Helsingissä selvitettiin lähes 20 ruokamyrkytysepidemiaa vuonna 2017
Kolme epidemiaa oli kampylobakteerin aiheuttamia. Ruokamyrkytysten lähteeksi epäiltiin broileria ja ankkaa. Tavallisimmin kampylobakteerin saa huonosti kypsennetystä siipikarjanlihasta tai ristisaastumisen kautta, jos esimerkiksi raa’an siipikarjanlihan käsittelyyn ei ole erillisiä välineitä tai keittiötyöntekijöiden käsihygieniassa on puutteita.
Neljällä henkilöllä todettiin EHEC-bakteeri. Syynä oli todennäköisesti ruoan käsittelyvirhe: kotona valmistetut jauhelihapihvit oli jätetty tarkoituksella osittain raa’oiksi.
Helsinki osallistui myös laajan salmonellaepidemian selvittämiseen, jossa päävastuullisina olivat Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL) sekä Elintarviketurvallisuusvirasto (EVIRA). Suomessa todettiin kesä-elokuussa 20 kotimaista Salmonella Bareilly -tapausta, joissa merkittävä osa sairastuneista oli ruokaillut helsinkiläisissä ravintoloissa. Epidemian aiheuttanut raaka-aine jäi kuitenkin epäselväksi.
Nykyisin tarjotaan jauhelihapihvejä osittain kypsennettynä, ja osa siipikarjanlihasta opastetaan jättämään punertavaksi.
”Jauheliha ja siipikarjanliha tulisi aina kypsentää kauttaaltaan kypsäksi, jotta mahdolliset taudinaiheuttajat kuten kampylobakteeri tai salmonella kuolevat”, elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö Riikka Åberg muistuttaa.
Mahdollisia muita syitä ruokamyrkytysepidemiaan olivat saastunut raaka-aine tai epäkohdat ravintolan toiminnassa kuten ruokien riittämätön kuumennus ja jäähdytys.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö
Riikka Åberg
p. 09 310 32010, 040 1873135, riikka.aberg@hel.fi
elintarviketarkastaja
Pirkko Hokkanen
p. 09 310 31527, 050 4026003, pirkko.hokkanen@hel.fi.
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto
Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Kaisantunneli opens on 4 May – welcome to the opening!17.4.2024 10:26:17 EEST | Press release
The opening of the Kaisantunneli tunnel will be celebrated on Saturday 4 May. The event starts at 12 noon at Kansalaistori Square with a speech by Mayor Juhana Vartiainen. The new tunnel can be accessed after the ribbon cut at approximately 13:00.
Kajsatunneln öppnas den 4 maj – välkommen att fira öppningsceremonin!17.4.2024 10:25:27 EEST | Tiedote
Öppningsceremonin för Kajsatunneln firas lördag den 4 maj. Evenemanget inleds med borgmästare Juhana Vartiainens festtal på Medborgartorget klockan 12. Efter att bandet har klippts av kan man gå in i den nya tunneln cirka klockan 13.
Kaisantunneli avautuu 4. toukokuuta – tervetuloa juhlimaan avajaisia!17.4.2024 10:24:21 EEST | Tiedote
Kaisantunnelin avajaisia juhlitaan lauantaina 4. toukokuuta. Tapahtuma alkaa kello 12 Kansalaistorilta pormestari Juhana Vartiaisen juhlapuheella. Uuteen tunneliin pääsee nauhanleikkuun jälkeen noin kello 13.
Laajasalon Yliskylässä isoja liikennemuutoksia 6.5.2024 alkaen17.4.2024 09:48:55 EEST | Tiedote
Moottoriajoneuvoliikenteen, joukkoliikenteen, jalankulun ja pyöräilyn reitit muuttuvat Koirasaarentien ja Laajasalontien ympäristössä 6. toukokuuta alkaen Kruunusillat-raitiotien rakennustöiden etenemisen vuoksi.
Kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 16.4.202416.4.2024 19:42:00 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunkiympäristölautakunta kokoontui tiistaina 16.4.2024. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme