Helsingin yliopisto

Helsingin yliopistoon kaksi UNESCO-professoria

Jaa

YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCO on myöntänyt nimikkoprofessuurit Helsingin yliopiston professori emerita Hannele Niemelle ja professori Arto Kallioniemelle.

Professori emerita Hannele Niemi on nimitetty laadukkaan ja yhdenvertaisen koulutuksen ekosysteemin oppituolin haltijaksi (UNESCO Chair on Educational Ecosystems for Equity and Quality of Learning). Uskonnon didaktiikan professori Arto Kallioniemen vastuulla on ihmisoikeuskasvatuksen oppituoli (UNESCO Chair in Values, Dialogue and Human Rights in Education).

UNESCO-professorit edistävät järjestön tavoitteita yliopiston toimintamuotojen kautta: he verkostoituvat muiden professorien kanssa, käyvät kansainvälistä keskustelua konferensseissa, tuottavat uutta tietoa ja tekevät tutkimusyhteistyötä. Keskeisessä roolissa on tutkimustiedon välittäminen yhteiskunnan eri toimijoille.

Oppimisen laadussa vakavia ongelmia

– Maailmanlaajuisesti on jo saavutettu paljon siinä, että valtaosa lapsista pääsee kouluun. Suuri ongelma on se, että suuressa osassa maailmaa lapset eivät opi koulussa juuri mitään. Neljän vuoden päästäkään monet eivät osaa lukea eivätkä laskea, Hannele Niemi toteaa.

Oppimisen laadun heikkous tuli vahvasti esille Maailmanpankin marraskuussa julkistetussa raportissa. Ongelma koskee erityisesti Afrikkaa ja Etelä-Amerikkaa, mutta myös Aasiassa on maanosan sisällä suuria eroja.

Kaikille maailman lapsille on taattava tasa-arvoiset mahdollisuudet saada laadukasta opetusta.

– Hyvät opettajat luovat hyvän koulun. Jos opettajan arvostus on yhteiskunnassa heikkoa, se raunioittaa koko järjestelmän, Hannele Niemi sanoo.

Niemi on kulkenut maailmalla puhumassa laadukkaasta koulutuksesta viimeiset 15 vuotta. Suomella ja Helsingin yliopistolla on maailmalla hyvä maine. Niemi uskoo, että kansainvälisen yhteisön arvioima status antaa työlle vielä lisää painoarvoa.

Suomen vahvuuksia ovat tasa-arvo, mahdollisuus elinikäiseen oppimiseen ja se, että oppimisvaikeuksiin saa tukea ajoissa. Myös pelien hyödyntäminen oppimisen ongelmien ratkaisussa on monissa maissa uusi asia.

Globaalit kansalaiset luovat parempaa maailmaa

Professori Arto Kallioniemen tavoitteena on ihmisoikeuksien edistäminen ja ihmisten välisen rauhanomaisen vuorovaikutuksen lisääminen.

– Haluamme kouluttaa opettajia, joilla on voimakas kehitysoptimismi: usko siihen, että ihmisellä on mahdollisuus kehittyä ja ihmiskunta voi tulevaisuudessa paremmin. Globaaleina kansalaisina voimme luoda maailmaa, jossa ihmiset työskentelevät rauhanomaisesti kestävää kehitystä kunnioittaen.

Arto Kallioniemi toimii ihmisoikeusvaltuuskunnassa ja yhteistyössä Anna Lindh -säätiön, Rauhankasvatusinstituutin ja Unicefin kanssa. Hän virittelee yhteistyötä myös Intian Gujaratissa sijaitsevan Indian Institute of Teacher Educationin ja Etelä-Afrikan Potchefstroomin North-West Universityn kanssa.

Suomessa ennestään neljä UNESCO-professoria

Hannele Niemi ja Arto Kallioniemi ovat Helsingin yliopiston ensimmäiset UNESCO-professorit. He aloittavat nelivuotiset kautensa 1.1.2018. Suomeen on aikaisemmin saatu neljä UNESCO-professuuria: Tapio Katko, kestävä vesihuolto, Tampereen teknillinen yliopisto; Tapio Varis, globaali e-oppiminen, Tampereen yliopisto; Heikki Lyytinen, lukutaidon edistäminen, Jyväskylän yliopisto ja Markku Wilenius, koulutuksen tulevaisuuden tutkimus, Turun yliopisto. Maailmassa on kaikkiaan yli 700 UNESCO-oppituolia.

Uusien UNESCO-professorien kunniaksi järjestetään juhla 18.12.2017 klo 16.15–18.00 Helsingin yliopiston päärakennuksen pienessä juhlasalissa (Fabianinkatu 33, 4. krs). Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tervetuloa! Ilmoittautumiset 13.12. mennessä.

Lisätietoja:

Professori emerita Hannele Niemi, puhelin 040 555 8975, hannele.niemi@helsinki.fi

Professori Arto Kallioniemi, puhelin 0294129610, arto.j.kallioniemi@helsinki.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestinnän asiantuntija Suvi Uotinen, puhelin 050 329 0914, suvi.uotinen@helsinki.fi

Kuvat

Helsingin yliopiston professori emerita Hannele Niemi. Kuva: Linda Tammisto, Helsingin yliopisto
Helsingin yliopiston professori emerita Hannele Niemi. Kuva: Linda Tammisto, Helsingin yliopisto
Lataa
Helsingin yliopiston uskonnon didaktiikan professori Arto Kallioniemi
Helsingin yliopiston uskonnon didaktiikan professori Arto Kallioniemi
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 33
00014 Helsinki

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Helsingin yliopisto osallistuu globaalien kestävyysongelmien ratkaisemiseen perustamalla Kestävyystieteen instituutin17.1.2018 10:10Tiedote

Ilmastonmuutos, köyhyys, kaupungistuminen ja luonnon monimuotoisuuden ehtyminen ovat aikamme akuutteja kestävyysongelmia, joiden ratkaiseminen vaatii ratkaisuhakuista ja tieteidenvälistä tutkimusta. Kestävyystieteen instituutti (HELSUS) vastaa haasteeseen palkkaamalla kymmenen uutta professoria ja yhdistämällä lähes 200 tutkijaa kuudesta eri tiedekunnasta.

Sormenjälkitutkimusten laatu ja asiantuntijuus tärkeä osa rikostutkinnan luotettavia tuloksia15.1.2018 09:09Tiedote

Asiantuntijapalveluiden tuottamiseen käytettävien eri tietojärjestelmien ja tutkimusprosessien digitalisointi, standardit ja laatujärjestelmät, alati kasvava tieteellisten tutkimusten ja niiden tuottamien tulosten soveltamispaineet sekä myös maailmanlaajuinen verkostoituminen ja tietojen vaihtoon liittyvät haasteet tuottavat jatkuvasti uusia osaamisvaatimuksia ja palveluita eri asiantuntija-aloille. Haasteet koskettavat myös Keskusrikospoliisin Rikosteknistä laboratoriota ja siellä työskenteleviä sormenjälkiasiantuntijoita. Rikostekninen laboratorio on jo vuosia kehittänyt toimintaansa kohti yhtenäisiä ja läpinäkyviä toimintamalleja, kriteereitä ja työprosesseja sekä osaamisen pätevyysvaatimuksia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme