Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingissä juhlitaan avoimen datan ensimmäistä vuosikymmentä

Jaa

Torstaina 10.10.2019 Helsingin kaupungintalolla juhlitaan avoimen datan ensimmäistä vuosikymmentä Suomessa. Tilaisuutta voi seurata suorana nettilähetyksenä.

Tasan kymmenen vuotta sitten lausuttiin pääkaupunkiseudun yhteisen Helsinki Region Infoshare -palvelun syntysanat ja historian ensimmäinen Apps for Democracy -kilpailu palkitsi avoimia tietovarantoja hyödyntäneet sovellukset. Vuosi 2009 oli Suomessa avoimen datan vuosi nolla.

Suomi nousi nopeasti tiedon avoimuuden mallimaaksi. Merkittävä virstanpylväs julkisen tiedon avoimuudessa on ollut Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten vuonna 2011 avaama HRI-palvelu, www.hri.fi. Kaupunkien dataa toimittajien, sovelluskehittäjien ja kansalaisten käyttöön maksutta tarjoava palvelu on ollut Suomessa tärkeä esikuva muulle julkishallinnolle. Tänään HRI:n datakatalogissa on yli 600 tietoaineistoa, kaupunkien ostodatasta aina liikenneonnettomuustietoihin. Suosittuja datalähteitä ovat kaupunkien tietojärjestelmiin avatut rajapinnat. Ne tarjoavat kaupungin järjestelmien aina ajantasaista joukkoliikenne-, tapahtuma- ja matkailudataa koneluettavassa muodossa kenen tahansa käyttöön.

Tiedon avoimuuden taakse kerääntyi nopeasti kansanliike, joka järjestyi vuonna 2012 Open Knowledge Finland -yhdistykseksi. Aktiivinen joukko on saanut paljon aikaan. Kulttuurinmuutos kymmenen viime vuoden aikana on ollut valtava. Julkishallinnon edelläkävijäorganisaatiot ovat jo ottaneet tietovarantojen avaamisen kaikkien käyttöön osaksi arkirutiinejaan. Tiedon aktiivisia hyödyntäjiä ovat esimerkiksi datajournalistit, tutkijat ja sovelluskehittäjät.

HRI:n, Open Knowledge Finland ry:n ja Suomen kansallisen avoimen datan portaali avoindata.fi:n järjestämään juhlatilaisuuteen kokoontuvat suomalaiset avoimen datan vaikuttajat muistelemaan menneitä huippuhetkiä ja suunnittelemaan tulevaa. Heidän ansiostaan alati kasvava osa julkisesta tiedosta on verkossa maksutta kaikkien halukkaiden hyödynnettävänä.

Lisätietoja:

Avoimen datan ensimmäinen vuosikymmen Suomessa -tilaisuudet Helsingissä 8.-10.2019. Lue lisää ja tutustu ohjelmaan tästä linkistä. 

Juhlatilaisuutta Helsingin Kaupungintalolta voi seurata torstaina 10.10.2019 klo 12 alkaen suorana nettilähetyksenä ja myöhemmin tallenteena Helsinki-kanavalta tästä linkistä. 

Lue aihetta taustoittava juttu HRI-sivustolta tästä linkistä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Helsinki Region Infosharesta:
projektipäällikkö Tanja Lahti, puh. 09 31078069, e-mail: tanja.lahti@hel.fi

Viestinnän yhteyshenkilö:
viestintäasiantuntija Tero Lahti, puh. 09 31036376, e-mail: tero.j.lahti@hel.fi

Kuvat

Lataa
Onnittelulaulu 5-vuotiaalle HRI-palvelulle laulettiin keväällä 2016. Kuva: Pertti Nisonen
Onnittelulaulu 5-vuotiaalle HRI-palvelulle laulettiin keväällä 2016. Kuva: Pertti Nisonen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki mukaan Bloombergin Partnership for Healthy Cities -verkostoon – tavoitteena lisätä koululaisten turvallista ja aktiivista liikkumista13.12.2019 08:55:23 EETTiedote

Helsinki on liittynyt kansainväliseen Partnership for Healthy Cities -verkostoon, joka on sitoutunut ehkäisemään tarttumattomia sairauksia, kuten syöpää ja diabetesta, vaikuttamalla elintapoihin ja -ympäristöihin. Verkoston jäsenkaupungit valitsevat ensi vuoden ajaksi oman kehittämiskohteensa. Helsinki haluaa omassa hankkeessaan edistää lasten ja nuorten terveyttä ja hyvinvointia parantamalla koulumatkaturvallisuutta, jotta yhä useampi lapsi ja nuori valitsee kävelyn tai pyöräilyn päivittäiseksi liikkumistavaksi kouluun.

Pormestari Vapaavuori osallistuu Nordic Safe Cities Summitiin – pohjoismaisille pääkaupungeille linjataan yhteiset tavoitteet ja toimintamallit turvallisuuden lisäämiseksi11.12.2019 10:06:57 EETTiedote

Tukholmassa torstaina 12. joulukuuta järjestettävässä Nordic Safe Cities Summitissa allekirjoitetaan Capital Codes of Action -linjaus, joilla asetetaan pohjoismaisille pääkaupungeille yhteiset tavoitteet ja toimintamallit turvallisuuden lisäämiseksi. Nordic Safe Cities -verkosto käsittää laajan joukon pohjoismaisia kaupunkeja, ja nyt järjestettävä pormestaritason kokous linjaa yhteistyötä turvallisuuden eteen entistä vahvemmin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme