisestä, levykokoelmasta ja taiteesta – sekä tietenkin jazzista. Teoksen on kirjoittanut kulttuurihistorian tutkija Janne Mäkelä. Oheisartikkelien kirjoittajina ovat jazzhistorian asiantuntijat Pekka Gronow ja Matti Laipio. Teoksen julkaisutilaisuus järjestetään Kansalliskirjaston auditoriossa (Yliopistonkatu 1, Helsinki) torstaina 28.3. klo 14 alkaen. Ilmoittautumiset osoitteessa www.l

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme