Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingissä on tiedossa noin 150 osterien aiheuttamaa ruokamyrkytystä

Jaa
Tiedossa on noin 150 henkilöä, jotka ovat ilmoittaneet sairastuneensa syötyään ostereita helsinkiläisissä ravintoloissa 8.–26.2.2023. Sairastumiset liittyvät ranskalaisiin ja hollantilaisiin ostereihin.

Sairastumisia on useista eri ravintoloista. Ravintoloita on tarkastettu ja niistä on haettu näytteitä sekä pyydetty jäljitettävyystietoja. Osterien maahantuojat ovat vetäneet eriä pois markkinoilta.

Elintarvikenäytteiden tutkiminen on kesken. Potilasnäytteistä osa on valmistunut ja epidemiaan liittyen norovirusta on tähän mennessä löytynyt seitsemältä henkilöltä.

Ostereita syöneet henkilöt ovat olleet aktiivisesti yhteydessä ympäristöpalveluihin, ja ilmoituksia on nyt tarpeeksi epidemian selvitystyöhön.

Epidemiasta laaditaan raportti Ruokavirastoon ja Terveyden ja Hyvinvoinnin laitokselle. Kaikki tiedossa olevat sairastuneet saavat kirjallisen selvityksen tapahtuneesta.

Niiden, jotka epäilevät sairastuneensa ravintolassa ruokailun jälkeen tai myymälästä ostamasta elintarvikkeesta, toivotaan ottavan yhteyttä sähköisellä ruokamyrkytyslomakkeella osoitteessa https://ilppa.fi

Mikäli elintarvikealan toimija saa ruokamyrkytysilmoituksen asiakkaalta, on toimijalla lakisääteinen velvollisuus ilmoittaa asiasta kunnan elintarvikevalvontaan viipymättä. Ilmoitus pyydetään tekemään osoitteessa https://ilppa.fi.

Osterit ovat riskielintarvike

Ostereihin liittyviä ruokamyrkytyksiä selvitetään vuosittain. Ostereiden syöminen raakana on aina riski, vaikka kaikki osterit eivät ole saastuneita. Osterit siivilöivät itseensä noroviruksia eläessään ihmisen ulosteella saastuneessa vedessä. Nopea kuumentaminen ei välttämättä tuhoa norovirusta. Virus tuhoutuu kuumennettaessa elintarvike +90 celsiusasteessa kahden minuutin ajan. 

Ravintoloissa ei ole mahdollisuutta havaita osterissa olevaa norovirusta. Virus leviää helposti perheissä ja muissa kontakteissa.

Ympäristöpalvelut jatkaa epidemian selvittämistä yhteistyössä Helsingin kaupungin epidemiologisen toiminnan kanssa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ruokamyrkytysepidemia, osterit:

Riikka Åberg
Elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö
p. 09 310 32010
riikka.aberg@hel.fi

Norovirusinfektion oireet:

Sanna Isosomppi
Ylilääkäri, tartuntataudeista vastaava lääkäri
Epidemiologinen toiminta
Helsingin kaupunki
p. 09 3105 1217

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 23.3.202323.3.2023 18:15:34 EET | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 23.3.2023. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 20.4.2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme