Helsingin yliopisto

Helsingin yliopistoon ennätysmäärä hakijoita

Jaa

Lähes 29 000 haki Helsingin yliopistoon eilen 28.3. päättyneessä yhteishaussa. Hakijamäärä kasvoi 25 prosenttia edellisvuodesta. Kasvu johtuu etenkin yhteisvalintaan kuuluvien hakukohteiden lisääntymisestä. Todistusvalinnan laajenemisella uusiin ohjelmiin näyttäisi myös olleen vaikutusta.

Hakijoita oli yhteensä 28 787 (2017: 23 174), joista kandiohjelmiin haki 27 745 henkilöä (2017: 22 120) ja maisteriohjelmiin 1 328 (2017: 1 284). Samaan aikaan päättyi myös yhteishakuun kuulumaton avoimen väylän hakuaika. Avoimen väylän kautta tuli 146 hakemusta.

Hakemusten määrä kasvoi selvästi edellisvuodesta. Kasvu johtuu osittain siitä, että sekä lääketieteellisillä aloilla että oikeustieteellisellä alalla siirryttiin yhteisvalintaan. Esimerkiksi lääketieteen yhteisvalinnassa voi nyt hakea samalla valintakokeella moneen eri yliopistoon. Aikaisemmin ei ollut mahdollista hakea samassa haussa useamman kuin yhden yliopiston lääketieteelliseen.

Hakijamäärät ja aloituspaikat hakukohteittain yliopiston verkkosivuilla

Tarkempia tilastoja muun muassa sukupuolijakaumasta, kielijakaumasta, ensikertalaisten ja ensisijaisten hakijoiden määrästä koostetaan hakukohdekohtaisesti ensi viikolla ja tiedot julkaistaan samalla verkkosivulla.

Todistusvalinta laajenee

Todistuksen perusteella valittavien määrä kasvaa tänä vuonna. Vakiintuneiden todistuksella valittavien hakukohteiden lisäksi todistusvalinta on ensimmäistä kertaa käytössä teologisessa tiedekunnassa sekä elintarviketieteiden ja ympäristö- ja elintarviketalouden kandiohjelmissamaatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa. Lisäksi kasvatustieteen kandiohjelman ruotsinkielisissä opintosuunnissa valinnan ensimmäinen vaihe on todistusvalinta.

Hakijamäärät kasvoivat jonkin verran niissä koulutusohjelmissa, jotka ottivat todistusvalinnan käyttöön ensimmäistä kertaa.

Koulutusohjelmat uudistuivat syksyllä 2017

Helsingin yliopistossa tehtiin merkittävä koulutusuudistus vuoden 2017 aikana. Koulutusohjelmien sisällöt uudistettiin ja suuri osa tutkinnoista muuttui monitieteisiksi. Opiskelemaan pyrkivät hakevat laajoihin kandiohjelmiin yksittäisten pääaineiden sijaan. Pää- ja sivuaineita ei enää ole.

Koulutusuudistus toi mukanaan myös sen, että opiskelijan ei tarvitse kandivaiheessa sitoutua yhteen tieteenalaan, vaan erikoistuminen valitaan vasta myöhemmin opintojen edetessä. Yhdestä kandiohjelmasta voi joustavasti hakeutua entistä useampaan maisteriohjelmaan. Tämä mahdollistaa aiempaa yksilöllisemmät opintopolut.

Yksittäisiä muutoksia hakijamääriin voi vielä tulla tietojen tarkastuksen yhteydessä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sini Saarenheimo, hakijapalveluiden päällikkö, sini.saarenheimo@helsinki.fi, p. 050 448 0840

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Öljyonnettomuuden sattuessa arktisella alueella suurimpina kärsijöinä olisivat jääkarhut ja merilinnut20.5.2019 14:43:15 EESTTiedote

Ilmastonmuutos aiheuttaa suurta painetta arktiselle luonnolle. Öljyonnettomuus tällä ainutlaatuisella ja herkällä alueella voi johtaa ympäristökatastrofiin. Helsingin yliopistossa tehdyn tutkimuksen perusteella jääkarhut ja merilinnut ovat suurimmassa riskissä öljyonnettomuuden sattuessa, mutta riski vaihtelee suuresti riippuen vuodon ajoituksesta ja vuotaneen öljyn ominaisuuksista.

Kansalliskirjasto avaa 2000 kirjaa yleisön ja tutkijoiden verkkokäyttöön16.5.2019 11:00:00 EESTTiedote

Kansalliskirjasto on digitoinut 1000 tietokirjaa avoimeen verkkokäyttöön ja 1000 kaunokirjaa tutkimus- ja opetuskäyttöön. Kirjat sijoittuvat kahteen verkkokokoelmaan ja ovat käytettävissä digi.kansalliskirjasto.fi -palvelussa vuoden 2021 loppuun asti. Tekijänoikeuksista on sovittu Kopioston ja kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanaston kanssa. Yhteishankkeen tavoitteena on avata verkkokäyttäjille ja tutkijoille asiantuntijoiden valitsemaa tieto- ja kaunokirjallisuutta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme