Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingissä saa esikoulupaikan yhdellä tekstarilla

Jaa

Helsinki tarjoaa jatkossa eskari-ikää lähestyvälle lapselle ja häneen huoltajalleen sopivan esikoulupaikan ilman hakemusta. Täytettäviä lomakkeita? 0. Puheluja päiväkotiin? 0. Huoltaja saa jatkossa kaupungilta tekstarin, johon vastaamalla paikan voi ottaa vastaan. Näin toimii uusi digitaalinen Helsinki.

Vanhemmat voivat jatkossa saada Helsingissä kaupungin tarjoaman esiopetuspaikan tekstiviestillä. Kuva: Helsingin kaupunki
Vanhemmat voivat jatkossa saada Helsingissä kaupungin tarjoaman esiopetuspaikan tekstiviestillä. Kuva: Helsingin kaupunki

Helsingin esiopetusikäisistä eli 6-vuotiaista lapsista yli 90 prosenttia on jo kaupungin varhaiskasvatuksessa ja heidän tietonsa ovat siten kaupungin tietojärjestelmässä. Kaupungilla olevan datan hyödyntäminen mahdollistaakin 7.1. alkavan Helsingin kaupungin kokeilun, jossa esiopetuspaikkaa tarjotaan lapselle ja hänen huoltajalleen ilman erillistä hakua. Käytännössä tämä tarkoittaa, että esiopetusikäisen lapsen huoltaja saa ehdotuksen sopivasta esiopetuspaikasta tekstiviestillä. 

Esiopetuspaikan vastaanottamista tekstarilla testataan kahdella varhaiskasvatusalueella

Helsinki haluaa olla maailman toimivin kaupunki ja parhaiten digitalisaatiota hyödyntävä kaupunki. Toimivuus tarkoittaa sitä, että kaupunki osaa ennakoida asukkaidensa palvelutarpeita. Tavoitteena on helpottaa helsinkiläisten arkea.

Ennakoiden tarjottavaa esiopetuspaikkaa testataan tammikuussa 2020 kahdella eri varhaiskasvatusalueella eri puolilla Helsinkiä. Kaupunginosat, joista varhaiskasvatusalueet koostuvat, ovat Kulosaari, Herttoniemi ja Laajasalo sekä Malminkartano, Kannelmäki, Hakuninmaa, Maununneva, Kuninkaantammi ja Länsi- ja Itä-Pakilat sekä Maunula, Tuomarinkylä, Torpparinmäki ja Oulunkylä. Esiopetuspaikkaa tarjotaan niille huoltajille, joiden kotiosoite on mainituilla pilottialueilla.

Jos kokeilu onnistuu, on jatkossa esiopetuspaikkaa tarkoitus tarjota ennakoiden Helsingin kaikilla varhaiskasvatusalueilla. Samalla tekniikalla voidaan jatkossa korvata mahdollisesti muitakin manuaalisesti tehtäviä hakuja kuten esimerkiksi koulupaikkahakuja.

​Uusi kokeiltava järjestely sujuvoittaa esiopetusikäisten lasten huoltajien lisäksi myös päiväkodinjohtajien työtä, sillä paperihakemusten käsittely jää pääosin pois. Automaatiosta huolimatta ennakoiva esiopetuspaikan tarjous ei kuitenkaan pakota huoltajaa vastaanottamaan tarjottua paikkaa. Jos tarjottua paikkaa ei haluta ottaa vastaan, voi huoltaja hylätä paluuviestillä paikkatarjouksen ja hakea toista paikkaa täyttämällä sähköinen hakulomake kaupungin asiointiportaalissa. Viralliset päätökset lähetetään sekä tarjouksen hyväksyneille että hakuun osallistuneille maaliskuussa.

Proaktiivisesti tarjottava esiopetuspaikka -projekti on Helsingin kaupungin digitalisaatio-ohjelman digitaalisten kaupunkilaispalveluiden kärkihanke. Digitalisaatio-ohjelman avulla kaupunki pyrkii kehittämään palveluja, jotka ennakoivat helsinkiläisten tarpeita ja vastaavat niihin entistä henkilökohtaisemmin. Hankkeen tekninen toteutus tehdään BookIT Finland Oy:n tekstiviestiratkaisuna. BookIT Finland Oy lähettää esiopetustarjoukset huoltajille tekstiviestisovelluksellaan 7.1.2020.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja proaktiivinen esiopetuspaikka -hankkeesta:
ICT-projektipäällikkö Irma Nortes, puh. 040 8034 624, irma.nortes@hel.fi

Viestin välitti:
viestintäasiantuntija Tero Lahti, puh. 040 3344 801, tero.j.lahti@hel.fi

Kuvat

Vanhemmat voivat jatkossa saada Helsingissä kaupungin tarjoaman esiopetuspaikan tekstiviestillä. Kuva: Helsingin kaupunki
Vanhemmat voivat jatkossa saada Helsingissä kaupungin tarjoaman esiopetuspaikan tekstiviestillä. Kuva: Helsingin kaupunki
Lataa
Havainnekuva asiakkaalle lähetettävästä tekstiviestistä, jossa tarjotaan esiopetuspaikkaa lapselle.
Havainnekuva asiakkaalle lähetettävästä tekstiviestistä, jossa tarjotaan esiopetuspaikkaa lapselle.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Uusimaa koronakriisin jälkeen – Työn tekemisen tapojen muutoksella voi olla laajalle kantautuvia vaikutuksia17.9.2020 13:30:00 EESTTiedote

Poikkeuksellisen tilanteen vauhdittamana työmarkkinoiden murros kohti erikoistumista vaativia työtehtäviä nopeutuu. Myös uudenlaisten työn tekemisen tapojen yleistyminen muovaa monia aloja uudelleen. Uusimman Helsingin Seudun Suunnat -julkaisun artikkelissa koronaepidemian vaikutuksia Uudenmaan työllisyyteen ja elinkeinoelämään tarkastelee Uudenmaan ELY-keskuksen tutkija Reino Savolainen.

Helsinki mukana isännöimässä maailman ensimmäistä pelimaailman huipputeknologiaa hyödyntävää virtuaalikonferenssia17.9.2020 09:41:08 EESTTiedote

Helsingin ja Tallinnan kaupungit isännöivät kolmatta World Summit on Digital Built Environment (WDBE) -konferenssia kaupunkikehityksen ammattilaisille. Koronapandemian johdosta WDBE on yhdistänyt voimansa peliyhtiö Epic Gamesin sekä virtuaalitodellisuuteen erikoistuneen Zoanin kanssa rakentaakseen konferenssivieraille ainutlaatuisen kokemuksen virtuaalisessa ”illuusiokaupungissa”.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme