Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Helsingissä noin 80 maahanmuuttajataustaista lasta aloitti suomalaisen koulupolkunsa lähikoulussaan

Jaa

Kaikki Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan koulut tarjoavat tästä syksystä alkaen valmistavaa opetusta alkuopetusikäisille oppilaille.

Jokainen valmistavaa opetusta tarvitseva 1.–2.-luokkalainen aloitti koulunkäyntinsä Helsingissä tästä syksystä alkaen inklusiivisesti eli tuetusti omassa lähikoulussaan, eikä heitä opeteta enää erillisissä ryhmissä. Näin pienimmät oppilaat pääsevät alusta alkaen omaan lähikouluunsa tutustumaan koulukavereihinsa ja oppimaan heiltä suomen kieltä. Oppilaan opiskelun tukena on luokanopettajan lisäksi suomi toisena kielenä opettaja ja laaja-alainen erityisopettaja.

"Pienten oppilaiden opetuksessa keskitytään lukemisen ja kirjoittamisen harjoitteluun joka tapauksessa, joten opettajan näkökulmasta valmistavan opetuksen oppilaiden opetus ei edes vaadi isoa muutosta perustyöhön. Isona plussana on, että opettaja ei ole yksin, vaan koko luokka on täynnä vertaisopettajia eli muita oppilaita", kertoo luokanopettaja Tiina Aalto Hiidenkiven peruskoulusta.

Valmistava opetus tarjoaa alkeiskielitaidon ja kiinnittää suomalaiseen kouluun

Vuoden mittaista valmistavaa opetusta tarjotaan esiopetuksessa ja peruskouluissa maahanmuuttajataustaisille lapsille ja nuorille, jotta he oppisivat riittävästi suomen kieltä voidakseen käydä koulua ja saadakseen peruskoulun päättötodistuksen. Perinteisesti valmistavaa opetusta on tarjottu Helsingissä erillisillä valmistavan opetuksen luokilla ja näin jatketaan edelleen 3.-9.-luokkalaisten valmistava opetuksen osalta. Inklusiivista valmistavaa opetusta tarjotaan alkuopetuksen lisäksi esiopetuksessa ennen koulunaloitusikää Suomeen saapuneille lapsille.

Valmistavaa opetusta saa Helsingissä vuosittain keskimäärin 550 oppilasta. Valmistavaa opetusta tarvitsevat oppilaat tulevat usein esiopetukseen tai kouluun kesken vuoden, joten oppilasmäärä vaihtelee vuoden mittaan. Elokuussa ensimmäistä kertaa suomalaiseen kouluun meni noin 80 koulutulokasta ja yhteensä 1.-2. luokalla valmistavassa opetuksessa oli noin 140 oppilasta. Lisäksi esiopetuksessa valmistavaa opetusta saa suunnilleen 100 oppilasta.

Hyvät opetuksen käytännöt kaikkien käyttöön

Helsingissä inklusiivista valmistavaa opetusta on kokeiltu yhteensä 30 koulussa vuodesta 2014 alkaen. Helsingin kaupunki on julkaissut kokeilun tulokset kaikille avoimella nettisivustolla valmistavaopetus.edu.hel.fi, josta löytyy muun muassa kokeilukoulujen opettajien vinkkejä hyvistä käytännöistä

"Materiaali on ainutlaatuista eikä sitä ole julkaistu muualla. Halusimme nostaa opettajien kokemukset ja vinkit esiin, koska ei ole yhtä oikeaa tapaa järjestää inklusiivista valmistavaa opetusta koulussa. Muiden kokemuksista on todella iso apu, kun mietitään, mikä on se meidän koulussa paras tapa järjestää jokaisen oppilaan edellytykset oppia ja voida hyvin", kertoo kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kehittämispalvelupäällikkö Marjo Kyllönen.

Sivuston lisäksi kouluja tuetaan muutoksessa järjestämällä erilaisia koulutuksia ja vertaistapaamisia sekä mahdollisuuksia vierailla kokeilukouluilla. Media on tervetullut vierailemaan kouluilla ja tutustumaan inklusiiviseen valmistavaan opetukseen käytännössä. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja

Kehittämispalvelupäällikkö
Marjo Kyllönen
s-posti: marjo.kyllonen@hel.fi puh. 09 310 86274

Perusopetusjohtaja
Outi Salo
s-posti: outi.salo@hel.fi puh. 09 310 86774

Kouluvierailuista sopiminen:
Projektisuunnittelija Raigo Megerild
s-posti: raigo.megerild@hel.fi puh. 09 310 83014

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä #HelsinkiOppii ja #LastenHelsinki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme