Helsingin yliopisto

Helsingin yliopistoon tavoitellaan maailman ensimmäistä farmasian kestävän kehityksen professuuria – farmasian opiskelijoilta heti mittava lahjoitus rahastoon

Jaa

Professuurin tavoitteena on vahvistaa farmasian kestävän kehityksen osaamista Suomessa ja maailmalla. Opiskelija- ja ainejärjestö Yliopiston farmasiakunta tukee professuuria 200 000 euron lahjoituksella.

Helsingin yliopiston farmasian tiedekunta on perustanut rahaston, jonka tuella tiedekuntaan tavoitellaan maailman ensimmäistä farmasian kestävän kehityksen professuuria. Rahaston pesämunaksi on saatu 200 000 euron lahjoitus farmasian opiskelija- ja ainejärjestö Yliopiston farmasiakunta YFK:lta.

– Ympäristöasioiden huomioiminen farmasian alalla on kasvamassa tulevaisuudessa, ja haluamme olla mukana kehittämässä alaa tähän suuntaan. Lisäksi YFK:n säännöissäkin on mainittu yhdistyksen yhdeksi tarkoitukseksi farmasian opetuksen kehittäminen, joten lahjoitus ajaa myös tätä asiaa. Mikäli professuuri toteutuu, tarjoaa se jäsenillemme mahdollisuuden tulla paremmiksi farmasian alan osaajiksi ympäristöasioissa, toteaa YFK:n puheenjohtaja Sanne Keskimäki.

Lahjoitus katetaan myymällä YFK:n sijoituksia.

– Emme ole viime vuosina käyttäneet sijoituksiamme mihinkään suuriin hankkeisiin, joten tämä sattui hyvään ajankohtaan. Halusimme tehdä näinkin suuren lahjoituksen ja olla apuna tukemassa hanketta, koska koemme kestävän kehityksen erittäin tärkeäksi ja jokaisen vastuulle kuuluvaksi asiaksi. YFK on opiskelijajärjestöksi varakas, ja minusta on hienoa, että voimme hyödyntää varallisuutta tällaiseen.

Lahjoitus ei ole ensimmäinen laatuaan, sillä YFK on satavuotisjuhliensa yhteydessä 1988 lahjoittanut tiedekunnalle myös biofarmasian professuurin.


Dekaani: farmasian kestävälle kehitykselle on maailmanlaajuinen tarve

– Väestön keski-iän kasvaessa lääkkeitä käytetään yhä enemmän, jolloin niitä päätyy jätevesiin lisääntyvässä määrin. Lääkeaineita ja niiden hajoamistuotteita leviää jätevesien mukana ympäristöön, eikä niiden vaikutuksia edes vielä täysin tunneta. Antibiootteja tuotetaan ja käytetään monissa maissa vastuuttomasti. Antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit leviävät helposti mantereelta toiselle ja myös ihmisten ja eläinten välillä, luettelee Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnan dekaani Jouni Hirvonen maailmanlaajuisia kipupisteitä, joita farmasian kestävän kehityksen professuurin myötä olisi mahdollisuus alkaa lievittää.

Kestävää kehitystä on farmasian tiedekunnassa painotettu ennen professuurisuunnitelmiakin. Kootummin sitä on edistetty vuodesta 2015, jolloin Helsinki Challenge -kilpailun yhteydessä perustettiin aiheeseen keskittynyt Generation Green -tiimi.

– Nyt haluamme farmasian kestävän kehityksen professuurin myötä ottaa vieläkin vankemman jalansijan kestävässä kehityksessä. Meiltä valmistuneet toimivat yhtä lailla lääkekehityksessä, viranomais- ja järjestötahoilla kuin suorissa kontakteissa lääkkeiden käyttäjiin. Osaamisen leviämistä kansainväliselle tasolle parantaa vuonna 2022 aloittava kansainvälinen maisteriohjelmamme, Jouni Hirvonen toteaa.

Farmasian kestävän kehityksen professuurin taustalla oleva rahasto luotiin viime keväänä, ja lahjoitusten keruu on parhaillaan käynnissä sekä Suomessa että kansainvälisesti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Farmasian tiedekunnan dekaani Jouni Hirvonen, jouni.hirvonen@helsinki.fi, puh. 040 505 1939

Yliopiston farmasiakunnan (YFK) puheenjohtaja Sanne Keskimäki, sanne.keskimaki@helsinki.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tiedeviestinnän asiantuntija Elina Raukko, elina.raukko@helsinki.fi, puh. 050 318 5302, @LifeSciHelsinki

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Maailmankuulu koulutusilmiö Elements of AI saa jatko-osan: Helsingin yliopisto ja Reaktor kannustavat ratkomaan tekoälyn avulla tosielämän ongelmia21.10.2020 08:00:00 EESTTiedote

Helsingin yliopisto ja teknologiayhtiö Reaktor julkaisevat tänään keskiviikkona jatko-osan Elements of AI -tekoälykurssille, jolla on jo yli puoli miljoonaa osallistujaa ympäri maailman. Kaikille avoin ja ilmainen kurssi tarjoaa opiskelijoilleen väylän tekoäly-yhteisöön ja auttaa ratkomaan arjen, työelämän ja yhteiskunnan haasteita tekoälyn avulla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme