Helsingin yliopisto

Helsingin yliopistosairaalassa kehitetty malli ennustaa entistä tarkemmin aivovammapotilaan toipumista

Jaa

Helsingin yliopistollisen sairaalan neurokirurgian yksikössä kehitetty pisteytysjärjestelmä ennakoi vaikeista aivovammoista kärsivien potilaiden toipumista paremmin kuin ennestään käytössä olevat mallit. Ennustemallien avulla voidaan parantaa aivovammapotilaiden hoitotuloksia ja hoidon kustannustehokkuutta.

Helsingin yliopistollisen keskussairaalan ja Tukholman Karoliinisen sairaalan yhteinen tutkimus osoitti, että Helsingissä kehitetty ”Helsinki CT score” -ennustemalli ennakoi vaikeista aivovammoista kärsivien potilaiden toipumista paremmin kuin ennestään käytössä oleviin luokituksiin perustuvat mallit. Tutkijat uskovat, että ennustemallien avulla voidaan parantaa aivovammapotilaiden hoitotuloksia ja hoidon kustannustehokkuutta.

Vaikea aivovamma (TBI, traumatic brain injury) on maailmanlaajuisesti yleinen kuolinsyy ja myös yleinen syy pysyvään vammautumiseen. Aivovamma syntyy yleensä yllättävässä tilanteessa, tapaturman tai väkivallan seurauksena. Vanhemmilla ihmisillä yksi merkittävä aivovammojen syntyyn vaikuttava tekijä on veren hyytymiseen vaikuttava lääkitys.

Aivovamman diagnostiikassa käytetään tietokonetomografiakuvausta (TT), joka osoittaa, onko kallon sisällä kirurgisesti hoidettavia verenvuotoja. Menetelmällä aivoista saadaan suuri määrä ohuita leikekuvia, jotka sisältävät runsaasti informaatiota. Näiden kuvien tulkitseminen on haastavaa, varsinkin kun yleensä löydetään useita erilaisia päänsisäisiä verenvuotoja. Kuvien tulkintaa varten on sen vuoksi kehitetty erilaisia luokituksia, jonka avulla löydökset ovat helpompi ryhmitellä ja tulkita. Yleisiä käytössä olevia luokituksia ovat muun muassa ”Rotterdam CT score” ja ”Marshall CT classification”.

– Käytössä olevat luokitukset perustuvat melko vanhoihin potilasmateriaaleihin ja ovat osoittautuneet epätarkoiksi. Tämän vuoksi ryhdyimme muutama vuosi sitten kehittämään omaa Helsinki CT score -luokitusta, ja myös Tukholman Karoliinisen sairaalan neurokirurgian yksikkö kehitti oman luokituksensa (Stockholm CT score), kertoo dosentti Rahul Raj Helsingin yliopistollisen sairaalan neurokirurgian yksiköstä.

Uusien luokitusten toimivuuden selvittämiseksi Helsingin yliopistollisen sairaalan ja Karoliinisen sairaalan tutkijat käynnistivät yhteistutkimuksen: he analysoivat yli 1 000 potilasta, joita oli hoidettu vaikean aivovamman takia joko Helsingin yliopistollisen sairaalan tai Karoliinisen sairaalan neurokirurgisessa yksikössä.

– Helsinki CT score ja Stocholm CT score osoittautuivat merkittävästi paremmaksi kuin vanhat luokitussysteemit – niiden avulla saatiin enemmän informaatiota vammasta ja tarkempi ennuste toipumisesta, Raj kertoo.

Tutkimus on julkaistu PLoS Medicine -tiedelehdessä.

– Tulokset puoltavat vahvasti Helsingin ja Tukholman mallien käyttämistä vanhempien luokitusjärjestelmien sijasta. Olisi kuitenkin hyvä tarkastella uusien mallien toimivuutta vielä monikeskustutkimuksena, tutkijat toteavat. Tulevaisuudessa tavoite on yhdistää Helsinki CT score ja Stockholm CT score yhteen malliin, jotta ennustemallien tarkkuutta voitaisi vielä parantaa.

– Tarkat ennustemallit ovat tärkeitä aivovammapotilaiden hoidossa; ne eivät yksinään ohjaa potilaiden hoitoa, mutta yhdistämällä niistä saatua informaatiota ja kliinistä tietoa pystytään aivovammapotilaiden hoitoa ja resurssien käyttöä ohjaamaan paremmin, toteaa HYKS:n neurokirurgian tehovalvonta-osaston ylilääkäri, dosentti Jari Siironen.

Lisätietoja:

Dosentti Rahul Raj, neurokirurgiaan erikoistuva lääkäri
HYKS, Neurokirurgia, Helsingin yliopisto
Sähköposti: rahul.raj@hus.fi

Viite: Thelin EP, Nelson D, Vehviläinen J, Nyström H, Kivisaari R, Siironen J, Svensson M, Skrifvars MB, Bellander BM, Raj R: Evaluation of novel computerized tomography scoring systems in human traumatic brain injury: An observational, multicenter study. PLoS Medicine. 2017.

Linkki: http://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1002368 

Helsinki CT score, viite: https://academic.oup.com/neurosurgery/article-abstract/75/6/632/2599257/Predicting-Outcome-in-Traumatic-Brain?redirectedFrom=fulltext

******************************
Ystävällisin terveisin

Päivi Lehtinen, viestinnän asiantuntija, Helsingin yliopisto
paivi.m.lehtinen@helsinki.fi  050 406 2043

Kuvat

Pään TT-kuva isosta traumaattisesta kovakalvonalaisesta verenvuodosta (R. Raj / HYKS neurokirurgian yksikkö)
Pään TT-kuva isosta traumaattisesta kovakalvonalaisesta verenvuodosta (R. Raj / HYKS neurokirurgian yksikkö)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Laatuongelmat lisäävät ristiriitoja hoivajohtajien ja hoitajien välille21.2.2018 09:00Tiedote

Hoivatyöntekijät voivat nähdä itseensä kohdistuvat odotukset kohtuuttomina, mutta tilanne on hankala myös hoivatyön lähijohtajille: Yhteiskuntapoliittisten odotusten mukaisesti hoivajohtajien tulisi ratkaista hoivan laatuongelmia aktivoimalla alaisiaan. Mikäli alaiset kyseenalaistavat aktivoinnin mielekkyyden, näyttäytyy johtajien työ mahdottomana, jopa haitallisena, ilmenee Helsingin yliopiston väitöstutkimuksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme