Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingissä saa esikoulupaikan yhdellä tekstarilla

Jaa

Helsinki tarjoaa seuraavana syksynä esiopetuksen aloittaville lapsille sopivan esiopetuspaikan ilman hakemusta koko kaupungissa. Lapsen huoltaja saa jatkossa kaupungilta tekstiviestin, johon vastaamalla esiopetuspaikan voi suoraan ottaa vastaan. Paikan vastaanotto tekstiviestitse koskee tässä vaiheessa kunnallisessa varhaiskasvatuksessa olevia lapsia. Näin toimii uusi digitaalinen Helsinki.

Helsingissä saa esikoulupaikan yhdellä tekstarilla. Kuva: Jussi Hellsten.
Helsingissä saa esikoulupaikan yhdellä tekstarilla. Kuva: Jussi Hellsten.

”Haluamme helpottaa helsinkiläisten arkea ja ennakoida asukkaiden palvelutarpeita. Ennakoivat palvelut säästävät asukkaiden aikaa ja vaivaa. Esiopetuspaikan tarjoaminen tekstiviestillä on hieno ja konkreettinen toimenpide kohti näitä tavoitteita”, toteaa pormestari Jan Vapaavuori.

Helsingin esiopetusikäisistä eli 6-vuotiaista lapsista yli 90 prosenttia on jo kaupungin varhaiskasvatuksessa. Kaupungilla on siksi jo olemassa tietoa siitä, missä osoitteessa esiopetusikäiset lapset asuvat ja mitkä ovat heidän oman alueensa esiopetusta järjestävät toimipaikat. Tätä tietoa hyödyntämällä palvelut voidaan ohjata asiakkaille. Käytännössä tämä tarkoittaa, että esiopetusikäisen lapsen huoltajalle tarjotaan ehdotus sopivasta esiopetuspaikasta tekstiviestillä. Paikkaa tarjotaan lapsen omalta asuinalueelta siten, että esiopetusmatka on lapselle mahdollisimman lyhyt ja turvallinen. Samalla halutaan taata ehyt opinpolku eli sujuva tulevaan kouluun jatkaminen.

Esiopetuksen oppilaaksi oton perusteet koskevat sekä suomen- että ruotsinkielistä esiopetusta.

Testialueilla yli neljä viidestä vanhemmasta otti tarjotun esiopetuspaikan tekstiviestitse vastaan

Helsinki testasi alkuvuonna 2020 ennakoiden tarjottavaa esiopetuspaikkaa kahdella varhaiskasvatusalueella. Kokeilu onnistui erinomaisesti, sillä reilusta tuhannesta pilottialueen huoltajasta, joille viesti lähetettiin, yli 90 % vastasi viestiin. Viestiin vastanneista yli 90 % myös otti tarjotun paikan vastaan eli kaikista viestin saaneista jopa yli neljä viidesosaa. Loput perheistä sopivat esiopetuksesta tai kaupungin tarjoaman paikan vaihtamisesta jättämällä hakemuksen.

Jatkossa esiopetuspaikkaa tarjotaan ennakoiden koko Helsingissä. Ainoana rajoitteena on se, että lapsen täytyy olla jo valmiiksi kaupungin järjestämässä varhaiskasvatuksessa. Ne huoltajat, joiden lapset eivät ole, eivät saa tekstaria, vaan he hakevat esiopetuspaikkaa toistaiseksi yhä täyttämällä hakemuksen.

”Maailman toimivin kaupunki osaa ennakoida kaupunkilaisten tiedon- tai palvelutarpeen. Miksi pakottaisimme ihmiset täyttämään lomakkeita, jos lakisääteisen tehtävän palvelutarve on ennakoitavissa ja meillä on tarvittava data palvelun tai tiedon tarjoamiseen? Toimivan esiopetuspaikka tekstarilla -mallin skaalaaminen tulee helpottamaan tuhansien perheiden arkea”, iloitsee Helsingin digitalisaatiojohtaja Mikko Rusama.

Myös perinteisen hakemuksen käyttö ja paikan vaihtaminen ovat jatkossakin mahdollisia

​Ennakoiva esiopetuspaikan tarjoaminen sujuvoittaa esiopetusikäisten lasten huoltajien lisäksi myös päiväkodinjohtajien työtä, sillä hakemusten käsittely jää pääosin pois. Huomioitavaa on, että automaatiosta huolimatta ennakoiva esiopetuspaikan tarjonta ei pakota huoltajaa vastaanottamaan tarjottua paikkaa, vaan se voidaan halutessaan muuttaa perinteisen palvelupolun kautta.

Helsingin digitalisaatio-ohjelman avulla kaupunki pyrkii kehittämään palveluja, jotka ennakoivat helsinkiläisten tarpeita ja vastaavat niihin entistä henkilökohtaisemmin. Esiopetuspaikkahaun tekninen toteutus tehdään BookIT Finland Oy:n tekstiviestiratkaisuna.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja ennakoivasta esiopetuspaikasta:
ICT-projektipäällikkö Irma Nortes, puh. 040 8034 624, irma.nortes@hel.fi

Lisätietoja Helsingin kaupungin digitalisaatio-ohjelmasta:
digitalisaatiojohtaja Mikko Rusama, puh. 050 5722 229, mikko.rusama@hel.fi

Viestintä:
viestintäasiantuntija Tero Lahti, puh 040 3344801, tero.j.lahti@hel.fi

Kuvat

Helsingissä saa esikoulupaikan yhdellä tekstarilla. Kuva: Jussi Hellsten.
Helsingissä saa esikoulupaikan yhdellä tekstarilla. Kuva: Jussi Hellsten.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Koronapandemian vaikutukset asuntomarkkinaan ja rakentamiseen näyttäisivät jääneen vähäisiksi Helsingissä26.11.2020 15:37:07 EETTiedote

Koronapandemia ei ole aiheuttanut suurta muutosta asuntomarkkinaan ja rakentamiseen Helsingissä vuoden 2020 kolmannen neljänneksen loppuun mennessä. Asuntojen hinnat ja vuokrat jatkoivat kasvuaan ja asuntokauppojen määrä oli lähellä vuoden 2019 lukuja. Helsingissä rakennetaan yhä paljon: asuntotuotannossa ollaan edellä viime vuoden tahtia sekä aloitettujen että valmistuneiden asuntojen osalta.

MEDIAKUTSU: Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän tiedotustilaisuus 27. marraskuuta kello 1226.11.2020 13:37:51 EETTiedote

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä kertoo tiedotustilaisuudessa epidemiatilanteesta ja linjauksistaan liittyen uusiin voimaanastuviin rajoituksiin ja suosituksiin. Koronakoordinaatioryhmään kuuluvat Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit, THL, HUS ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto. Tiedotustilaisuus järjestetään perjantaina 27. marraskuuta kello 12–12.45.

Helsinki tähtää tasoloikkaan kansainvälisessä tunnettavuudessa ja kilpailukykyvyssä – uusi yhtiö tuo Helsinki Business Hubin ja Helsinki Marketingin yhteen25.11.2020 11:01:00 EETTiedote

Kansainvälinen kilpailu osaajista, investoinneista ja innovaatioista kiristyy koko ajan myös kaupunkien välillä. Helsinki haluaa tulevaisuudessa pärjätä tässä kilpailussa entistä paremmin. Helsinki Business Hubin, Helsinki Marketingin ja Helsinki Abroadin toiminnot yhdistävän uuden yhtiön tavoitteena on parantaa Helsingin kansainvälistä tunnettuutta ja houkutella entistä enemmän ulkomaisia vierailijoita, yrityksiä, investointeja ja osaamista Helsinkiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme