Helsingin yliopisto

Helsingin yliopiston vuosijuhlaviikko huipentui pääministeri Sanna Marinin puheeseen

Jaa

Helsingin yliopiston vuosijuhlaviikko huipentui 26.3. pääministeri Sanna Marinin puheeseen. Puheessaan Marin nosti esille niin tutkitun tiedon merkityksen koronakriisin ratkaisemisessa kuin Suomen TKI-investointien tason nostamisen merkityksen.

PääministerSanna Marin totesi Helsingin yliopiston vuosijuhlapuheessa, että tieteellä on ollut merkittävä rooli reilu vuosi sitten alkaneen maailmanlaajuisen koronapandemian vastaisessa kamppailussa.  

– Tarvitsemme tutkimusta sekä pandemian että sen lyhyt- ja pitkäaikaisten vaikutusten ymmärtämiseksi ja hillitsemiseksi ja ei-toivottujen vaikutusten minimoimiseksi. Tieteen globaali luonne on ollut avainasemassa esimerkiksi rokotetutkimuksessa, Marin sanoo.  

Pääministerin mukaan korkeakoulujen roolia yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisijoina ja uusien ratkaisujen luojina ei voi liikaa korostaa. Siksi hallitus on Marinin mukaan kaudellaan jo panostanut koulutukseen, ja haluaa edelleen tehdä toimia koulutus- ja osaamistason nostamiseksi.  

– Suomen menestys, yhteiskunnallinen tasa-arvo ja globaali asema perustuvat korkeaan osaamiseen, koulutukseen ja tutkimukseen, Marin sanoo.  

Korkeaa osaamista voidaan vahvistaa myös panostamalla tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminaan. Suomen hallituksen tavoitteena on nostaa Suomen tutkimus- ja kehittämismenojen osuus nykyisestä runsaasta 2,7 prosentista 4 prosenttiin 2030 mennessä.  

– Tulen esittämään kaikille eduskuntapuolueille kutsun parlamentaariseen keskusteluun ja ehdottamaan, että käynnistämme parlamentaarisen työn Suomen TKI-investointien tason pitkäjänteiseksi nostamiseksi”, kertoi Marin.  

Helsingin yliopiston rehtori Sari Lindblom pitää pääministerin ehdotusta hyvänä.  

– Meitä kaikkia koskettavien globaalien haasteiden ratkaisemiseksi on tärkeää, että Suomi onnistuu nostamaan TKI-investoinnit vähintään neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta. Koronakriisin lisäksi uusia, tutkimuslähtöisiä ideoita tarvitaan myös ilmastonmuutoksen ja muiden globaalien haasteiden ratkaisemiseksi. On hyvä, että hallitus tahtoo panostaa asiaan pitkäjänteisesti, sanoo Lindblom. 

Katso koko pääministerin vuosijuhlapuhe täältä: https://www.youtube.com/watch?v=ovQitv0WWR4  

 

Yhteyshenkilöt

Tanja Remes, yhteyspäällikkö, Helsingin yliopisto
p. 050 415 0286
tanja.remes@helsinki.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Geenilöytö kytkee koiranpentujen vakavan epilepsian mitokondrioiden toimintahäiriöön13.4.2021 10:52:31 EEST | Tiedote

Helsingin yliopiston tutkimuksessa saatiin selville syy muutaman kuukauden ikäisten parsonrusselinterriereiden pentujen vaikeaan epilepsiaan ja kuolemaan. Muutos PITRM1-geenissä johtaa solun energiapumppujen, mitokondrioiden, toimintahäiriöön, jonka seurauksena jo pentujen aivoista tunnistettiin Alzheimerin taudista tuttuja beeta-amyloidikertymiä ja laajaa hermorappeumaa. Muutokset ihmisen PITRM1-geenissä aiheuttavat myös vakavan, mutta hitaasti etenevän aivosairauden.

Tutkimus osoittaa ADHD diagnoosin saaneiden aikuisten ja heidän lastensa suojaavan itseään monimutkaisten strategioiden avulla12.4.2021 08:24:45 EEST | Tiedote

ADHD diagnoosin saaneiden aikuisten ja heidän lastensa vuorovaikutusta ja kiintymyssuhteita on tutkittu vain vähän. Kasvatustieteen maisteri Milla Syrjäsen Helsingin yliopistossa tarkastettava väitöskirja tuo aiheeseen lisää tietoa ja laajentaa monialaista ymmärrystä ADHD diagnoosin saaneiden aikuisten ja heidän perheidensä yksilöllisistä tuen tarpeista.

Kaksostutkimus: Rasvan muutokset aiheuttavat lihavuudessa terveyshaittoja, lihaksen energiakoneistolla ei vastaavaa yhteyttä9.4.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Rasvakudoksen energiakoneiston toiminta alenee lihavuuden seurauksena voimakkaasti, osoittaa Helsingin yliopiston tuore kaksostutkimus. Tutkimuksessa rasvakudoksen mitokondriogeenit olivat lihavuudessa selvästi alentuneet, mutta lihaksen mitokondrioissa geenitason muutokset olivat vain vähäiset. Yhteys terveyshaittoihin löydettiin vain rasvan mitokondrioista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme